• Hogyan kezeljem a depressziót?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Pszichocentrum!

        Én egy 32éves férfi vagyok és évek óta küzdök a depresszióval, de eddig sikertelenül és rengeteg dolgot kipróbáltam, jártam pszichiáterhez is pszichoterápia, viselkedésterápia, hipnózis, gyógyszerek és egyéb dolgokat, meditáció, agykontroll stb. és nem adom fel! Csak hát eddig még nem volt javulás. Ettől függetlenül a pszichiáteremet jó szakembernek tartom. Érdeklődök hogy van-e valami új és jó antidepresszáns? Próbáltam már az Aurorixet ami nem okozott különösebb mellékhatásokat, de eredményt sem. Volt még a Zoloft és a Fevarin ami hatásosabb lett volna, de iszonyú mellékhatásai voltak és abba kellett hagyni. Ezektől létezik-e gyengébb változat? A számomra legalábbis, mert az orvosom szerint elég érzékenyen reagálok ezekre a szerekre.
        Tehát a lehetséges gyógyulásért fizetett ár nálam túl magas(mellékhatások)
        Ez ügyben kérnék tanácsot. Előre is köszönöm!
         

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Kedves Levélíró!

        Sajnos előfordul, hogy bizonyos pácienseknél többféle készítményt vagy azok kombinációját ki kell próbálni, míg megtalálják a megfelelőt. Ön 3 féle antidepresszánst sorolt fel, ezeken kívűl még számos létezik, eltérő hatóanyaggal és hatásmechanizmussal. Még bőven van választék, nincs is értelme, hogy párat kiemeljek. Ugyanígy a mellékhatásprofil a hatóanyagtól függően is eltérő.

        Szakorvosi kontroll mellett változtatni kellene a terápián, a megfelelő gyógyszert a kezelőorvos tudja kiválasztani a tünetek, egyéb gyógyszerek, mellékhatásprofil alapján. Tudnia kell egyébként, hogy antidepresszáns váltásra (nem megfelelő hatás esetén) 6- 12 hét után kerül sor, mellékhatások esetén korábban.

        Más típusú pszichoterápiát is meg lehet próbálni (pl.: autogén tréning), de a pszichoterápiákra is jellemző, hogy hosszú időnek kell eltelnie a hatásossághoz.

        Konzultáljon kezelőorvosával.


        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-28 09:39:24; Megválaszolva: 2010. február 28., 09:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Fiatal korból hozott ez a betegség, de csak kb 10 éve diagnosztizálták. A jogosítványomat bevonták, 3 évet vártam rá míg visszakaptam. Nagyjából 6 évig semmi probléma nem volt, amíg az egyik szakorvosom le akart szoktatni a...