Hasi fájdalom

Üdvözlöm! Két témában kérném a segítségét. 1,5 hetes laborvizsgálat (kis rutin) során ezek az értékek emelkedettek: total bilirubin 23,5 umol/L, direkt bilirubin 4,1 umol/L. A többi érték rendben volt. Ezek miatt kell aggódnom? A hasi ultrahang vizsgálaton évek óta diffúz májlaesiót diagnosztizálnak, emiatt az utóbbi időben 13 kg-t fogytam, hogy javítsak a májam állapotán, meg az egészségemen. 1 hetes ultrahang leletre ezt írták: A máj érdemben nem nagyobb, reflektivitása fokozott, a májkapuban a típusos helyen, 16 mm-es,környezeténél echoszegényebb terület látható. Diagnózis: Laesio hepatis, focal sparing. Azt mondta a radiológus, hogy ez jót jelent, hiszen már nem a teljes máj zsíros, hanem van egy kis rész, ahol nincs zsír. Ez valóban így van? A zsírmáj okozhat bordaív alatti, ritkán jelentkező, szurkáló fájdalmat? Ugyanis emiatt indult most kivizsgálás...mit és hogyan kell még vizsgálni, hogy a bordaív alatti fájdalom oka kiderüljön? A másik problémám a magasabb kortizol szintem - hormonokat februárban néztek, cukorterhelés, inzulinterhelés, pajzsmirigy értékek, negatív pajzsmirigy UH mellett (minimálisan inhomogén szerkezetet írtak csak): kortizol 638, ACTH 7.94, aldoszteron 126, IGF1 183. A cukor és egyebek rendben voltak. Kortizolt viszont nézettem 1.5 hete is, ezúttal 704 lett az eredmény. Stresszes nagyon az életem, az tény, és rettegek valamilyen komoly betegségtől. Ez az emelkedett kortizol szint mitől lehet, ha a többi hormon rendben volt? Vagy hova tovább ezzel? Természetesen a google mellékvese daganattal rémisztget...Köszönöm előre is!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza zsírmáj témában

Kedves Kérdező!

Magasabb minimáliis bilirubin Gilbert kór, örökletes teendő vele nincs, a zsírmáj miatt ha diétázik és fogyott akkor elfogadható amit a radiológus mondott.

A kortizol stressz hormon, arra vagy vérvételre emelkedhet a szintje szóval nézni érti, nehéz a szintjét, ha ténylegesen tudni akarjuk inkább 24 órás gyűjtött vizeletből.

Nem kell mást csinálni egyenlőre, most volt kontroll ultrahang, labor legyen 2-3 hónap múlva, a fájdalom elvileg lassan enyhül.

Kérdés: 2021. június 28., 15:00 ;Megválaszolva: 2021. június 29., 06:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Magas vérzsírszint
Tisztelt Doktor Úr! 33 éves fiam laboreredményét aggasztónak tartom. Koleszterin: 7,7 Trigliceridek 8,18, LDL 4,28, GOT 128, GPT 211, GAMMA gt 60. a...
Zsíros máj
Tisztelt Doktor Úr! Az ultrahang eredményem szerint zsíros a májam. A máj nem nagyobb, echoszerkezete homogén, reflektivitása egyenletesen kissé...
lelet ellenőrzés
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Kérdésem a következő lenne. 1 éve pánikbetegséggel diagnosztizáltak. Mivel fizikai tüneteim voltak, különböző...
Diffúz májlaesio norm májfuncióval
T. CÍM! 35 éves ffi vagy. Nem vagyok kövér, káros szenvedély sincs. Ismert kezelt, hypertonia. Rutin hasi uh-n egy mondat szerepel, ami aggaszt. A...
Mit jelent a hepatomegalia kezdődő...
Tisztelt Doktornő! Magas májfunkciós értékek (GOT: 59, GPT: 163, Gamma GT: 155) miatt elmentem egy hasi ultrahangra ahol a többi szerv rendben van a...