Mit jelent

Tisztelt Doktor/Doktornő! 184cm és 93 kg vagyok. Voltam mellkas, kétirányú koponya felvételen és orrmelléküreg felvételen. Indoka, hogy hosszú ideje 37, 1 a hőmérsékletem (Bár lehet, hogy ez az én normális testhőm. Nem tudom.Ön szerint? ) A felvételek az alábbi eredményt mutatták. Idézem: "Eredm. diagn.: J9490 Rad. eredmény: Mellkas, koponya és OMü felvétel: Magasabban álló rekeszívek. Sínusok szabadok.Pangás, beszűrődés nem látható. Alsó lebenyekben intenzív kötegek. Kp. árnyék eltérést nem mutat. Melléküregek légtartalma megtartott. Sella nem nagyobb, csaknem zárt. Kontúrja megtartott. Sinus légtartó. Corpus pineale vetületében meszesedés.Boltozati csontokon lényegi rad koros nem látható." Kérdésem, hogy kell e bármitől tartanom? Van e valami bajom? Ez a mellkasfelvétel ha tüdőben lenne eltérés akkor azt megmutatná? Vagy ez a felvétel magáról a tüdőről készült? Olyan mint a tüdő rtg? Azért kérdezem mert a bal oldalam továbbra is fájdogál a hátammal együtt. És néha szárazan köhögök. A fájdalom miatt a gerincemet is rtg. korábban de az csak kezdődő meszesedést mutatott. És egy gyerekkorból visszamaradt Schmorl sérvet. A vérképeim amiket levettek mind jó eredményt mutattak. Kell e bármiféle problémától tartanom. Komoly betegségtől? Kérem válaszoljanak. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a röntgen témában

Tisztelt Kérdező! A mellkasröntgen természetesen ábrázolja a tüdőt, a tüdő is a mellkas része. Nem is használjuk külön a tüdőröntgen kifejezést, legfeljebb a tüdőszűrés kifejezésben, mivel a felvételen egyszerre láthatóak a tüdő, a rekesz, a szív, erek, egyéb lágyrészek és a bordák, ezeket a különböző sugárelnyelődés és így az árnyalatok alapján lehet megkülönböztetni. A röntgenfelvétel sokféle elváltozást ki tud mutatni a tüdőben, bár vannak korlátai. A tüdő egyes részeit a rekesz vagy a szív árnyéka elfedheti (segít, ha legalább két irányból készül a felvétel, ez nem derült ki pontosan a kérdésből), és olykor az árnyékok összegződése is nehezíti a diagnózist. Az Ön leletében tulajdonképpen alig írtak le kóros eltérést. A rekeszívek leginkább alkati okokból állhatnak magasabban. Az alsó lebenyekben leírt intenzív kötegek a képek nélkül nehezen magyarázhatók, én elsősorban gyulladásos folyamatok maradványaira gondolok. A többi megállapítás normális képet ír le. A sella a koponyában az agyalapi mirigyet tartalmazó részlet, magyarul töröknyeregnek hívják. A zárt sella a hagyományos röntgendiagnosztikában elterjedt leírás, a sellát határoló csontos nyúlványok egymás felé hajlása okozza, amitől oldalirányból nézve ezek a nyúlványok összezárnak, de ennek nincsen semmilyen köze az agyalapi mirigy nagyságához vagy működéséhez, csak variáció. A corpus pineale (magyarul tobozmirigy) az agy egyik kis részlete, ennek a meszesedése minden jelentőség nélküli, gyakori jelenség. A röntgen leletében nem látok olyat, ami a panaszaival összefüggésbe hozható, de tudni kell hogy a röntgenfelvételek érzékenysége elmarad más, pl. CT és MR vizsgálatoktól. A hátfájdalom és a tartós köhögés mindenesetre további kivizsgálást indokol, akár több irányban is (például refluxbetegség gyanúja is felmerülhet), a hátfájdalom reumatológiai, ideggyógyászati vizsgálata jön szóba. A 37, 1 C fokos testhőmérséklet még nem jelent feltétlenül kórosat, a nagyobb statisztikák szerint még beletartozik a normális tartományba, Kérdés, hogy régebben mennyi volt. A mért testhőmérsékletet a napszak is kissé befolyásolja.

Kérdés: 2012. február 24., 10:32; Megválaszolva: 2012. február 28., 19:29
Kérdések és válaszok: Egyéb
Csomó a péniszen
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...