A tisztítószerekkel való érintkezés az élet első három hónapja során megnöveli a gyermekkori asztma rizikóját

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A CHILD kohorszvizsgálat egyik új kutatása szerint az általános háztartási tisztítószerek gyakori használata növelheti a gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát.

Az asztma az egyik leggyakoribb gyermekkorban előforduló krónikus betegség és elsősorban ez az oka annak, hogy a gyermekek hiányoznak az iskolából vagy hogy kórházba kerülnek.

Ez is érdekelheti Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

A 2020 februárjában a ’Canadian Medical Association Journal’ szakfolyóiratban közzétett tanulmány feltárta, hogy azoknál a fiatal csecsemőknél (újszülöttkortól 3 hónapos korig), akik otthonában gyakran használtak háztartási tisztítószereket, nagyobb valószínűséggel alakult ki a gyermek 3 éves korára gyermekkori ziháló légzés vagy asztma.

„Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggésével kapcsolatos legtöbb elérhető bizonyíték olyan kutatásokból származik, amelyeket felnőttek körében végeztek” - mondta a tanulmány vezető kutatója, Dr. Tim Takaro, a ’Simon Fraser Egyetem’ (SFU) Egészségtudományi Karának professzora és kutatóorvosa. „Tanulmányunkban olyan csecsemőket vizsgáltunk, akik idejük 80-90%-át jellemzően házon belül töltik, és akik tüdeje és bőre a szaporább légzésszám és a háztartási felületekkel történő rendszeres érintkezés következtében különösen kiszolgáltatott a vegyi anyagoknak.”

A vizsgálat során, hároméves korukra azoknál a gyermekeknél, akik otthonában gyakran használtak tisztítószereket a gyermek csecsemőkora alatt, nagyobb valószínűséggel fordult elő:

  • ismétlődő ziháló légzés (10,8%, ezzel szemben ez a panasz azoknak a kisbabáknak csak a 7,7%-ánál fordult elő, akik otthonában kevésbé gyakran használták ezeket a termékeket),
  • ismétlődő ziháló légzés atópiával, azaz fokozott immunválasszal a gyakori allergénekre (3%, ezzel szemben ez a tünet azoknak a csecsemőknek csak az 1,5%-ánál fordult elő, akik otthonában kevésbé gyakran használták ezeket a termékeket),
  • asztma (7,9%, ezzel szemben eza betegség azoknak a babáknak csak a 4,8%-ánál fordult elő, akik otthonában kevésbé gyakran használták ezeket a termékeket).

Az elemzés során figyelembe vették azokat az egyéb tényezőket, amelyek hatással lehetnek az asztma kialakulására, például a családi anamnézist és a korai életszakaszban történő passzív dohányzást.

Ezt olvasta már? Bölcsőhalál: a dohányfüst árt a baba vérnyomásának

„Érdekes módon nem találtunk összefüggést a tisztítószerek használata és önmagában véve az atópia rizikója között” - jegyezte meg Dr. Takaro. „Ebből kifolyólag a megállapítások alapjául szolgáló feltételezett mechanizmus az, hogy a tisztítószerekben megtalálható vegyi anyagok a légutakat borító sejteket inkább a veleszületett immunválasz által károsítják, és nem pedig szerzett allergiás reakcióról van szó.”

„Azt is megállapítottuk, hogy hároméves korban a tisztítótermékek használata és a légzési problémák között erősebb összefüggés volt a lányok esetében, mint a fiúknál” - tette hozzá. „Ez egy érdekes megállapítás, ami további kutatásokat igényel annak érdekében, hogy jobban megértsük a férfi és női nem biológiai válaszreakcióit a gyulladásokra a korai életszakaszokban.

A tanulmányban a ’CHILD’ kohorszvizsgálatban részt vevő 2 022 gyermek adatát használták fel, és megvizsgálták 26-féle háztartási tisztítószerrel szembeni napi, heti és havi expozíciójukat, ideértve a mosogató- és mosószereket, általános tisztítószereket, fertőtlenítőszereket, felületfényesítőket és légfrissítőket.

„Az ismétlődő ziháló légzés és az asztma kockázata jelentősen magasabb volt azokban az otthonokban élő gyerekeknél, ahol gyakran használtak bizonyos termékeket, például folyékony vagy szilárd légfrissítőket, elektromos légfrissítőket, poreltávolító spray-ket, antimikrobiális kézfertőtlenítőket és sütőtisztító szereket” - jegyezte meg a cikk vezető szerzője, Jaclyn Parks, a ’Simon Fraser Egyetem’ Egészségtudományi Karának végzős hallgatója. „Fontos lehet, hogy az emberek fontolóra vegyék az illatosított spray tisztítószerek eltávolítását a takarítási rutinjukból. Úgy gondoljuk, hogy egy egészséges otthonnak egyáltalán nincs illata.”

„A tanulmány fő mondanivalója az, hogy az élet első néhány hónapja kritikus a csecsemő immunrendszerének és légzőrendszerének fejlődése szempontjából” - vonta le a következtetést Sparks. „Ha azonosítjuk azokat a tényezőket, amelyek csecsemőkorban kockázatot jelenthetnek, akkor megelőző intézkedéseket lehet tenni a gyermekkori asztma és a későbbi allergia kockázatának potenciális csökkentésére.”

Tovább

WEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Exposure to cleaning products in first 3 months of life increases risk of childhood asthma (sciencedaily.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nyájimmunitás Nyájimmunitás

Nyárra talán elérhető lesz, ha az oltások beadása ütemezetten halad.

Tévhitek és félreértések az...

Csak akkor asztmás valaki, ha éppen fullad? Sokan csak beképzelik maguknak ezt a betegséget? Ha gyermekkorban jön elő az asztma, akkor azt idővel ki...

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

Asztma - Mikor és miért forduljon...

A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham...

Az asztma okai és rizikófaktorai

Az asztma a leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, ami gyakran áll az iskolai hiányzások hátterében. Kialakulásában vélhetőleg genetikai és...

Az asztma kezelési lehetőségei

A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek...

A túlsúlyos asztmások betegsége...

Az elhízás egészségre gyakorolt káros hatásairól nagyon sokat lehet hallani mostanában, ám kevéssé hangsúlyozzák a krónikus betegségek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.