röntgen vs. gyermekválalás

Tisztelt Doktornő! Úr! A napokban rtg vizsgálaton vettem részt gerincfájdalmaim miatt. A nyaki gerinc felvételénél kaptam ólomkötényt, viszont (érthetően) az asztalon fekve történő felvétel közben nem. A vizsgálat után kérdeztem meg az asszisztenstől, hogy a röntgensugár okoz-e károsodást az ivarsejtekben, ugyanis épp most tervezzük a feleségemmel a második babát. Az assziszens először azt mondta, hogy azért aznap ne próbálkozzunk, aztán javytotta magát, hogy egy hónapig ne. Utánaolvasgattam az interneten, és a három hónapos várakozás volt a legtöbb, amit orvos javasolt, de több orvos mondta, hogy nem szükséges várni. Ez az ellentmondás kicsit zavarba ejtő. Nem nagyon szeretnénk várni a terhességgel különböző okok miatt. Viszont tudom, hogy a röntgensugár pont az örökítőanyagban tesz kárt. Ennek az a következménye, hogy károsodott magzat ágyazódik be, vagy meg sem történik a fogamzás? Tudom, hogy különböző életstádiumú hímivarsejt van egy időben jelen a férfi szervezetben, de egyébként - lehet, hogy nagyon laikus kérdés - a gyakoribb ejakuláció hozzájárul az esetlegesen károsodott ivarsejtek hamarabbi "kisöpréséhez"? Előre is köszönöm a választ! Üdv: H.Á.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza röntgen témában

Tisztelt Kérdező!

Az az egy-két röntgenfelvétel, amit a fekvő helyzetben készítettek, nem okozhatott ártalmat a hímivarsejtekben. Hozzá kell tenni, hogy ha az ágyéki gerincről készült a felvétel, akkor valószínűleg a herék nem is kerültek a sugár irányába (háti gerinc esetén még annyira sem) . Egy, ennél jóval

nagyobb mértékű sugárterhelés esetén a három hónap várakozásra vonatkozó

tanácsok még érthetők, mivel kb. ennyi a hímivarsejtek érési ideje és az ivarsejtek is osztódásuk (érési folyamatuk) alatt érzékenyebbek. Másik kérdésére: az esetlegesen károsodott spermiumok megtermékenyítő képessége csökkenhet, így valószínűleg már a megtermékenyítés nem jönne létre. Mivel az érési folyamatot gyorsítani nem lehet, a gyakori ejakuláció nem

befolyásolja ezt - viszont a túl gyakori magömlés csökkenti az egy alkalommal kijutó

hímivarsejtek számát, és így a megtermékenyítő képesség is gyengülhet.

Az ellentmondásos válaszok abból eredhetnek, hogy a kis dózisú vagy bizonytalan

sugárterhelésre nem lehet egyértelmű választ adni, az erre vonatkozó adatok csak statisztikai valószínűséget

jelentenek, ami egyes emberre nézve nem mond semmit. Ha a fentiek és más, hasonló megnyugtató válaszok ellenére az aggodalom Önökben fennmaradna, akkor szorongás helyett mégis inkább várják ki a három hónapot, és akkor a nyugodtabb lélekkel tervezhetik a babát.

Kérdés: 2012. november 20., 08:12; Megválaszolva: 2012. november 23., 21:54
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
röntgen gép működése
Egy szokatlan kérdésem lenne Önökhöz, a lányom arcüregét meg akarták röntgenezni, de a röntgengépnél nem jött le a kazetta a helyére, pedig a...
Rtg sugárártalom
Jó napot kivánok. Én egy urológiai műtős asszisztens vagyok, és 30.hetes terhes. A kérdésem a következő: a műtőnktől nem messze, (kb.8-10...
Sok ez a röntgen?
Dr.Laki András radiológustól kérdezném: T. Doktor Úr! Nyár óta rám jár a rúd. Júliusban készült egy panoráma röntgen a fogamról, majd 2...
Mellkas CT értelmezés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi natív mellkas CT leletet kaptam: Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A mediastinumban...
CT vagy MR
Tisztelt Doktor Úr! A javaslatát szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy mellkas CT vagy MR vizsgálatot lenne érdemesebb elvégeztetni azzal a...