Tüdődaganat

Tisztelt Doktornő! Édesapámnak tüdődaganata van (adenocarcinoma) . Kemo+immunterápia kezelést kap, eddig egyet kapott. A kezelés után 2 héttel jelentkezett nála állapotrosszabbodás (köhögés, hányás, fulladás, láz) . Ma kapta volna a 2.kezelést, melyet elhalasztott a kezelőorvos. Laborja szerint gyulladás (CRP: 300, toxicus granulatio) . Ma megröntgenezték, melynek eredménye: jobb oldalon a rekeszkontúr elmosódott, a lat.sinus itt kitöltött. Jobb oldalon basalisan-paracardialisan tenyérni légtartalom csökkent terület van, melyen belül többszörös cavitatiora utal , transzparensebb részeket tartalmazó , csaknem 7cm-es körülírt árnyék látható. A jobb hilusfél tömöttebb , kissé szélesebb. A bal tüdő rendben van. A kezelőorvos antibiotikum kezelésre haza bocsájtotta, gyulladásra hivatkozva, az ambuláns lapon ez szerepel: mellkasrtgen peritumolaris infiltratum látszódik. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mit jelent a röntgenlelet, hogyan alakult a daganat, esetleg kedvezően vagy hátrányosan a kezelés hatására? Mitől alakulhatott ki tüdőgyulladás? Illetve mit jelent a laboron a toxikus granulatio? Számíthatunk e rá, hogy állapota javul egy hét alatt a gyógyszertől és folytathatja a terápiát? Nagyon köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza kemoterápia, gyulladás témában

Kedves Kérdező!

A daganat alakulásáról az előző röntgen felvétel ismerete nélkül nem lehet nyilatkozni. Egy kemoterápia után 2 héttel, még nem várunk jelentős változást, viszont mivel a kemoterápia gyengíti az immunrendszert, kialakulhat másodlagos gyulladás. Erre a gyulladásra utal a vérképben az úgynevezett toxikus granuláció. Az antibiotikus kezelés után, a vérkép rendeződése után valószínűleg folytatható a kemoterápia.

Üdvözlettel.

Kérdés: 2020. március 11., 15:54; Megválaszolva: 2020. március 17., 15:26
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdőrák, agyi áttét, kezelési...
Tisztelt Szakértő! Édesapámnál (67 éves) tavasszal neurológiai problémák miatt kivizsgálás történt, ahol agyi áttétet diagnosztizáltak....
Tüdőrák mellett egyéb panaszok...
Kedves Doktornő! Édesapám 64 éves, dohányzó (napi 20 szál) , édesapja tüdőrákban hunyt el. Édesapám tüdőrák diagnózisa jelenleg folyamatban...
Lehet tüdőrák?
Üdv, a testvéremnek tüdőszűrésen (márc.11) találtak egy 5mm-es, "valamit", amit nem tudtak pontosan megmondani, hogy micsoda. 6 hónappal későbbre...
Válasz hiányában újra feltett...
Tisztelt Dr. Baki Márta! Válaszát megkaptam, de sajnos egyik kérdésemre sem érkezett Öntől válasz. így újra feltenném ugyanazokat a...
Tüdő kontrasztanyagos CT vizsgálata
Tisztelt Doktornő! Ez év februárban a jobb vesémet eltávolították üregrendszeri daganat miatt. Most kontroll keretében mellkas-hasi-kismedencei...