Ki ne hagyjuk a második dózist

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Nagyon nagy hiba volna csak egyetlen adagot beadatni a koronavírus elleni vakcinából - hangsúlyozza szakértők véleményét megerősítve Albert Bourla, a Pfizer gyógyszercég vezérigazgatója. Óriási veszteség volna kihagyni a többlet védelmet. A két dózis valójában egy védőoltásnak tekintendő, se hanyagságból, se tévedésből nem választhatók el egymástól.

A biztonságossági és hatékonysági vizsgálatok alatt gyűjtött adatok alapján tudni lehet ugyan, hogy a védőoltásnak már az első adagja után részleges védelem alakul ki, de ez átmeneti, rövid ideig tart. Aki „elfelejt” elmenni a második injekcióra, az azt kockáztatja, hogy 21 nap után elmúlik a koronavírus elleni kezdeti védettsége.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott adatok alapján elmondható, hogy az első adag mintegy 52%-ban tudott hatékony védelmet nyújtani a tényleges vakcinával beoltottaknál, a placebo csoporttal összehasonlítva. A Pfizer koronavírus vakcináját tehát két adagban kell beadni, 21 nap különbséggel, csak ez esetben jelenthet 95%-os védelmet a COVID-19 megelőzésében.

Az Egyesült Királyságban december 8-án megkezdték a lakosság beoltását, az USA hatóságai pedig szakértői testületet állítottak fel a Pfizer sürgősségi („veszélyhelyzeti”) engedélyeztetési kérelméről az USA-ban. A csütörtöki nap folyamán (december 10.) pedig befejeződött a kérelem felülvizsgálata, és a tervek szerint a jövő héten az Egyesült Államokban is megkezdődhet az egészségügyi személyzet és a leginkább védendő csoportok (idősek, krónikus betegek) beoltása. A közegészségügyi hatóságok mindenütt a világon azt tervezik, hogy csak ebbe a két lépcsős védőoltási rendszerbe állítva fogják alkalmazni a Pfizer koronavírus elleni vakcináját. Hiszen a pandémiában ez jelentheti a védőhálót.

Tény, hogy ennek a vezető vakcinának már egyetlen adagja adhat valamennyi védelmet, de a legfőbb értéke, a drámai hatás, a nagy előny akkor mutatkozik meg, ha megkapjuk a második, a rásegítő adagot is. A kedden (december 8-án) nyilvánosságra hozott adatok szerint körülbelül 10 nappal az első injekció után jelenik meg a részleges védelem, mint említettük, a védőhatás a második dózis után lesz sokkal erősebb. Albert Bourla (Pfizer, CEO) arra építette nyilatkozata fő üzenetét, hogy „epidemiológiai szempontból” már a részleges védelem is segíthet valamennyit, de óvott attól, hogy megelégedjünk az első adaggal. Ezzel ugyanis nem tennénk eleget a beoltottsági állapot eléréséhez. „Hatalmas vétek volna kipróbálni, megy-e egy dózissal, amikor a kettővel csaknem megduplázzuk a védelmet. Nem csak a biztonságérzethez, de a valódi személyes és közösségi biztonsághoz feltétlenül szükséges a két adag”. A novemberi bejelentés adataira érdemes ismét emlékezni, nevezetesen, hogy a vizsgálatban több mint 40 ezer önkéntes vett részt, őket sorolták vagy a placebót, vagy a valódi vakcinát kapók csoportjába, és az eredményekből az derült ki, hogy a két adag együtt képes igen nagy bizonyossággal megelőzni a COVID-19 betegséget.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletének (FDA) tudósai maguk is elismerték, hogy szerény előny adódik már az első adag után is, de hozzátették, e megállapításból következik, hogy megvannak a védelem korlátai. A tanulmányt a kétadagos rend vizsgálatára tervezték, ezért az önkénteseknél az első injekció után a nyomon követési időt egy 3 hetes periódusra limitálták a megerősítő injekció beadásáig. Az FDA tudósai ezért ezt írták le állásfoglalásukban: „úgy látjuk, mutatkozik a COVID-19 ellen némi védelem az első injekciót követően, de ezek az adatok nem nyújtanak információt egy 21 napnál hosszabb időszakra szóló védelemről az első adag után.”

Mindent egybevetve, az FDA összefoglalója nem vetett föl aggályt a Pfizer vakcinájával szemben, ezért adhatták meg a sürgősségi jóváhagyást, a használatba vételi engedélyt az USA-ban, és kezdődhet majd meg hamarosan széleskörűen a lakossági oltási kampány is.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Pfizer's CEO says skipping the second dose of its coronavirus vaccine would be 'a very big mistake,' despite data suggesting partial protection from a single shot (Yahoo News)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.