• Mellékpajzsmirigy adenóma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 2008-ban diagnoztizáltak nálam mellékpajzsmirigy adenómát. Akkor fél centis volt, azóta 1 centisre nőtt. A PTH értékem volt majdnem háromszorosa a normális értéknek, de legtöbbször másfeles vagy kétszeres. Jellemző kálciumszint 2, 60-2, 90 nmol/l - sajnos referencia tartomány nincs feltüntetve az orvosi papíron. A panaszom, hogy állandóan fájnak az izmaim vagy csontjaim - a doktor szerint mindkettő. Ezenkívül lassan mozgok. Tavaly év végén volt egy mellékpajzsmirigy izotóp vizsgálatom (Spect-tel) és az már két túlműködő mellékpajzsmirigyet jelzett. A kezelőm szerint a betegségre nincs gyógyszer és műteni kell. Ugyanakkor 2008 óta nem voltam sebészhez beutalva, nekem meg nincs ilyen téren ismeretségem. A doktor úr azt mondja majd azután utal be ha vesekővem alakul ki vagy eltőrik a csontom. Elnézést kérek, én butus kis laikus vagyok és nem értem miért olcsóbb állam bácsinak egy mellékpajzsmirigy műtét ha már csonttörés vagy vesekő kezelés is jár hozzá? Nekem mint betegnek miért kell megvárnom az állapotom romlását? És ha szövődmény jelentkezik attól gondolom egy sebész se tud előbb műteni, mint a vizsgálatokra (Nyaki MR), operációra stb. az előjegyzések szólnak - hisz a mai egészségügyben már minden lassú - szővődményekkel várjak a műtétre? Kérdezem az orvosom, de sosem felel erre. Annyit mond majd ő fogja tudni a törés vagy vesekő után ha operáció lesz szükséges. Azt szeretném megkérdezni tényleg műteni kell-e ezt a betegséget? Az interneten mindenhol ezt olvastam és egy orvosi videóban is hallottam igen. De én nem akarok félre érteni semmit, mivel nincs orvosi tudásom, az internetnek meg van torzító hatása. Ezért szeretném megkérdezni Ön szerint is szükséges-e a sebészeti beavatkozás? Mi az oka, hogy várni kell és meddig kell így élnem még vele? Amennyiben úgy véli igen eltávolítani szükséges: Tudna-e nekem sebészt ajánlani aki ebben szakavatott? Köszönettel: Ildikó

        Dr. Fáklya Mónika válasza a mellékpajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! A primer mellékpajzsmirigy adenoma kezelése műtéttel történik. (A primer azt jelenti, hogy ez az elsődleges betegség, nem valamilyen másik betegség következtében alakult ki a mellékpajzsmirigy adenomája.)Nem igazán értem miért kellene a szövődmények kialakulására várni, ha a betegsége tisztázott. Véleményem szerint is érdemes lenne másik szakembert felkeresnie, vagy másik endokrinológust, vagy vannak speciálisan a sebészeti osztályokon működő szakrendelések, ahol az endokrin sebészeti esetekkel is foglalkoznak. A műtétet csak a pajzsmirigy sebészetében gyakorlott sebésznél javaslom elvégezteni.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2012. január 28., 20:38; Megválaszolva: 2012. január 31., 14:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: