• Szabad-e néha alkoholt fogyasztanom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő kb 2 hónapja ezt az UH eredményt kaptam előzőleg gyengeséggel és jobb borda alatti szuró érzés miatt mentem orvoshoz: "A máj mérs. nagyobb, homogénebb, echodúsabb szerkezetű. Normál nagyságú lép amely megtartott echogenitású, gócmentes. Nem nagyobb, echodúsabb falú, kőmentes epehólyag. Nem tágabb intra és extrahepaticus epeutak. Pancreas nem szélesebb, szerkezete homogén, környezetétől jól elhatárolt. Normál nagyságú vesék kornak megfelelő parenchyma vastagsággal. Kőrefelxió vagy pangás nem látható. Normál vascularizatio. Normál tág hasi aorta. Szabad hjasűri folyadék nem látható. Vél.: steatosis hepatis" Előzőleg az orvos írt ki egy Legalon nevű gyógyszert (140 mg) a kérdésem az lenne hogy esetenkénti alkoholfogyasztást ellensúlyozni képes -e ez a gyógyszer, illetve hogy a máj károsodása vajon mennyire komoly lehet ezek alapján? Lényegében az lenne a kérdés, hogy mindenképpen szükséges -e a teljes alkoholmentes életmód? Köszönöm válaszát.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a zsírmáj témában

        Kedves Kérdező! mivel az alkohol az egyik legerősebb májméreg, alkoholtilalom javasolt. Emellett zsír- és fűszerszegény étrend, a testsúly optimalizálása. Rendszeres kontroll.


        Kérdés: 2012. április 07., 12:51; Megválaszolva: 2012. április 10., 09:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: