A mellékpajzsmirigy daganatos betegségei

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó felszínén elhelyezkedő, általában 4 darabból álló apró endokrin szerv. Fő szerepe a parathormon (PTH) elválasztás, a csontanyagcserét és kalcium-foszfát-háztartást szabályozva. A PTH hatására a vér kalciumszintje növekszik, míg a foszfor vérszintje csökken.

A mellékpajzsmirigy betegségeivel viszonylag ritkán találkozunk. Ezek hatására vagy a szerv alulműködése, vagy túlműködése alakul ki, vagyis a PTH (parathormon) elválasztás vagy csökken, vagy túlzott mértékben fokozódik.

A mellékpajzsmirigy daganatos betegségei ritkák, elsősorban jóindulatú szövetszaporulat alakul ki, ez az adenoma. Rosszindulatú folyamat – karcinoma – nagyon kevés esetben észlelhető.

Jóindulatú daganat – adenoma

Előfordulása

Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakoribb 40-60 év között, női túlsúllyal fordul elő. Előfordulási gyakorisága kb. 1/10 000 fő.

Tünetek, szövődmények

Ritkábban a szövetszaporulat inaktív, vagyis nem termel hormont. Gyakoribb esetben PTH-túltermelődés alakul ki, és a következményes tünetek viszik orvoshoz a beteget.

A túlzott PTH-termelés hatására megindul a csontokból a kalcium kivonása, így idővel csontritkulás alakul ki, illetve fokozódik a kalcium ürítése, a kalciumalapú kövesség kialakulása. A vesekövesség idővel vesekárosodáshoz vezethet.

Társuló eltérés a magas vérnyomás, magas húgysavszint, fokozott vizeletürítés. A csontok gyengülése miatt csonttörés, izomgyengeség, a terhelhetőség csökkenése, depresszió, rossz közérzet jelentkezhet. Főleg idősebb korban ritmuszavar, de akár hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat.

Ritkán hyperkalcémiás krízis alakul ki, veseelégtelenséggel, hányással, fogyással.

Diagnosztizálása

A kórképre elsősorban a tünetek és kórtörténet ismeretében kért vérvétel (PTH-, kalcium-, foszfátszint) és a labor alapján kért képalkotó vizsgálat (ultrahang, CT, izotópos vizsgálat) derít fényt.

Kezelése

Megoldása elsősorban műtéti, az érintett terület sebészeti eltávolításával, ritkán gyógyszeres kiegészítő terápia is indokolt.

Rosszindulatú daganat – carcinoma

Előfordulása, tünetei

Ritkán kialakuló, elsősorban 50-60 év között jelentkező folyamat. Az esetek 90%-ában magas PTH- és kalciumszint észlelhető, a tünetek megfelelnek az adenoma tüneteinek.

Kezelése

Az időben felfedezett daganat műtéttel kezelendő. Időben végzett operációval az 5 éves túlélés 85% körül van.

Prognózis

Az előrehaladott daganat, vagy hormonálisan inaktív – hormont nem termelő – daganatok prognózisa sokkal rosszabb.

Előrehaladott, vagy áttéttel rendelkező állapotban alultápláltság, fogyás, többszervi funkciózavar, trombotikus események alakulnak ki. A túlélés rövid.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Módosítva: 2022.06.30 13:53, Megjelenés: 2022.04.20 13:53
Címkék: Mellékpajzsmirigy
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Gyulladásos bélbetegségek - Az IBD

Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral...

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

A szemüveg tárolása, védelme...

Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk...

A pénisz daganata

A hímvessző tumoros elváltozása viszonylag ritka, de kiemelkedő fontosságú az, hogy bármilyen aggasztó tünetet észlel, ne halogassa a problémát...

Mi a cöliákia és miért szükséges...

A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a...

A petevezetékek átjárhatósági...

Az első olyan vizsgálatot, amikor a méhüreg és az egyik oldali petevezeték ábrázolódott, 1910-ben végezték el. Akkor még a vizsgálat célja nem a...

Megtörtént az első hazai izotóp...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.