Proctitis Ulcerosa, végbélrák

Tisztelt Doktor Úr! Korábbiakban már kérdeztem Öntől, és teljeskörű választ kaptam, ezért ismételten fordulnék Önhöz segítségéért. Röviden: 2012. év véres-nyákos széklet miatt teljes tükrözés, amely ép colon nyh. mellett végbéltájéki erosiok miatt enyhe proctitist írt le, szövettani mintavétel nem történt, terápiát nem javasoltak. 2013. évben a panaszok fennmaradása és eszkalálódása miatt, rövid végbéltükrözés, amely 8-10 centiméteren erosiokat írt le, szövettani mintavétel történt (írásos eredménnyel nem rendelkezem) , amely carcinoma tekintetében negatív eredményt hozott, az említett orvos proctitis (colitis) ulcerosát diagnosztiált, 5 év utáni tükrözést javasolt. 2013. évtől 2018. évig nyákos székletürítések jelentkeztek, amelyek maguktól, vagy pentasa kúpok használatára elmúltak. 2019. 05. hónapban teljes kolonószkópia törént, amely teljesen ép colon. nyh.-t és rectumot látott (szövettani mintavétel nem történt) , de belső aranyérhez kötötte a nyákos-véres székletürítést, és ezzel egyidejűleg 5 év elteltét követő endószkópos szűrést javasolt. 2021.11.29. napján teljes kolonoszkópia történt, amely végbélben 3 centiméteren hyperemiat, erosiokat írt le, szövettani mintavétel után eredmény két hét múlva várható. 2019. szeptemberében M2-PK szűrés pozitív eredménnyel. Kérdéseim: (1) Amennyiben 2.5. évvel ezelőtti macroszkópikusan negatív kolonoszkópia során a colitis (proctitis) betegség inaktív állapotban volt, a vastag, vagy végbél nyálkahártya rosszindulatú elváltozása fennállhat? (2) Betegség nyolcéves fennállására tekintettel, a későbbi - 2-5 évenkénti - endoszkópos szűrés során észlelt erosiok, hyperemiák során minden esetben szükséges a szövettani mintavétel (gondolni kell a rákos elfajulásra)? (3) Ha "csak" a rectum érintett a gyulladásban - figyelemmel a korábbi eredményekre - milyen időközönként szükséges szűrést javasolni? (4) A javasolt szűrések pótolhatók "kapszulás szűréssel", avagy minden esetben a kolonószkópia szükséges? (5) Felmerülhet, hogy a 2.5 évvel ezelőtti negatív endószkopós szűrés során micrószkópikusan - figyelemmel a nyolcéves fennállásra - már rosszindulatú elfajulás kezdődött a nyálkahártyán, de nem volt macrószkópikusan látható (tekintettel arra, hogy elmúlt 2.5 éveben a panaszok maguktól szűntek, tehát a betegség kezelentlen volt)? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm.

Dr. Plósz János válasza Colitis ulcerosa témában

A két és fél évvel korábbi negatív endoscopos lelet mellett nagyon valószínűtlen rosszindulatú elváltozás fennállása. Colitis ulcerosa esetében 8 éves fennállást követően 2 évente javasolt colonoscopos szűrővizsgálatot végeztetni (un. dysplasia szűrés, mely szövettani mintavételt is magában foglal). A limitáélt érintettségre és aktivitásra való tekintettel nem szükséges a 2 éves periódushoz ragaszkodni, ritkább szűrés is elgendő lehet. A szűrés módszere colonoscopia+biopsia (ez utóbbit nem pótolhatja a capsula-endoscopia).

A rosszindulatú elfajulás egy viszonylag hosszú folyamat vége, mely általában ép nyálkahártya területről indulva akár 10 évbe is telik, közben a nyálkahártya eltérése malroszkóposan is azonosítható.

Kérdés: 2021. december 01., 09:45; Megválaszolva: 2021. december 01., 12:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Miért pozitív, mi lehet a diagnózis?
Nyalkas szeklet
Tiszelt Foorvos Ur! 32 eves gondozott colitis (proctitis) ulcerosas beteg vagyok. Az utobbi par napban kinaradt a Pentasa vegbel kup hasznalatom. Mai...
Colitis ulcerosa
Tisztelt Doktor Ur! 31 eves ferfi vagyok, kb 6 ev diagnosztizalt colitis (proctitis) ulcerosaval. 2 vastagbeltultukrozes tortent ez ido alatt, a...
IBD, Imuran - tömegsport rendezvény...
Kedves Doktor Úr! 41 éves vagyok, colitis ulcerosa betegségre Imurant szedek, napi 100 mg adagban, 60 kg-os testsúlyhoz. Az Imuran szedése óta teljesen...
Lehet végbélrákom ha fél éve...
Jo estét kivánok! Renáta vagyok 32 éves. Pár napja kicsit nyomo érzést érzek az oldalamon elmùlik utána megint érzem, nem fáj. Nagyon félek a...