Béltükrözés colitis miatt

Tisztelt Doktornő! Jövő héten megyek sigmoidoscópia vizsgálatra, állandóan visszatérő anopapilla és criptagyulladás miatt. (Colitis ulcerosa miatt vizsgálnak.) Jelenleg is van egy ilyen gyulladásom, és a fájdalom miatt kialakult repedés és záróizomgörcs. Érdeklődöm, hogy ezek megléte mellett is elvégzik a vizsgálatot? Ha a görcsre perubalzsamos, kakaóvajas kúpot használok, amiben nincs szteroid, az nem befolyásolja a vizsgálat eredményét? Mivel 3 éve már volt teljes vastagbéltükrözésem (IBD után kutattak, negatív lett) , kérhetem, hogy csak a végbél legyen tükrözve? Ugyanis akkor Xalazinnnal és szteroidos kúppal előkezeltek, így lehet, hogy a negatív eredmény ennek volt köszönhető a végbélből vett mintában. Az esetleges colitis ulcerosa meglétét a proctológusnak szabad szemmel nem kellene észlelnie a végbélben? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza colitis ulcerosa témában

Kedves Kérdező!

Közvetlenül a vizsgálat előtt (ami lehet az elváltozás miatt kellemetlenebb, vagy a záróizomgörcs miatt kivitelezhetetlen) közvetlenül semmit ne használjon. Proctológus szabad szemmel is láthat repedést, fistulát is, de lehetőség szerint eszközös vizsgálatot is szoktak végezni.

Kérdés: 2015. április 15., 18:49; Megválaszolva: 2015. április 16., 13:08
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Nyalkas szeklet
Tiszelt Foorvos Ur! 32 eves gondozott colitis (proctitis) ulcerosas beteg vagyok. Az utobbi par napban kinaradt a Pentasa vegbel kup hasznalatom. Mai...
Colitis ulcerosa
Tisztelt Doktor Ur! 31 eves ferfi vagyok, kb 6 ev diagnosztizalt colitis (proctitis) ulcerosaval. 2 vastagbeltultukrozes tortent ez ido alatt, a...
IBD, Imuran - tömegsport rendezvény...
Kedves Doktor Úr! 41 éves vagyok, colitis ulcerosa betegségre Imurant szedek, napi 100 mg adagban, 60 kg-os testsúlyhoz. Az Imuran szedése óta teljesen...
Lehet végbélrákom ha fél éve...
Jo estét kivánok! Renáta vagyok 32 éves. Pár napja kicsit nyomo érzést érzek az oldalamon elmùlik utána megint érzem, nem fáj. Nagyon félek a...
Tükrözés
Tisztelt Doktor Úr! Folyamatosan kiújuló anopapilla-gyulladással kapcsolatban lenne kérdésem. Szeretnék a bél (végbél) utolsó 10-15 cm-éről...