Az egészségünknek sem mindegy, milyen falfestéket választunk

Tudatos Vásárlók Egyesülete
megjelent:

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és tisztítható, esetleg öko, az egészségünknek sem mindegy, melyik termékre esik a választásunk. De miért is számít, milyen a festék? És mi az a VOC szint?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a fehér falfestékek hatékonyságát tesztelte, szám szerint 19 különböző fajtáét, melyek között 14 diszperziós, 4 mész- és 1 krétafesték volt. Az eredmények egészségügyi szempontból is érdekesek lettek.

Mi a VOC szint és miért fontos?

VOC-nak hívunk minden normál légköri nyomáson 250 °C alatti forrásponttal rendelkező illékony anyagot. A lakás levegőjébe kerülő VOC-nak több forrása is lehet: jöhetnek légszennyező anyagok kívülről a lakásba, belül pedig a sütés-főzés füstjével és dohányzással keletkezhetnek.

Az egyik legjelentősebb szennyező forrás viszont a lakás berendezése: az épületelemek, a bútorzat, függönyök, szőnyegek, valamint a szobában használt festékek, lakkok, pácok és ragasztók tartósítószerei. Ezeknek az anyagoknak eltérő egészségügyi, környezeti hatásaik vannak.

A lakásba jutó VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt, szédülést, kimerültséget okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet; hosszú távon pedig a máj- és az idegrendszer károsodását okozhatják.

Vásárlás előtt érdemes tehát elolvasni a termék címkéjén a feltüntetett VOC tartalmat, ami nyilván minél kevesebb, annál jobb.

Nézzük a tesztet!

A tesztelés során többféle termékjellemzőt is vizsgáltak:

  • hatékonyság – ezt jellemzi a kiadósság, a fedőképesség és a kopásállóság, ez nyilván az egyik legfontosabb tényező, ezért a végeredmények számításánál ez szerepelt a legnagyobb súlyozással
  • egészségi hatások, vagyis az allergén hatású tartósítószer jelenléte
  • a termékek összetétele
  • a címke információtartalma, amibe beletartozik az egészségre káros hatású VOC tartalom, valamint a gyakorlati használatra vonatkozó legfontosabb adatok (A VOC a falfestékből akár 5 éven keresztül is kipárologhat a levegőbe, ezzel szennyezve azt)
  • ökocímke minősítés

Újra bebizonyosodott, hogy a hiteles környezetbarát termékeket érdemes keresni a boltok polcain!

Íme, a győztes

14 diszperziós, 4 mész- és 1 krétafestéket küldtek a laboratóriumba analízisre. A teszt győztese a Schöner Wohnen Polarweiss: kiadósságban a mezőny legjobb eredményét érte el és nedves dörzsállóságban is maximális pontszámot kapott. Ráadásul a termék rendelkezik Blauer Engel ökocímkével, ezen felül egészségre káros tartósítószert egyáltalán nem, VOC-ot pedig nagyon kis mennyiségben tartalmaz.

Kevesebb, vagy akár semennyi VOC-ot sem tartalmaznak a mészfestékek, illetve a krétafestékek, ezt a tényt mindenképpen az előnyeik közé kell sorolni. A mezőny egyetlen krétafestéke, a HH Vintage krétafesték a rangsorban középtájon szerzett helyet, viszont kiadósságra nézve a második legjobb a termékek között.

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit keresnünk a csomagoláson. Az említett ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, melyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké.

A tesztelt termékek közül az első nyolc helyen végzettből öt rendelkezik ilyen címkével: a Schöner Wohnen Polarweiss, a Magnat Ceramic, a Flügger Flutex-5, a Tikkurila Joker és a Swingcolor arktisfehér beltéri falfesték. Vagyis nem kell lemondanunk az egyenletesen fedett fehér falról akkor sem, ha környezetbarát terméket vásároltunk.

Mint általában, a festékek esetében sem érdemes a márkanév alapján eldönteni, hogy mit vásárolunk meg. Most azonban már a boltig sem kell elmennünk, hogy kiválaszthassuk a számunkra megfelelő falfestéket, elég végig görgetnünk ezt az ingyenesen elérhető terméktesztet.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.