• Tanácsot kérnék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gyermekem 3 és fél éves elmúlt. 3 hónaposan veleszületett végbél fejlődési rendellenességre megműtötték. Szűk volt a végbélnyílása. Szinte naponta tágítottam a nyílást. Rendszeresen székrekedése volt, nehezen ürítette a székletét. Mindenféle széklet lazítót kipróbáltunk már. 2 és fél évesen jöttek rá, hogy tejallergiában szenved. A gasztroenterológusunk javasolt egy széklettömegét javító szert: macrogolli. napi 2, 5 mg-ot szedünk naponta. Jelenleg kiscsoportba járunk, de az óvónők jelezték, hogy jó lenne, ha a wc-be ürítené a székletét a gyerek. Ugyanis a problémám az lenne, hogy a kisfiam nem akar szólni, ha kakilnia kell, de akkor sem szól, ha már bekakilt. Velem egyáltalán nem akar még öltözni sem csak apát akarja, nagyon apás. Kipróbáltuk már a dicsérést, a jutalmazást, de semmi nem hozott eredményt. Nem tudom mitévő legyek, mihez kezdhetnék. A sebész és a gasztroenterológus is azt mondta, hogy szervi baja már nincs. Ajánlották, hogy menjünk el pszichológushoz, de még várnék vele, talán tudnának nekünk segíteni. Előre köszönöm válaszukat.

        WEBBeteg szakértő válasza a szobatisztaság témában

        Kedves Kérdező! A szobatisztaság kérdése a legtöbb kisgyermekes családban gondot okoz, tehát problémájukkal nincsenek egyedül. A kisfia esetében ráadásul a szobatisztaságot igencsak befolyásoló, fejlődési rendellenességgel is számolni kell még akkor is, ha a korrekció eredményes volt. A kérdése összetett, így pusztán a szobatisztaság ténye mellett más szempontokra is felhívom a figyelmét. Javaslom, hogy - ha eddig nem tették - minél hamarabb beszéljenek az óvónőkkel, és tájékoztassák őket a gyerek problémáiról, a betegségeiről, az eddigi orvosi beavatkozásokról. Az óvónőkkel való beszélgetés előtt kikérném a kezelőorvos(ok) véleményét arról, hogy melyek azok a problémák, amelyekről mindenképpen tudniuk kell azoknak a felnőtteknek, akik a kisfia mellett vannak napközben. Amennyiben az óvónők a problémák, az előzmények ismeretében is türelmetlenek, talán tanácsos volna elgondolkodni más óvodai elhelyezésen, netán azon, hogy miképp' lehetne megoldani a kicsi napközbeni ellátását családon belül. Általános értelemben a kisfia - a betegségek dacára, azoktól függetlenül - még "időben van", a szobatisztaság optimális korhatára szinte gyerekről gyerekre változik. Ráadásul gyakran jelentkezik "visszaesés", vagyis amikor az amúgy már stabilan szobatiszta gyereknél "baleset történik". A kisfia esetében elgondolkodtatónak tartom, hogy - a levele alapján - a problémák az óvodában jelentkeznek és nem otthon. Ennek a hátterében valószínűleg egyfajta sajátos lázadás áll. A kicsi ugyanis pontosan tudja, hogy ezzel úgymond "üzenhet" a felnőtteknek. Meglehet, hogy bármennyire is óvoda-érettnek nyilvánították, ő még ragaszkodna a megszokott környezetéhez. Javaslom, hogy - ha hosszabb ideig nem megoldható - átmenetileg maradjanak vele otthon! Ha visszatér minden a régi mederbe, akkor valóban csak a kényszerű környezetváltozás okozza a gondokat. Ha ennek ellenére nem lesz javulás, tovább kell kutatni! A székletürítés a kisfia esetében két szempontból is kulcsfontosságú: egyrészt megtanulta, hogy valamiért kitüntetett figyelemmel kíséri a család ezt a folyamatot, másrészt megtapasztalta azt is, hogy - ha egy kicsit odafigyel, maga is tudja "szabályozni", vagyis uralni. E kettős tapasztalás olyan "eszközt" kínált a számára, amivel olykor él és - bocsánat - visszaél. Tudja, hogy ezzel a szülei, sőt, a tágabb környezete is irányítható. Mindezt persze nem tudatosan teszi! Az édesapához való túlzott ragaszkodásának is egyszerű oka lehet: a leveléből úgy tűnik, Ön volt az, aki a számára kellemetlen, fájdalmas élményekkel társult, az édesapa személye viszont "ártatlan", ezért válhatott apássá. Idővel Ön felé is enged, ha az Ön személyét is döntően a kellemes élményekkel, érzésekkel társítja a kisfia. Összefoglalóan: beszéljenek a gyerekkel (kérdezzék meg, mit miért csinál), próbáljanak dűlőre jutni az óvónőkkel, próbálják a környezet visszarendezését, és mindeközben tartsák szem előtt, hogy a szobatisztaság, illetve annak a hiánya önmagában jelzés értékű, amely túlmutat önmagán. Tehát ha a fenti módszerek mindegyike kudarcot vallott, az azt jelenti, hogy a kisfiának ez az egyetlen "eszköze" a segítségkéréshez. Azt azonban, hogy miben "kér" ily módon segítséget, egy levélből aligha lehet kideríteni. Amennyiben hosszú távon sem rendeződik a probléma, javaslom, hogy keressenek fel pszichológust, aki segít tisztázni a helyzetet! Remélem, nem lesz szükség a segítségre, de ha mégis, keressenek bátran! Üdvözlettel, Szigeti Ildikó egészségfejlesztő pszichológus Svábhegyi Gyógyintézet Bejelentkezés: a 06-20-500-2500 telefonszámon, avagy a www.svabhegy.eu oldalon


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. október 15., 19:50; Megválaszolva: 2012. október 19., 08:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Orvos szakértő! Van egy 4 hetes kislányom! Szoptatni nem tudtam csak potolva tapszerrel, el is apadt a tej! Milumil HA starrtal kezdtuk táplálni! Nagyon mohón szívta a cumisuveget, ezért fuldoklott es felrenyelt, bukott meg orakkal az...