• Hogyan legyek túl ezen az állapoton? Mi lehet a problémám?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! 16 éves lány vagyok és azért kérném a segítségét, mert úgy érzem egyedül nem bírom tovább. Már majdnem két éve elveszítettem az édesanyámat, az édesapám pedig rendszeresen iszik. A testvérem viseli gondom amíg nem leszek 18 éves. Már tavaly is voltak problémáim, hangulat ingadozások, levertség, alvászavar. Nagyon intenzíven volt az életem része ez az egész, aztán egyszerűen csak elhalványult. De most úgy érzem vissza estem ebbe az állapotba. Megismerkedtem egy fiúval, akit nagyon megszerettem. Először azt hittem, hogy az érzés kölcsönös, mert olyan jeleket adott, de most összejött egy másik lánnyal. Teljesen kikészültem. Úgy érzem rajta kívül nem kell más. Ha társaságban vagyok nem érzem annyira rosszul magam, de amikor egyedül vagyok teljesen kikészítenek a gondolatok. Legszívesebben egész nap aludnék, de néha még az sem megy a gondolatok miatt. Nagyon hamar elsírom magam, főleg ha egyedül vagyok. Kb egy hónapja bevettem kb 15-20 szem nyugtatót, amitől egész nap kómás voltam és utána átaludtam a napot, később alig emlékeztem valamire a napból. Először megbántam ezt az egészet de most újra ilyenek járnak a fejemben. Hogy mi lenne ha meghalnék, nem kéne többet szenvednem. A tanulmányi átlagom is elég szépen leromlott. Nincsenek céljaim a jövőben, nem akarok semmit elérni. Néha úgy érzem nem is akarok változtatni ezen az állapoton, csak az a srác jár a fejemben. Máskor pedig el akarom felejteni, de nem megy. Nem tudom mit tegyek, hogy jobban érezzem magam. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a depresszió témában

        Tisztelt Kérdező, Jó volna, ha személyesen keresne segítséget ennek a nehéz időszaknak az átvészeléséhez, a veszteségek feldolgozásához. 16 évesen még fordulhat a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálat keretei között működő Nevelési Tanácsadóhoz is, ahol pszichológus segítségét lehet kérni. Emellett, - függően attól, hogy hol lakik, - egyéb lehetőségeket is lehet találni. Önsegítő csoportokat, egyházi segítő lehetőségeket, stb. Fontos, hogy találjon valakit, aki szakmailag hozzáértő, és akivel megoszthatja a fájdalmát, szorongását. Átmenetileg nyugtató, antidepresszáns gyógyszer szedését is javasolhatja kolléga. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. december 28., 09:18; Megválaszolva: 2018. december 30., 14:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: