Szobatisztaság

Tisztelt Doktornő! Kislányom októberben múlt 3 éves, és még mindig küzdünk a szobatisztasággal. Tavaly nyáron kezdtük a próbálkozást, amikor már jelezte, hogy pisis a pelenkája, zavarta a dolog. Ezért levettem róla a bugyit. E nélkül ment a bilizés, de amint ráadtam a bugyit rögtön becsurrant és már csak a végét engedte a bilibe. Türelmesen vártunk és sok módszert kipróbáltunk már. Eleinte gyakran elküldtem pisilni, így száraz maradt. Aztán azt a tanácsot kaptam, hogy ne tegyem, mert önállóan kell megtanulnia ezt, így nem küldtem, viszont maradt pisis a bugyi - hiába vártunk hónapokig. Közben próbáltuk a matricázást, az óracsörgetést, roppant türelmesek voltunk. Sajnos az óvit sem tudtuk elkezdeni, csak februártól vittük úgy, hogy kértük, sűrűn szóljanak rá. A helyzet nem sokat változott, az oviból is két-három bugyit hozok haza naponta, és még azt sem mondhatom, hogy a beszokás megviselte volna, első perctől fogva imádja az ovit, sosem volt gondunk ezen a téren. Sajnos egy év alatt kicsit mi is felőrlődtünk, már azt sem tudjuk, hogyan reagáljunk a bepisilésre. Biztatjuk is, de azért tudatosítjuk, hogy nincs rendjén, meg kell tanulni, nagylány már. Vizeletvizsgálatot, ultrahangot végeztettünk, mindent rendben találtak. Talán a sok frusztráció miatt, a napokban már azt sem közölte, hogy pisis a bugyi, egyszerűen csak beengedi az egészet a nadrágba. Ez a séták során elég kellemetlen. A kislány elég erős, határozott személyiség, jól kommunikál, nyitott, barátkozik, nélkülünk is van rokonoknál, ismerősöknél. Azért kérem a tanácsát, mert már nem tudjuk, hogyan viselkedünk helyesen? A legtöbben azt mondják, várjunk, majd az idő - ez elég nehéz egy év után, pláne, hogy néha már eszközként is használja. Mit tegyünk ebben az esetben? Mert, ha esetleg arról van szó, hogy a hólyagja nem érett, akkor pszichés sérüléseket okozhatok nála. Lehet-e más orvosi oka a dolognak? Elnézést a hosszú levélért és sok kérdésért, de teljesen tanácstalan vagyok és szerettem volna minél részletesebben leírni az esetet. Nagyon várom a tanácsait! Üdvözlettel. Egy aggódó anyuka

Dr. Veress Dóra válasza szobatisztaság témában

Kedves aggódó anyuka!

Átlagban 3 éves korukra válnak nappalra szobatisztává a gyerekek, az éjszakai bepisilés 5 éves korig is eltarthat. Ha nincs semmmilyen szervi problémája a kislányának, akkor én nem aggódnék. Ugyan kicsit késik az átlaghoz képest, de még van ideje. Elképezelhetőnek tartom, hogy annyira belefeledkezik a játékba, hogy nem veszi észre az ingert, ezért csurog be a pisi a bugyiba. Én annyit tennék, hogy gyakran elküldeném pisilni, és az ovónőket is erre kérném. Ha már magától is észreveszi, hogy pisilni kell, akkor egyedül is ki fog tudni menni, de addig nyugodtan lehet figyelmeztetni. Ha becsorog a bugyiba, akkor is meg lehet dícsérni, hogy a vége már a bilibe ment és majd legközelebb jobban figyel. Ne stresszeljék a gyereket és magukat feleslegesen, amihez még éretlen az idegrendszere, azt nem tudja megcsinálni, akárhogy küzd is. Az éretlenség nem jelenti azt, hogy a gyermek másban is elmarad a többiektől, egyszerűen csak ebben az egyben később érik.

Ha még fél évig fennáll a probléma, akkor el kellene vinni gyermekpszichológushoz! Lehet, hogy tényleg semmi baj, csak éretlenebb az átlagosnál, de már 4-4.5 évesen érdemes megnézetni egy szakemberrel!

Kérdés: 2011. március 31., 10:31 ;Megválaszolva: 2011. április 02., 00:46
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Szobatisztaság
Kedves Doktor Nő/Doktor Úr! Van egy 3 éves kislány unokám, aki 32 hétre született annak idején terhességi mérgezés miatt. Elvileg semmi szervi...
Tanácsot kérnék
Gyermekem 3 és fél éves elmúlt. 3 hónaposan veleszületett végbél fejlődési rendellenességre megműtötték. Szűk volt a végbélnyílása. Szinte...
szobatisztaság
Tisztelt Doktor! Kisfiam október végén lesz 3 éves. Júniusban kezdtem, hogy nappalra bugyit adtam a kisfiamra. Ekkor még a bilire is ráült nem mindig...
Szobatisztaság
Tisztelt Doktornő/Úr! Problémánk a következő: kisfiam szeptemberben volt 3 éves.Bölcsis volt, most ovis. A szobatisztaság nappal rendben van...
Széklet visszatartása
Három és fél éves kislányom nagyon ritkán kakil. Nincs szorulása, hanem mikor jön az inger majd megszakad, hogy visszatartsa és ez sikerül is neki...