A mellékpajzsmirigy daganatos betegségei

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó felszínén elhelyezkedő, általában 4 darabból álló apró endokrin szerv. Fő szerepe a parathormon (PTH) elválasztás, a csontanyagcserét és kalcium-foszfát-háztartást szabályozva. A PTH hatására a vér kalciumszintje növekszik, míg a foszfor vérszintje csökken.

A mellékpajzsmirigy betegségeivel viszonylag ritkán találkozunk. Ezek hatására vagy a szerv alulműködése, vagy túlműködése alakul ki, vagyis a PTH (parathormon) elválasztás vagy csökken, vagy túlzott mértékben fokozódik.

A mellékpajzsmirigy daganatos betegségei ritkák, elsősorban jóindulatú szövetszaporulat alakul ki, ez az adenoma. Rosszindulatú folyamat – karcinoma – nagyon kevés esetben észlelhető.

Jóindulatú daganat – adenoma

Előfordulása

Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakoribb 40-60 év között, női túlsúllyal fordul elő. Előfordulási gyakorisága kb. 1/10 000 fő.

Tünetek, szövődmények

Ritkábban a szövetszaporulat inaktív, vagyis nem termel hormont. Gyakoribb esetben PTH-túltermelődés alakul ki, és a következményes tünetek viszik orvoshoz a beteget.

A túlzott PTH-termelés hatására megindul a csontokból a kalcium kivonása, így idővel csontritkulás alakul ki, illetve fokozódik a kalcium ürítése, a kalciumalapú kövesség kialakulása. A vesekövesség idővel vesekárosodáshoz vezethet.

Társuló eltérés a magas vérnyomás, magas húgysavszint, fokozott vizeletürítés. A csontok gyengülése miatt csonttörés, izomgyengeség, a terhelhetőség csökkenése, depresszió, rossz közérzet jelentkezhet. Főleg idősebb korban ritmuszavar, de akár hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat.

Ritkán hyperkalcémiás krízis alakul ki, veseelégtelenséggel, hányással, fogyással.

Diagnosztizálása

A kórképre elsősorban a tünetek és kórtörténet ismeretében kért vérvétel (PTH-, kalcium-, foszfátszint) és a labor alapján kért képalkotó vizsgálat (ultrahang, CT, izotópos vizsgálat) derít fényt.

Kezelése

Megoldása elsősorban műtéti, az érintett terület sebészeti eltávolításával, ritkán gyógyszeres kiegészítő terápia is indokolt.

Rosszindulatú daganat – carcinoma

Előfordulása, tünetei

Ritkán kialakuló, elsősorban 50-60 év között jelentkező folyamat. Az esetek 90%-ában magas PTH- és kalciumszint észlelhető, a tünetek megfelelnek az adenoma tüneteinek.

Kezelése

Az időben felfedezett daganat műtéttel kezelendő. Időben végzett operációval az 5 éves túlélés 85% körül van.

Prognózis

Az előrehaladott daganat, vagy hormonálisan inaktív – hormont nem termelő – daganatok prognózisa sokkal rosszabb.

Előrehaladott, vagy áttéttel rendelkező állapotban alultápláltság, fogyás, többszervi funkciózavar, trombotikus események alakulnak ki. A túlélés rövid.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.