Szükséges-e műtét?

Tisztelt Doktornő! 2013-ban műtöttek vastagbél daganatra.2015 március 4-én a PET CT nagyméretú, necroticus májáttétet igazolt. A normál méretú májban kb max 8 cm-es intenzíven, gyúrúszerűen, dúsító inhomogénen hypodens eltérés mutatkozik.Szükség van-e feltétlenül műtétre? Válaszát köszönöm! Tisztelettel Péter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza májáttét témában

Kedves Kérdező!

Rosszul tette fel a kérdést, mert a műtét elérése lenne az optimális cél......

Nem most szükséges a műtét, hanem előkezelést követően amennyiben sebészileg eltávolítható a májáttét a műtét rejtené magában a gyógyulás esélyét.

A sebészeti beavatkozás előtt javasolt, mert sokkal jobb gyógyulási eredményeket ad, kemoterápiás, vagy kemoterápia+ biológiai terápia segítségével előkezelés. Ez meggyengíti a daganatot, az esetlegesen meglévő apró, képalkotókkal nem látható egyéb áttéteket elpusztítja. A "maradék" tumormasszát érdemes műtéttel eltávolítani.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 24., 18:28; Megválaszolva: 2015. március 25., 18:43
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas