Máj- és tüdőáttét

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 84 éves férfi rokonomat vastagbéldaganattal operáltak kb 1 éve. 2 hónappal ezelőtt a CT és a röntgen vizsgálat egy-egy foltot mutatott a tüdején és a máján. Az onkológus annyit mondott, hogy "akár áttét is lehet" és kemoterápiát rendelt el. Az első kemoterápia-alkalom rettenetesen megviselte a szervezetét, bélelzáródása lett, amivel azonnal műteni kellett, nagyon rossz állapotba került. Azóta újra erőre kapott, látszólag jól van éspanaszmentes, ám a további kemoterápiát visszautasította. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy van-e arra esély, hogy egy kemo kezelte az áttétet, van-e esély arra, hogy nem is áttétek a foltok, illetve ha azok, akkor milyen következő tünetekre számíthatunk? Mi a lefolyása az említett áttéteknek, illetve megbecsülehtő-e mennyi ideig élhet még? Válaszukat nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza Májáttét, tüdőáttét témában

Sok kérdést tett fel.

Van-e esély, hogy a "foltok" nem is áttétek?

Találgatni lehet, de azért az nem lenne korrekt. Ha nem voltak ott ezek a foltok mondjuk tavaly, akkor bizony ezek áttétek.

Mi a lefolyása az áttéteknek?

Áttétes betegségből nem lehet meggyógyulni.

Megbecsülhető-e, hogy mennyi ideig fog élni?

Nem tudom. Talán az orvosa (aki látja is a beteget, meg a tüneteket) jobban tud jósolni - bár az orvoslás és a jóslás nem azonos szakma.

Tapasztalatból egy ÁTLAGOT lehet mondani, ami egyáltalán nem biztos, hogy arra az EGY bizonyos emberre vonatkozik. 84 éves korban vastagbélrákos, valószínűleg áttétes betegséget maximum 6-12 hónappal lehet túlélni.

A 84 éves életkor egyébként túl van a férfiak Magyarországon ma várható átlagos életkorának.

U.i.: egyetértek a beteggel, én sem vállalnám a további kemoterápiát.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. január 18., 13:37; Megválaszolva: 2011. január 20., 11:38
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Most akkor jó vagy nem jó?
Érdeklődni szeretnék, hogy most akkor a tumor markerem jó vagy nem, mert semmit nem mondanak. A carcio-embrionalis antigénem 2,69 Cancer antigén 125:...
CT és MR eredmény elemzése
Tisztelt Doktornő! 2 évvel ezelőtt megállapított áttétes vastagbél daganat műtéti eltávolítása után kemoterápiás kezelésben részesültem...
Daganatos megbetegedések
Tisztelt Doktornő! 2 kérdést tettem már fel, idős egykori orvos édesapámmal kapcsolatban, aki 80 éves és kb 3-4 hete besárgult. Sok minden kiderült...