Miért pozitív, mi lehet a diagnózis?

Tisztelt Doktor Úr! Természetesen az itt írtak nem pótolják az endoszkópos vizsgálatot - amelyre novemberi időponttal rendelkezem -, ugyanakkor kérdéseimre nem kaptam sosem egyértelmű választ. Röviden foglalnám össze a panaszaim és a vizsgálati eredményeket. 2012. év véres-nyákos széklet miatt teljes tükrözés, amely ép colon nyh. mellett végbéltájéki erosiok miatt enyhe proctitist írt le, szövettani mintavétel nem történt, terápiát nem javasoltak. 2013. évben debreceni gasztroenterológus (G.K.Gy.) a panaszok fennmaradása és eszkalálódása miatt, rövid végbéltükrözést végzett, 8-10 centiméteren erosiokat írt le, szövettani mintavétel történt (írásos eredménnyel nem rendelkezem) , amely carcinoma tekintetében negatív eredményt hozott, az említett orvos proctitis (colitis) ulcerosát diagnosztiált, 5 év utáni tükrözést javasolt. 2013. évtől 2018. évig nyákos székletürítések jelentkeztek, amelyek maguktól, vagy pentasa kúpok használatára elmúltak. 2015. évben proktólogus II. stádiumú belső aranyeret állapított meg, az akkori vizsgálat során a fenti betegséget macroszkópikusan nem látta megállapíthatónak. Fenti anamnézis teljes leírása, közlése után 2019. 05. hónapban, (megkésve) debreceni magánredelésen (Gy. I.) teljes kolonószkópia törént, amely teljesen ép colon. nyh.-t és rectumot látott (szövettani mintavétel nem történt) , de belső aranyérhez kötötte a nyákos-véres székletürítést, és ezzel egyidejűleg 5 év elteltét követő endószkópos szűrést javasolt. Azóta vissza-visszatérő nyákos székletürítés jelentkezett, de a tünetek jelentősen enyhültek, spontán gyógyultak. 2021. 09. erős hasi panaszok miatt sürgősségi ellátás, mindeközben véres-nyákos széklet fennállt, és jelenleg is észlelhető. Hasi panaszokán kézfejbe helyezett branül helyén és következményeként, teljes alkarban kialakult thrombophlebitis miatt CURAM antibiotikum kezelés - amelytől 5 napon át nagyon erős hasmenésem volt, gyógyszer elhagyás után nyomban szűnt-, továbbá CLEXANE véralvadásgátló. 2021. 10. hó ismerős javaslatára széklet M2-PK enzimteszt, és humánvérteszt amely mindkét esetben pozitívnak bizonyult. Ezután gasztroenterológusi konzultáció, és endoszkópos végbél "betekintés" inaktiv Colitis Ulcerosát írt le, panaszra kezlést nem kaptam, további tanácsokkal nem láttak el, a 2,5 évvel ezelőtti kolonoszkópia miatt, endószkópos vizsgálatot nem javasoltak. Említett pozitívás miatt rendkívüli stressz és lehangoltság jellemez, november 29. napján tükrözés következik. Fentiekben írtakra tekintettel a következő kérdéseim lennének: (1) Colitis ulcerosa, vagy egyéb IBD gyanú alkalmával, kolonoszkópia során ép colon nyh esetén is javasolt a szövettani mintavétel? (2) 2,5 évvel ezelőtt végzett teljes "negatív" kolonoszkópia ellenére -ahol szövettan nem történt-, lehet szó a fenti tünetek alapján vastagbélrákról, avagy a teljesen ép colon nem túl régi diagnózisa esetén ez kizárt? (3) Markánsabb és elmúlt években enyhülő tünetek ellenére lehet colitis ulcerosám (hasmenés nagyon-nagyon ritka, haspuffadás, hasfájás nincs, láz, végtagfájdalom és nem szándékolt fogyás nincs)? (4) Ha és amennyiben colitis ulcerosáról van szó, de a betegség nem aktív, akár remissziós, úgy ebben az esetben is elképzelhető az M2-Pk pozitivitás? (5) Mi okozhatja a fentiek figyelembevételével az M2-PK pozitivitást, belső aranyér, vagy az antibiorikum és véralvadásgátló miatt megnövekedhet? (6) Inaktív állapotban a Colitis/Proctitis ulcerosa kolonoszkópia során macoszkópikusan felismerhető, vagy a nyálkahártya teljesen ép?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Colitis ulcerosa témában

Ha ismert a diagnózis, ép nyálkahártya-területről nincs értelme mintát venni. Negatív colonoscopia után 2.5 évenbelül kizárható a rosszindulatú vastagbélfolyamat. Leírása alapján egyértelmű colitis ulcerosa-ja van, ennek súlyossága-aktivitása általában hullámzó. A colitis, de akár az antibiotikum okozta bélhurut is okozhat magasabb M2PK értéket (sőt, ép vastagbél esetén is látunk pozitív értéket). Nyugalomban lévő colitis ulcerosa esetén lehet a nyálkahátya-kép teljesen én (esetleg a korábbi gyulladás miatti sorvadt területek észlelhetők).

Kérdés: 2021. október 23., 14:41; Megválaszolva: 2021. október 24., 11:46
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Proctitis Ulcerosa, végbélrák
Nyalkas szeklet
Tiszelt Foorvos Ur! 32 eves gondozott colitis (proctitis) ulcerosas beteg vagyok. Az utobbi par napban kinaradt a Pentasa vegbel kup hasznalatom. Mai...
Colitis ulcerosa
Tisztelt Doktor Ur! 31 eves ferfi vagyok, kb 6 ev diagnosztizalt colitis (proctitis) ulcerosaval. 2 vastagbeltultukrozes tortent ez ido alatt, a...
IBD, Imuran - tömegsport rendezvény...
Kedves Doktor Úr! 41 éves vagyok, colitis ulcerosa betegségre Imurant szedek, napi 100 mg adagban, 60 kg-os testsúlyhoz. Az Imuran szedése óta teljesen...
Lehet végbélrákom ha fél éve...
Jo estét kivánok! Renáta vagyok 32 éves. Pár napja kicsit nyomo érzést érzek az oldalamon elmùlik utána megint érzem, nem fáj. Nagyon félek a...