sugárhatások

Tisztelt Doktornő/úr! A tegnapi autobalesetem után jutottam oda, végiggondolva azt hogy az elmúlt 2évben hány röntgen és CT felvételem volt, hogy elkezdtem rettegni annak végzetes következményei miatt. 2 évvel ezelőtt, szabad hasi folyadék miatt CT-t készítettek. Úgy emlékszem talán abban az évben egy koponyaröntgenem volt még. Tavaly nyáron kezdődtek a folyamatos röntgenvizsgálatok. Tavaly nyáron több fogászati röntgen volt egyes fogaimról, majd szeptember kontrasztanyagos veseröntgen (vesekövet kerestek, genny volt a vizeletemben) - novemberben még csináltatott a fogorvos egy panoráma röntgent. Idén januárban csomot találtak a mellemben- mammográfia következett. Májusban volt ismét egy hasi CT-m, az urologus kérte, mert továbbra is fennálltak az urologiai problémáim. Már azt hittem vége a folyamatos betegségeknek problémáknak, tegnap előtt a fogam begyulladt, készült róla egy röntgenfelvétel és tegnap este frontálisan ütköztem az autommal, beütöttem a hasam a kormányba. A mentő bevitt a traumára, ahol készült a bordáimról 2 rötgen- a shocktól elfejeltettem elmondani a tegnapelőtti fogászati röntgent. Szóval itt tartok 37éves nőként, tudom hogy ennyi röntgen után a gyereket igen vállalhatok (szerencsére már van egy kislányom) . Azt szeretném tudni ennyi röntgensugárzás után mire számíthatok?

Dr. Laki András válasza röntgen témában

Tisztelt Kérdező!

A leírt vizsgálatok közül a két hasi CT és a kontrasztanyagos veseröntgen

(urográfia) jár lényegesebb sugárterheléssel. A fogászati röntgenek nagyon alacsony dózist jelentenek. A mammográfia valamivel többet, de csak helyileg, ennek nem lehet hatása a petesejtekre. A bordaröntgen kevés sugárterheléssel jár és szintén távol van a kismedencétől. A radiológiai vizsgálatok sugárterhelése, kivételes eseteket (egyes intervenciós, hosszú átvilágítással járó terápiás beavatkozásokat, és természetesen a daganatos sugárkezeléseket) leszámítva az egyes emberre és utódaira nézve nem okoz kimutatható kockázatot. Rizikót csak népesség szintjén lehet számítani, és igen alacsonyak ezek a számok. Az alacsony kockázat miatt nincs szabályozva, hogy egy ember esetén hány röntgen-, vagy CT vizsgálatot végezhetnek el, ezt a betegségek, sérülések kimutatásának vagy kizárásának a klinikai igénye határozza meg.

Lehetőség szerint, és főleg fiataloknál, nőknél törekedni kell a minél kisebb sugárterhelésre, de a modern orvostudományban a sugáradással járó képalkotó vizsgálatok nem, vagy nehezen nélkülözhetők.

Kutatások, elemzések szerint a terhességet megelőző sugárterhelésnek nincs kimutatható, statisztikailag értékelhető kockázata a születendő gyermek egészségére nézve.

Összefoglalva, az elvégzett képalkotó vizsgálatok a később születendő gyermekének igen nagy valószínűséggel nem fognak ártalmat okozni.

Kérdés: 2011. december 31., 10:13 ;Megválaszolva: 2012. január 06., 22:01
Kérdések és válaszok: Egyéb
Mit jelent
Tisztelt Doktor/Doktornő! 184cm és 93 kg vagyok. Voltam mellkas, kétirányú koponya felvételen és orrmelléküreg felvételen. Indoka, hogy hosszú...
Röntgen
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kisfiamat 5 hetes korában röntgenezték. A gyomrát is nézték. Volt ráterítve több köpenyféleség, de sokat ficánkolt és...
Kamion rontgen
Az artandi hataratkelonel gyakori a kamionok rontgenezese...de mivel en hutos szerelvennyel jarok, engem gyakrabban bekuldenek es atvilagitanak.Ez a...
Röngten lelet
 a rekesz mko.éles kontúrú.a sínuszok szabadok.parenchiás árnyék nem ábrázolódik. ajobb szívrekesz szögletében kötegezettség...
Fogászati probléma
Tisztelt címzett!   Azt szeretném megkérdezni, hogy 15 éves gyermekemet 1 hónapon belül 2* röntgenezték fogászaton. Nincs ennek káros...