A vegyszerek káros hatásai

Szerző: MTI

Jelentősen gyengítik az immunrendszer működését vegyszerek bizonyos csoportjai, amelyek akár a gyermekeknek adott védőoltások hatását is csökkenthetik.

Az ilyen anyagok egy részének használata már tilos, eltűnni azonban még sokáig nem fognak. Egyes vegyszerek ugyanis olyannyira elterjedtek, hogy gyakorlatilag minden ember hordozza nyomaikat szervezetében. Ilyen anyagok például az úgynevezett perfluorált tenzidek (PTF), amelyek víztaszítóvá teszik az textileket vagy tapadásmentessé a serpenyőket.

Egészségre gyakorolt hatásuk már ismert, sőt valószínűsítik rákot okozó és májat károsító hatásukat is, így használatuk korlátozott vagy egyenesen tilos. A PTF-ek ugyanakkor még sokáig problémát jelentenek, hiszen ellenállásuk a hőnek, a hidegnek és az UV-sugárzásnak a környezetben való felhalmozódásukat idézte elő - írja a Der Spiegel.

Tovább fokozza a helyzet komolyságát, hogy a felvett kémiai anyagok mintegy fele négy évvel később is kimutatható az emberi szervezetben.

A PTF-ek csökkentik a védőoltások hatékonyságát

Egy nemzetközi kutatócsoport kezdett vizsgálatokat annak kiderítésére, hogyan gyengítik az immunrendszert a PTF-ek. Korábban sejtkultúrákon és egereken végzett kísérletek erre utaltak.

Gyermekkori védőoltások

A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal!

A tudósok a Journal of the American Medical Association című szaklapban mutatták be eredményeiket, amelyek szerint a védőoltások kevésbé hatásosak azoknál a gyerekeknél, akiknek vérében viszonylag több PTF található.

Philippe Grandjean, a Harvard School of Public Health munkatársa kollégáival 656 gyermeket vizsgált meg, akik 1999 és 2001 között a Färöer-szigeteki Tórshavnban születtek.

Az anyáktól vett vérmintákból megállapították, milyen mértékben voltak kitéve a vegyszereknek a kicsik az anyaméhben - a PTF-eket ugyanis az anya szervezete átadja a magzatnak.

A kutatók aztán elemezték a gyermekektől ötéves korukban vett vérmintákat és összehasonlították az anyáéval. A két leggyakoribb anyagra, a perfluoro-oktánsavra (PFOA) és a perflouroktán-szulfonsavra (PFOS) koncentráltak.

A Färöer-szigeteki előírásoknak megfelelően minden gyermek kapott tetanusz és diftéria elleni védőoltást. A kutatók megvizsgálták, mennyi ellenanyagot tartalmaz a gyermekek vére öt- illetve hétéves korukban.

Az oltás arra serkenti az immunrendszert, hogy a kórokozók ellen hatékony antitesteket képezzen, amelyek a kórokozókat a későbbi esetleges megfertőződés alkalmával azonnal megsemmisítik. A vizsgálatokból kiderült: a PTF koncentrációjának növekedésével párhuzamosan csökkent az antitestek száma. Így nő annak kockázata, hogy a védőoltás ellenére a gyermekek nem rendelkeznek megfelelő védelemmel a betegségekkel szemben.

Mérgező használati tárgyak

Gyakori eset: a diák kibámul az osztályterem ablakán, miközben szórakozottan rágcsálja a ceruzavégen található radírt. Annak persze nincs tudatában, hogy "kikapcsolódása" eredményeként Európában mérgezőnek minősített vegyi anyagok oldódnak fel a nyálában. A ftalátok veszélyei

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Az immunrendszer betegségei

Szervezetünk folyamatos küzdelemben áll a környezetből támadó mikroszkopikus élőlényekkel. A védekező feladatot az immunrendszer összetett...

Hogyan reagál immunrendszerünk a...

Hogyan működik az immunrendszerünk? Honnan tudhatjuk, hogy erős immunválaszunk van-e a kórokozókra? Van-e olyan, hogy az immunrendszer túl erős?...

Immunrendszerünk működése és...

A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekezőrendszer felelős a szervezetünkbe...

Erős immunrendszerrel készüljünk a...

Erős immunrendszerre mindig szükségünk van, különösen igaz ez az őszi és téli hónapokra. A hideg, esős idő nagy feladat elé állítja...

Tények és tévhitek: Erősíthető az...

Az emberek túlnyomó többségénél az immunrendszer köszöni szépen, optimálisan működik, ezért nincs szüksége erősítésre. Akkor mi értelme...

Hogyan működik immunrendszerünk?

Környezetünkben számos baktérium, gomba és parazita található, melyek életveszélyes fertőzések okozói lehetnek. A káros anyagok könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.