APRANAX 275 mg filmtabletta adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az Apranax filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Különböző eredetű (ízületi, izom, csont, sérüléses, sebészi, fogászati, nőgyógyászati és egyéb), heveny és krónikus gyulladás-, illetve fájdalomcsillapításra, valamint lázcsillapításra szolgáló gyógyszer.

A naproxen az un. nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, jelentős gyulladáscsökkentő hatásán kívül fájdalom- és lázcsillapító hatása is van.

Hatását elsősorban úgy fejti ki, hogy gátolja a gyulladásos folyamatok kiváltásában fontos szerepet játszó enzim működését.

2.Tudnivalók az Apranax filmtabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Apranax filmtablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) a gyógyszer hatóanyagára vagy egyéb összetevőjére, illetve az ún. szalicilátokra vagy más, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkre;
 • ha aktív gyomor-, nyombélfekélyben szenved;
 • ha súlyos vesekárosodásban szenved,
 • ha súlyos májkárosodásban szenved;
 • ha súlyos szívelégtelenségben szenved
 • ha terhes vagy szoptat;
 • nem adható a gyógyszer 1 év alatti életkorban.

Az Apranax filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: PharmaSwiss Ceská

Hatóanyag: naproxen

Normatív TB támogatás: tfx

Közgyógyellátásra adható: igen

EÜ támogatásra adható: nem

EÜ 100% támogatásra adható: igen

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Apranax 275 mg Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A kezelés megkezdése előtt a gyógyszert rendelő orvost tájékoztassa minden korábbi, illetve jelenleg fennálló betegségéről.

Különösen fontos, hogy kezelőorvosa tudjon arról, ha:

 • valamilyen allergiás betegségben szenved (pl. asztma, orr-polip, csalánkiütések, stb.), vagy korábban nem-szteroid gyulladáscsökkentők bevétele után vérnyomásesést tapasztalt;
 • korábban fekélybetegsége volt vagy emésztőrendszeri vérzést állapítottak meg;
 • máj-, vesebetegségben szenved;
 • Szigorúan sószegény diétát kell tartania;
 • bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzését tervezik (mellékvese-működés, 5-hidroxi-indolecetsav meghatározás), mert ezek eredményét az Apranax befolyásolhatja.

Más gyulladás-, láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazása során többszörösére nőhet a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") vagy a szív-, érrendszeri eredetű halálozás kockázata, különösen nagyobb adagok alkalmazása esetén.

Ugyanakkor az Apranax szív-, érrendszeri szempontból egyedülállóan alacsony kockázatúnak bizonyult a gyulladás-, láz- és fájdalomcsillapítók közül mind a szív-, érrendszeri szempontból veszélyeztetett mind az egészséges betegcsoportokban más hatóanyagokkal összehasonlításban (diklofenák, ibuprofén, meloxikám, etorikoxib, lumirakoxib, celekoxib).

Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a gyulladás-, láz- és fájdalomcsillapító kezelését beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: Fájdalomcsillapító, Gyulladáscsökkentő

További gyógyszerek naproxen hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában

ÚJ KERESÉS