METAMIZOL STADA 500 MG TABLETTA (50x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Metamizol Stada és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Metamizol Stada hatóanyaga a metamizol-nátrium-monohidrát. A pirazolonok gyógyszercsoportjába tartozik, és fájdalom-, valamint lázcsillapító hatással rendelkezik.

AMetamizol Stada 15 éves vagy annál idősebb serdülőknél és felnőtteknél alkalmazható az alábbiak kezelésére:

 • sérüléseket vagy műtéti beavatkozásokat követő heveny, súlyos fájdalmak
 • görcsös (kólikás) hasi fájdalmak
 • daganatok okozta fájdalmak
 • egyéb heveny vagy krónikus, súlyos fájdalmak, ahol más terápiás módszerek nem javallottak
 • egyéb kezelésekre nem reagáló, magas láz.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók a Metamizol Stada szedése előtt

NE szedje a Metamizol Stada‑t:

 • ha allergiás a metamizolra, más pirazolon-származékra (pl. propifenazonra, fenazonra), illetve pirazolidin-származékra (pl. fenilbutazonra, oxifenilbutazonra) – ebbe beleértendők azon betegek is, akiknél pl. bizonyos fehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése (agranulocitózis) alakult ki ezen hatóanyagok bevételét követően – vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha tudomása van arról, hogy szervezete nem tolerálja a fájdalomcsillapítókat (fájdalomcsillapító szer okozta asztmája van, vagy csalánkiütéses/angioödémás (vizenyős duzzanatot okozó) típusú reakciója alakul ki fájdalomcsillapító hatására). Ez azokra a betegekre is vonatkozik, akiknél hörgőgörcs (az alsó légutak hirtelen szűkülete) vagy egyéb túlérzékenységi reakciók alakulnak ki, amikor fájdalomcsillapítót, például szalicilátokat és paracetamolt, vagy egyéb, nem kábító hatású fájdalomcsillapítókat, például diklofenákot, ibuprofént, indometacint vagy naproxént szednek.
 • ha csontvelőműködési rendellenessége van, például daganatellenes (citosztatikus) kezelések után.
 • ha vérképzési zavara van (a vérképzőrendszer megbetegedése).
 • ha veleszületett glükóz-6‑foszfát-dehidrogenáz-hiánya van (örökletes betegség, aminél fennáll a vörösvértestek szétesésének kockázata).
 • ha hepatikus porfíriában szenved (a hemoglobinképzés zavarát okozó, örökletes betegség), mert fennáll a porfíriás roham kialakulásának kockázata.
 • ha a terhesség utolsó három hónapjában van.
 • 15 évesnél fiatalabb.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Stada Arzneimittel AG

Hatóanyag: metamizole sodium monohydrate

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A Metamizol Stada a pirazolon-származékok közé tartozó metamizolt tartalmaz, amelynek esetében fennáll a ritka, de életveszélyes sokk (hirtelen keringés-összeomlás) és az agranulocitózis (bizonyos fehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése által okozott heveny rendellenesség) kockázata.

A Metamizol Stada szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Súlyos túlérzékenységi reakciók (anafilaktoid/anafilaxiás reakciók)

Ne szedje a Metamizol Stada‑t:

 • ha túlérzékenységet (anafilaxiás reakciót) mutat a Metamizol Stada‑ra; ebben az esetben fennáll annak a jelentős kockázata, hogy más fájdalomcsillapítókra hasonló módon reagál.
 • ha allergiás vagy más (immunológiai) védekező reakciókat mutat a Metamizol Stada‑ra (pl. agranulocitózis), fennáll annak a kifejezett kockázata, hogy más pirazolonokra és pirazolidinekre (kémiailag rokon vegyületekre is hasonló módon reagál.
 • ha az agranulocitózis (a fehérvérsejtek számának csökkenése), pancitopénia (a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számának egyidejű csökkenése) vagy trombocitopénia (a vérlemezkék számának csökkenése) tüneteit tapasztalja, amely kórképek magas lázzal, torokfájással, a száj-, az orr- vagy a torok gyulladásával, orrvérzéssel vagy ínyvérzéssel jellemezhetők, azonnal abba kell hagynia a Metamizol Stada alkalmazását.

Ha az alábbi rendellenességek/túlérzékenység állnak fenn Önnél, akkor a Metamizol Stada‑val szembeni túlérzékenységi reakciók kockázata jelentősen megnőhet:

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek metamizole sodium monohydrate hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség