Van okunk félni? Fipronillal szennyezett tojások hazánkban

Dr. Rákóczi Éva
szerző: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - WEBBeteg
megjelent:

Az utóbbi hetekben a külföldi és a magyar sajtót is bejárták a fipronillal szennyezett tojásokról szóló hírek. A szennyezett tojásszállítmányok vélhetően Hollandiából indultak útjukra, és több európai országba - köztük valószínűleg Magyarországra is - jutott a növényvédő szerrel szennyezett élelmiszerből.

2017. augusztus elején fokozott termékellenőrzés indult hazánkban is, mely során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma fipronilt talált egy magyar származású frisstojás-tételben. A hatóság vizsgálatot indított arra vonatkozóan, hogyan történhetett a szennyeződés, és az eset kapcsolódik-e az európai tojásfertőződéshez.

A (NÉBIH) által közzétett információk szerint a Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből – amely fipronillal szennyezett tojás felhasználásával készült – Magyarországra is jutott, a termékből azonban kizárólag vendéglátóhelyekre szállítottak. A hatóság azonnal elrendelte az élelmiszer forgalomból való kivonását. A szennyezett tojás által okozott mérgezésről, a betegség tüneteiről és a legfontosabb tudnivalókról Dr. Rákóczi Éva belgyógyász-infektológust kérdeztük.

Mi is az a fipronil?

Dr. Rákóczi Éva: A fipronil 1996 óta széleskörűen alkalmazott, a fenil-pirazolok kémiai családjába tartozó rovarirtó szer, melyet főként a hangyák, bogarak, csótányok, bolhák és termeszek irtására használnak. A szer a központi idegrendszer klorid csatornáin keresztül hat és túlzott idegi stimulációt eredményezve öli meg a rovarokat.

Olvasson tovább! Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez - Jó tudni!

Hogyan került a rovarirtó szer a tojásba?

Dr. Rákóczi Éva: A holland élelmiszer-biztonsági hivatal 2017. augusztus 2-án 180 tojástermelő telepet záratott be rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt. Hollandiában baromfitenyésztő gazdák illegálisan használtak fipronilt abból a célból, hogy megszabadítsák a baromfiállományt az atkáktól. A nyomozás szerint titkos gyógynövényvegyületükről kiderült, hogy a Dega 16, valamint a Copper boost (Magyarországon egyik szer sem engedélyezett) elnevezésű készítménybe illegálisan kevertek fipronilt. A szerhamisítást feltehetően nem a gyártó, hanem a szerrel dolgozó vállalkozások követték el.

Melyek a mérgezés tünetei, és körülbelül mennyi idő elteltével jelentkeznek?

Dr. Rákóczi Éva: A fipronil szervezetre történő hatását az határozza meg, hogyan kerül vele érintkezésbe. Fipronil kontaktus lehetséges bőr vagy szem érintettség útján, inhalációval, vagy a kémiai anyag elfogyasztásával. Ha az érintkezés külsőleg rövid időtartamú, enyhe bőrirritációt okozhat. Ha elfogyasztásra kerül, hatása súlyosabb: izzadás, hányinger, hányás, fejfájás, gyomorfájás, szédülés, gyengeség és görcsök alakulhatnak ki. A fipronil egyszeri elfogyasztása következtében kialakult tünetek azonban általában gyorsan javulnak, és kezelés nélkül megszűnnek.

Mit tegyen az, aki feltételezetten fipronillal szennyezett tojást fogyasztott?

Dr. Rákóczi Éva: A fenti tünetek megjelenése esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Olvasson tovább! Nébih: Magyarországon a fogyasztók a jó minőségű magyar tojást válasszák!

Általában főzéssel, feldolgozással változik-e a szennyezett élelmiszer méreganyag-tartalma?

Dr. Rákóczi Éva: Az olyan hagyományos módszerekkel, mint a mosás, főzés, forralás, sütés nem lehet eltávolítani a fipronilt a tojásból. A tojásból készült élelmiszereknél (pl. majonéz) a fipronilkoncentráció hígulásával kell számolni.

A jelenleg szóban forgó, fipronillal szennyezett tojások esetében mekkora mennyiségben káros az emberi szervezetre a növényvédő szer?

Dr. Rákóczi Éva: A NÉBIH tájékoztatása szerint: „az érintett tojástételek szennyezettsége eltérő. A tojásban lévő szennyeződés jelentette kockázat mértéke is további számos szemponttól függ. Ezek közé tartozik például a fogyasztó életkora, egészségi állapota, a koncentráció mértéke stb.. Mivel a fipronil zsírban oldódó hatóanyag, ezért felhalmozódik a szervezetben, így az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók hosszú távon ne legyenek kitéve a májkárosító anyagnak.” Kutatók vizsgálatai alapján a 79%-os fipronil patkányok bőrére történő applikációja esetében a szer kevesebb mint 1%-a került csak be a szervezetbe 24 óra múlva. Amikor az állatok megették a fipronilt, az elfogyasztott szer 15-33%-a (kecske) és 30-50%-a (patkány) szívódott fel.

Más termékben, például húsban is kimutatták a szert?

Dr. Rákóczi Éva: Egészségre ártalmas érintett hústételről, illetve feldolgozott tojáskészítményről (pl. majonéz) jelenleg nincs tudomása a NÉBIH-nek.

A szennyezett étel elfogyasztásának – jelen esetben a fipronil emberi szervezetbe jutásának – lehet-e hosszú távú következménye?

Dr. Rákóczi Éva: Kutatások alapján a patkányoknak egy évig adagolt fipronil fokozta a görcsrohamok kialakulását és halált okozott. A fipronil tartós fogyasztása során patkányokban a pajzsmirigyhormon szintjének csökkenését figyelték meg, azonban a legtöbb rövid- és hosszú távú tanulmány során azt találták, hogy a fipronil nem befolyásolja az endokrin rendszert. Egy másik tanulmány azt találta, hogy a fipronil hosszú távon csökkenti a fertilitást, és növeli a vetélés kockázatát. Egyelőre nincsen elég adat arról, hogy a gyermekek érzékenyebbek lennének a fipronilra. Az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság a fipronilt „lehetséges humán carcinogénnek” tartja.

Olvasson tovább! Bővült a fipronillal szennyezett termékek listája

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy egy bizonyos élelmiszer szennyezett-e, tartalmaz-e az emberi szervezetre káros anyagokat? Mi a helyzet a tojás esetében?

Dr. Rákóczi Éva: A fipronillal szennyezett magyar tojás azonosítószáma: 3HU1503T03/4. A NÉBIH folyamatosan végez mind laboratóriumi, mind nyomon követési vizsgálatokat magyarországi vállalkozások, telephelyek ellenőrzésével. Sajnos Magyarországon 124 állatgyógyászati készítmény tartalmaz fipronilt, az engedélyezett szerek használati utasításnak megfelelő alkalmazása azonban a célállatfajokban alapvetően biztonságos.

Mire érdemes még odafigyelni a fipronil fertőzéssel kapcsolatban?

Dr. Rákóczi Éva: A NÉBIH javasolja, hogy az eset további részleteinek tisztázásáig, illetve annak lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojások fogyasztását.

Tájékozódjon!

Ha valaki mégis külföldről beszerzett tojásokat fogyaszt, akkor a következő weboldalakon lehet tájékozódni a tojásszennyezettséggel kapcsolatosan:

A holland hatóság weboldalán közzétett, folyamatosan frissülő lista tartalmazza az érintett kódszámokat.

A belga hatóság által közzétett kódok (frissítve: 2017.08.13-án 9 kódot visszavontak).

Az angol hatóság által közzétett termékek azonosító adatai.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértő: dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus
Forrás: npic.orst.edu; Nébih; rivml.nl

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet...

Az ételallergia kezelése

Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát...

Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző...

Készüljön fel - amit a húsvéti tojásról tudni érdemes

Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint...

Hogyan főzhet tojás nélkül is finomat?

A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia. Jellemzően gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban...

Tucatnyi érv a tojás mellett

A tojásnak számtalan sok pozitívuma van. Az alábbi cikkünkben tizenkét pontba foglaltuk össze a legfontosabbakat.

Mivel helyettesíthető a tojás?

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt...

Égési sebre tojás vagy tejföl? Soha!

Egy vietnami tapasztalatokra hivatkozó körlevél szerint mit sem tehetünk jobbat, ha megégetjük magunkat, mintsem bedugjuk az érintett testrészt egy jó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.