• Ez a depresszió tünete?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Szeretném megtudni, hogy ez a szülés utáni depresszió tünetei? 26 hónapos az én gyönyörű nagy lányom, aki mindennél és mindenkinél fontosabb volt. Mióta meszületett a kicsi lányom, aki most 1 hónapos múlt, azóta megváltozott minden körülöttem, nincs türelmem a nagyobbikhoz akit én addig imádtam a tenyeremen hordoztam, most már hamar eljár a kezem felé, és még kiabálok is vele, és utána megbánom, nics türelmem semmihez senkihez. A férjem odajár dolgozni, nem ülhet mindig valaki itt velem pedig úgy sokkal jobban érzem magam.Én szeretném túltenni minél hamarabb magam ezen, mert én ugyan úgy szeretném szeretni a kincsemet, mnint az előtt, hogy megszületett volna a tesó!! A férjemmel sem olyan a kapcsolatom már mint volt, ez nem csak (szülés utáni)az én hibám, hanem itt a "kedves anyósom végett is" van. Próbáljanak már mielőbb visszaírni! Előre is köszönöm egy kétségbeesett anya!

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Kedves Anyuka!

        A szülés utáni depresszióra jellemző, hogy a gyermek érkezése utáni 4 hétben fejlődik ki. A tünetek lehetnek enyhébbek, akkor "post partum lehangoltság"-ról beszélünk, de kifejlődhetnek a "valódi depresszióra" jellemző tünetek is: lehangoltság, ingerültség, örömtelenség, alvásproblémák, étvágy gondok, állandó fáradtság, önvádlás, bűntudat érzése, meglassultság gondolkodásban, súlyos esetben öngyilkossági gondolatok. Nem tudom azt kizárni, hogy Önnél megjelent-e a szülés utáni depresszió, ezért azt javaslom forduljon pszichiáterhez, mert előfordulhat, hogy esetleg gyógyszeres terápára is szükség van. Ezesetben tájékoztassa orvosát, hogy szoptat-e.

        Ugyanakkor két gyermek ellátása nehéz feladat, a testi kimerültség is okozhat sokféle panaszt. Szüksége lenne (tudom szinte lehetelen megoldani) kis pihenésre, kikapcsolódásra. Ha tud rokonságtól segítséget kérni gyermekfelügyeletben, hétvégén párjától, tegye meg. Egy 10 perces séta is sokat segíthet. Ha közelükben van kismamaklub és meg tudja oldani, akkor látogasson el oda is.

         


        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-22 10:36:29; Megválaszolva: 2010. február 22., 10:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Fiatal korból hozott ez a betegség, de csak kb 10 éve diagnosztizálták. A jogosítványomat bevonták, 3 évet vártam rá míg visszakaptam. Nagyjából 6 évig semmi probléma nem volt, amíg az egyik szakorvosom le akart szoktatni a...