• májáttét

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Címzett! Édesanyámnak májáttétje van emlődaganatból, majd csontáttétből indulva. Jelenleg nagyon gyenge a máj működése, hasa megpuffadva, szeme sárga és picit az arca.Nincs láza, vizelete(világosbarnás) és széklete van.Eszik, bár még keveset. A legfőbb ok, hogy nagyon gyenge. az alkaikus foszfatáz kb 1500. A májfunkciói lettek rosszak a többie szerven kóros változás nem volt. Mi a teendő, mivel lehetene lassitani a rákos sejteket és egyáltalán a máj működését! Köszönöm! Olvastam egy kérdező írását itt a honlapon és ezert is bátorkodtam!

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a májáttét témában

        Rossz hírt hozott. A mamának emlőrákja volt, és most csontáttétek és leginkább májáttétek uralják a betegséget. Sárga is - bár nem írja a vérszérum bilirubin értékét. Az alkalikus foszfatáz őrülten magas. Nem írja az emlőrák szövettanát. Nem írja a májáttétek nagyságát sem (pl. ultrahangos, CT-s lelet). De ez így is mindenképpen gyógyíthatatlan állapot. Viszont KEZELNI kell! A sárgaságot mindenképpen csökkenteni kell, mert az agy nem szereti a vér magas bilirubin-tartalmát: előbb-utóbb aluszékonyság, zavart tudat, igen nagy gyengeség, kóma állhat be. Néha a májkapura célzott kis adag sugárkezelés könnyít a helyzeten. Nem tudom, milyen gyógyszereket kapott előzetesen, de újabb kemoterápia feltétlenül szükséges minnél előbb - a rossz általános állapot miatt csak kicsi, apró adagokban. Fájdalomcsillapítással ne spóroljunk! Viszont csak átmeneti javulás várható. Fel kell készülni a Mama elvesztésére. Ápolni, babusgatni!


        Kérdés: 2012. április 04., 22:45; Megválaszolva: 2012. április 17., 18:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: