• Tüdődaganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Édesapámnak tüdődaganata van (adenocarcinoma). Kemo+immunterápia kezelést kap, eddig egyet kapott. A kezelés után 2 héttel jelentkezett nála állapotrosszabbodás (köhögés, hányás, fulladás, láz). Ma kapta volna a 2.kezelést, melyet elhalasztott a kezelőorvos. Laborja szerint gyulladás (CRP: 300, toxicus granulatio). Ma megröntgenezték, melynek eredménye: jobb oldalon a rekeszkontúr elmosódott, a lat.sinus itt kitöltött. Jobb oldalon basalisan-paracardialisan tenyérni légtartalom csökkent terület van, melyen belül többszörös cavitatiora utal , transzparensebb részeket tartalmazó , csaknem 7cm-es körülírt árnyék látható. A jobb hilusfél tömöttebb , kissé szélesebb. A bal tüdő rendben van. A kezelőorvos antibiotikum kezelésre haza bocsájtotta, gyulladásra hivatkozva, az ambuláns lapon ez szerepel: mellkasrtgen peritumolaris infiltratum látszódik. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mit jelent a röntgenlelet, hogyan alakult a daganat, esetleg kedvezően vagy hátrányosan a kezelés hatására? Mitől alakulhatott ki tüdőgyulladás? Illetve mit jelent a laboron a toxikus granulatio? Számíthatunk e rá, hogy állapota javul egy hét alatt a gyógyszertől és folytathatja a terápiát? Nagyon köszönöm.

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a kemoterápia, gyulladás témában

        Kedves Kérdező! A daganat alakulásáról az előző röntgen felvétel ismerete nélkül nem lehet nyilatkozni. Egy kemoterápia után 2 héttel, még nem várunk jelentős változást, viszont mivel a kemoterápia gyengíti az immunrendszert, kialakulhat másodlagos gyulladás. Erre a gyulladásra utal a vérképben az úgynevezett toxikus granuláció. Az antibiotikus kezelés után, a vérkép rendeződése után valószínűleg folytatható a kemoterápia. Üdvözlettel.


        Kérdés: 2020. március 11., 15:54; Megválaszolva: 2020. március 17., 15:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Édesapámnak tüdődaganata van (adenocarcinoma). Kemo+immunterápia kezelést kap, eddig egyet kapott. A kezelés után 2 héttel jelentkezett nála állapotrosszabbodás (köhögés, hányás, fulladás, láz). Ma kapta volna a...