Rtg sugárártalom

Jó napot kivánok. Én egy urológiai műtős asszisztens vagyok, és 30.hetes terhes. A kérdésem a következő: a műtőnktől nem messze, (kb.8-10 méterre) végzik az ortopédiai műtéteket, ahol viszonylag sok röntgensugaras műtét van, és csak normális fallal vagyunk tőlük elválasztva. Szeretném tudni, hogy ez a nem direkt sugár veszélyes-e a terhességemre. Köszönöm szépen, György Emőke, Csikszereda

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza röntgen témában

Tisztelt Kérdező!

Nem tudom pontosan mit ért a "normális fal" kifejezésen. A röntgenberendezések telepítésének megvannak a maga szabályai, gondolom hogy az Önök intézménye esetében sem tértek el ettől. Nem ismerem sajnos a Romániában érvényes törvényeket és szabványokat, de valószínűnek tartom, hogy nem

térnek el lényegében a Magyarországiaktól, tekintettel arra is, hogy mindkét ország már az Európai Unió tagja is. Sugaras munkahely kialakításakor a helyiséget a környezetétől megfelelő vastagságú és anyagminőségű fallal kell elválasztani. Ez persze nem látszik kívülről, de az intézmény dokumentumaiban szerepelnie kell. A távolsággal is négyzetesen csökken a sugármennyiség, így mindent összevetve, kicsi a valószínűsége hogy káros mennyiségű sugárzás érte volna

a magzatát. A terhesség alatt azonban minden lehetséges sugárterheléstől

óvni kell a magzatot, főleg a korai szakban, mivel a magzat különösen

a szervfejlődés korában az első hónapokban lehet veszélyben minden külső és belső ártalom, így a sugárzások iránt is. A 30 hét után a magzat súlyos károsodásának már kisebb az esélye.

Minden kórházban, ahol röntgeneznek, kell hogy legyen egy kinevezett

sugárvédelmi felelős. Én azt tanácsolnám Önnek, hogy vegye fel a

kapcsolatot vele, például osztályvezetőjük vagy főnővérük útján, és kérjék

ki az ő véleményét, valamint sugárzásmérés is elvégezhető az Ön tartózkodási

helyén.

Kérdés: 2012. április 11., 17:58; Megválaszolva: 2012. április 14., 22:58
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahang vizsgálat
.Mit jelent a köldök magasságba nagy kiterjedésű vegyes ecogenitás, zömében hyporeflektiv karéjozott inhomogén porckemény téfoglalás.sok fogyás...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Melanoma metastasis gyanúja miatti mellkas, has, kismedence CT vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, viszont a lelet tartalmaz ...
Virtuális Bronchonoscopia
Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktor úr! Tudna kérem segíteni nagynéném csatolt CT leletenek ertelmezeseben? Köszönöm előre is.
4év alatt 6 mellkas CT
Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló...