• Széklet visszatartása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Három és fél éves kislányom nagyon ritkán kakil. Nincs szorulása ,hanem mikor jön az inger majd megszakad,hogy visszatartsa és ez sikerül is neki,olyannyira ,hogy sokszor 5 napig sem kakil. Végül mikor már nem tudja visszatartani,akkor kakil. Most sem aludtunk egész éjszaka. Végül reggel sikerült neki,és akkor dicsekedve mondja,hogy látod kakiltam. Kérdeztem tőle,hogy fájt-e ,és mindig azt válaszolja,hogy nem. Miért csinálja ezt és mit tehetnék ellene? Nem látom,hogy valamilyen lelki problémája lenne. A pelusról való leszokással kezdődött, úgy hiszem. Azt még hozzátenném,hogy nagyon keveset eszik, de nem beteges,egészséges jókedvű kislány. Előre is köszönöm válaszát.

        Léder Rózsa válasza a szobatisztaság témában

        Tisztelt Kérdező! Három és féléves kislánya székletvisszatartási problémájának hátterében több tényező is szerepelhet. Az hogy ilyen „erős akarattal” küzd a kakilás ellen, általában felveti valamilyen – fel nem ismert - szorongás lehetőségét, ami nem feltétlenül a székeléstől, bilizéstől való félelem. Érdemes végiggondolni, milyen változások történtek az életmódjában környezetében. Szóba jöhet , az életkori fejlődéshez kapcsolódó un. „önálló akarat fejlődésének” próbálgatási formájaként is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyerek támadást indít a szülő ellen. Soraiban olvasva a „majd megszakad”, „most sem aludtunk egész éjszaka”, azt gondolom, kislánya megszenvedi ezeket a helyzeteket, még ha az ellenkezőjét mondja is. Említi, hogy a pelenkáról való leszokás idejéhez közelinek gondolja a probléma megjelenését. Konkrét tanács adásához több információra lenne szükség pl.: - mikor, milyen körülmények között történt a pelusról való leszoktatás - miért töltötték álmatlanul az egész éjszakát , és ez milyen gyakran fordul elő - mennyire ragaszkodik kislánya tárgyaihoz, egyéb szokásaihoz - hogy viszonyulnak a családtagok ezekhez a helyzetekhez - óvodába jár-e - táplálkozási szokásai, túl azon, hogy keveset eszik Sokat segíthet kislányának, és egyben sajátmagának is, ha megpróbálják nem mndennapos központi problémaként kezelni a helyzetet. Így mindegyikőjük figyelme kellemes, megnyugtató, ellazító mesélések, együttlétek felé fordulhat. Helyesnek tartanám - ha eddig még nem történt meg – hogy gyermekorvos, pszichológus lássa kislányát, hiszen a személyes találkozás, vizsgálat biztosabb megítélést tesz lehetővé. Mielőbbi rendeződést és örömteli növekedést, fejlődést kívánva:


        Léder Rózsa
        Szakpszichológus

         Léder Rózsa
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 07., 09:59; Megválaszolva: 2011. november 09., 12:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés