Rtg sugárártalom

Jó napot kivánok. Én egy urológiai műtős asszisztens vagyok, és 30.hetes terhes. A kérdésem a következő: a műtőnktől nem messze, (kb.8-10 méterre) végzik az ortopédiai műtéteket, ahol viszonylag sok röntgensugaras műtét van, és csak normális fallal vagyunk tőlük elválasztva. Szeretném tudni, hogy ez a nem direkt sugár veszélyes-e a terhességemre. Köszönöm szépen, György Emőke, Csikszereda

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a röntgen témában

Tisztelt Kérdező! Nem tudom pontosan mit ért a "normális fal" kifejezésen. A röntgenberendezések telepítésének megvannak a maga szabályai, gondolom hogy az Önök intézménye esetében sem tértek el ettől. Nem ismerem sajnos a Romániában érvényes törvényeket és szabványokat, de valószínűnek tartom, hogy nem térnek el lényegében a Magyarországiaktól, tekintettel arra is, hogy mindkét ország már az Európai Unió tagja is. Sugaras munkahely kialakításakor a helyiséget a környezetétől megfelelő vastagságú és anyagminőségű fallal kell elválasztani. Ez persze nem látszik kívülről, de az intézmény dokumentumaiban szerepelnie kell. A távolsággal is négyzetesen csökken a sugármennyiség, így mindent összevetve, kicsi a valószínűsége hogy káros mennyiségű sugárzás érte volna a magzatát. A terhesség alatt azonban minden lehetséges sugárterheléstől óvni kell a magzatot, főleg a korai szakban, mivel a magzat különösen a szervfejlődés korában az első hónapokban lehet veszélyben minden külső és belső ártalom, így a sugárzások iránt is. A 30 hét után a magzat súlyos károsodásának már kisebb az esélye. Minden kórházban, ahol röntgeneznek, kell hogy legyen egy kinevezett sugárvédelmi felelős. Én azt tanácsolnám Önnek, hogy vegye fel a kapcsolatot vele, például osztályvezetőjük vagy főnővérük útján, és kérjék ki az ő véleményét, valamint sugárzásmérés is elvégezhető az Ön tartózkodási helyén.

Kérdés: 2012. április 11., 17:58; Megválaszolva: 2012. április 14., 22:58
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Daganat gyanú?
sikeres mellkas rtg.
Tisztelt Dr. Úr! Lehet a kérdésem kissé szokatlan finoman kifejezve, de arra lennék kíváncsi, hogy volt 2 melldaganatom 20 év különbséggel, az...
CT lelet
Tisztelt doktornő! Ma voltam CT vizsgálaton. Az eredménnyel kapcsolatban szeretnék kérdezni, sajnos nem igazán értem, hogy mit írnak le. Diagnózisok:...
Mellkas röntgen eredmény
Tisztelt Cim! Hát fájásom miatt ellmentem mellkas röngtenre. A leletem az alábbiak kerültek rögzítésre: hullámos kontúrú rekesz, légtartó...
Emlő ulrahang
Tisztelt Dr. Laki András ! A napokban voltam életemben elŐször egy ulrahangos mell vizsgálaton. A férjem egyik régi női ismerőse végezte, aki...