májáttét

Tisztelt Címzett! Édesanyámnak májáttétje van emlődaganatból, majd csontáttétből indulva. Jelenleg nagyon gyenge a máj működése, hasa megpuffadva, szeme sárga és picit az arca.Nincs láza, vizelete (világosbarnás) és széklete van.Eszik, bár még keveset. A legfőbb ok, hogy nagyon gyenge. az alkaikus foszfatáz kb 1500. A májfunkciói lettek rosszak a többie szerven kóros változás nem volt. Mi a teendő, mivel lehetene lassitani a rákos sejteket és egyáltalán a máj működését! Köszönöm! Olvastam egy kérdező írását itt a honlapon és ezert is bátorkodtam!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza májáttét témában

Rossz hírt hozott.

A mamának emlőrákja volt, és most csontáttétek és leginkább májáttétek uralják a betegséget. Sárga is - bár nem írja a vérszérum bilirubin értékét. Az alkalikus foszfatáz őrülten magas. Nem írja az emlőrák szövettanát. Nem írja a májáttétek nagyságát sem (pl. ultrahangos, CT-s lelet) .

De ez így is mindenképpen gyógyíthatatlan állapot.

Viszont KEZELNI kell!

A sárgaságot mindenképpen csökkenteni kell, mert az agy nem szereti a vér magas bilirubin-tartalmát: előbb-utóbb aluszékonyság, zavart tudat, igen nagy gyengeség, kóma állhat be. Néha a májkapura célzott kis adag sugárkezelés könnyít a helyzeten. Nem tudom, milyen gyógyszereket kapott előzetesen, de újabb kemoterápia feltétlenül szükséges minnél előbb - a rossz általános állapot miatt csak kicsi, apró adagokban.

Fájdalomcsillapítással ne spóroljunk!

Viszont csak átmeneti javulás várható.

Fel kell készülni a Mama elvesztésére.

Ápolni, babusgatni!

Kérdés: 2012. április 04., 22:45; Megválaszolva: 2012. április 17., 18:59
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
hasi uh értelmezése
Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni, hogy hogyan lehetne még segíteni a betegen, akinek 1 évvel ezelőtt mellrákot diagnosztizáltak.Tavaly...
Szükséges-e műtét?
Tisztelt Doktornő! 2013-ban műtöttek vastagbél daganatra.2015 március 4-én a PET CT nagyméretú, necroticus májáttétet igazolt. A normál méretú...
Máj- és tüdőáttét
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 84 éves férfi rokonomat vastagbéldaganattal operáltak kb 1 éve. 2 hónappal ezelőtt a CT és a röntgen vizsgálat egy...
Máj áttét
Tisztelt Doktor úr/nő    Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni hogy, anyósomnak volt egy garatdaganatja sugárkezelésre járt...
Májáttét
Kedves Doktornő/Ur! Szeretnék választ kapni a következő problémámra. 2008-ban emlőmütéten estem át, kaptam 25 sugárkezelést.2009. márciusában...