M2PK positive, Colitis Ulcerosa

Tisztelt Doktor Úr! 2012. évben, véres-nyákos széklet miatt végzett teljes colonoskopia után a lelet szerint a „colon ny.h. végig ép, a haustratio megtartott, rectum anus felett 2 cm foltokban hyperaemias. A kép enyhe proctitisnek megfelel”. 2012. évtől kezdődően a panaszaim sárga, enyhe vérrel keveredő, széklet kezdeti részét beterítő nyák, valamint székleten csíkszerűen élénkpiros vér, továbbá alkalmanként erős széklettel ürülő friss vér. 2013. évben szövettan (negatív) , végbelet érintő colonoskopia lelet „rectum 8-ig fekélyek, erosiok vannak, fentebb ép.” 2013. évtől kezdődően enyhe panaszok spontán múltak, erős panaszokra pentansa kúp, melynek hatására panaszok enyhültek. 2019.05.20. napján ismételten teljes colonoskópia, melynek lelete: „Kicsi gyulladt belső nodusok, ép rectum.A colon nyh., működése, vascularisatioja norm.Bauchin-billentyű és coecum is ép.Marcroscopos elváltozás nincs.” 2019. év óta panaszaim jelentősen enyhültek, fél évente előjövő spontán gyógyuló sárgás-nyákos széklet vérrel jelentkezett és magától múlt, orvosnál nem jártam. 2021. 09. hónapja óta, ismételten nyákos-sárga széklet, csíkszerű vérrel a széklet felszínén, valamit egy nap erős hasfájás, amely miatt sürgősségi ellátás vált szükségessé, de a vizsgálat bélgázokat tárt fel. 2021. év 10. hó M2-PK enzimteszt székletből pozitivitást igazolt. Szükséges ismételten kolonoszkópia, avagy a colitis ulcerosa tényszerű diagnózisa okozhat pozitivitást? Elmúlt 2.5 évben alakulhatott ki rákos elváltozás a fenti colo lelet eredménye (amelynek egyébiránt diagnosisa. Nodi haemorrh. int. inflamm. stad II.) és az enyhe tünetek alapján? Colitis Ulcerosa miatt a M2PK minden esetben pozitiv? Tartanom kell vastag,- végbél ráktól a fentiek fényében? Milyen időközönként szükséges kolonoszkópiát ismételni (orvosom 5 évente javasolta)?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza colitis ulcerosa témában

Colitis ulcerosa esetén 8 éves fennállás után 2 évente javasolt a colonoscopia elvégzése (a fokozott vastagbélrák-rizikó miatt). Ha ritka az aktivitás illetve csak a rectumot érinti, a 2 éves periódus persze nyújtható, akár az 5 évig is. Az M2-PK pozitivitást okozhatja a colitis ulcerosa, ennek ellenére, ha nem is sürgetően, de érdemes a colonoscopiát ismételni.

Kérdés: 2021. október 07., 13:13; Megválaszolva: 2021. október 07., 20:10
Kérdések és válaszok: Haspuffadás
SIBO, bélhangok
Tisztelt doktor úr! Tavasszal széklet elasztáz teszttel kiderült, hogy a hasnyálmirigyem nem termel elég enzimet (a 200-as referenciaérték helyett 180...
Puffadás, hasfájás, változó...
Jó napot! Egy számomra elég furcsa problémám van már lassan 7éve, voltam pár kivizsgáláson de mivel eltérő panaszaim vannak így évek kellettek...
Hisztamin intolerancia
Tisztelt doktor Úr! Tartós pufadásom kivizsgálása során szinte minden leletem negatív volt (tükrözés, hasi uh stb) . Saját kérésemre DAO enzim...
Kiértékelés
Üdvözlöm. Régóta tartó hasfájással és puffadással küzdök. Voltam több vizsgálaton, gyomor (negatív) és vastagbéltükrözés Sibo gyanúját...
Jobb oldali szétsugárzó hasi...
Tiszteletem! A problémám a következő: Kezdődő sérvet találtak nálam, a jobb és a bal oldalon is. Azután, kb négy hónapja, a köldököm...