Colitis ulcerosa

Tisztelt Doktor Ur! 31 eves ferfi vagyok, kb 6 ev diagnosztizalt colitis (proctitis) ulcerosaval. 2 vastagbeltultukrozes tortent ez ido alatt, a legutobbi 2 eve, ahol semmilyen fekelyt nem talaltak, minden rendbem volr, de a szovettan igazolta ismet a CU-at. Pentasa vegbelkupot hasznalok csak, illetve van itthon Pentasa granulatum (igaz 10 honapja lejart). Novemberben volt egy kiujulasom(?) , akkor ugyeleten verkepet, es hasi ultrahangot csinaltak, ahol mindent rendben talaltak. A jobb alhasibregioba egy kis 15 mm es folyadekgyulemet talaltak, de akkor azt mondta az orvos, hogy ezzel semmifele teendo nincs, ennyi meg egy egeszseges emberben is lehet. Ekkor jobb alhasi es kisugarzo fajdalmam volt, en magam vakbelgyulladasra gyanakodtam, de sem a majenzim ertekeim, sem CRP ertekem nem volt meg emelkedett sem. 5 napja ismet hirtelen gorcsolo, szuro fajdalom tort a jobb alhasi regioba, de 1 nap utan abbamaradt, de most par napja az egesz hasamba erzem a fajdalmat. Szedek most ra probiotikumot ( elinex), nospa forte (nem igazan veszem eszre hogy hatna amikor beveszem), paracetamolt a fajdalomra, illrtve mivel az epem is szokott rendetlenkedni igy eves elott cholagol cseppet is, a felfuvodasomra pedig degazint. A fajdalom nem elviselhetlen, inkabb zavaro. Munkamat ellatom, sportolok is. A gyomorszamnal ha megnyomom elegge faj, ezert 2x20 mg qumatelt kezdtem el szedni. A fajdalom olykor jobb lapockaba js ki ki sugarzik. Erzem is a tobb gyomorsavat, erre Salvus vizet is iszok. A fajdalmam jobb es bal also regioban es a lapockak alatt is erezheto, es mint emlitettem a gyonorszajnal eleg eroteljes nyomasra. Szekletem teljesen rendezett, semmi problema nincs vele, sem gyakorisagaval, sem allagaval. Nem fekete, nem veres. A hasam enyhe nyomkodas, simogatas utan eleg hangosan "mocorog", nehezen de tavozik belolem a szel, es csokken a felfuvodas. A kerdesem az lenne, hogy negativ UH es verkeppel, normalis szeklettel elkepzelheto hogy ez CU kiujulas vagy masra erdemes gondolnom? 3 honapja kontrasztanyagos CT nem talalt semmi elterest a belben, es egyeb helyeken. November kozepe ota spoetolok, figyelek az etkezesemre, ennek koszonhetoen 10 kilot is fogytam. Kerem Doktor Ur szives velemenyezeset. Koszonom

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a colitis ulcerosa témában

A leírt tünetek (és a korábbi jobb alhasi fájdalom) nem coliitis ulcerosa aktivitásra utalnak (ha ez lenne, székletszám-emelkedést, véres-nyákos székürítést észlelne). A panaszt leginkább gyomor-bélhurut okozhatja. Érdemes egy széklettenyésztést végeztetni, a probiotikumot tartósan használni, mellette Meteospasmyl vagy Duspatalin szedése jön még szóba. Ha a panasz nem szűnik, mindenképp érdemes gondozó gasztroenterológusát felkeresni.

Kérdés: 2021. január 10., 19:10; Megválaszolva: 2021. január 10., 19:30
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia
Műtét utáni hasmenés