A COVID-19 elleni vakcina valamely alkotórészére allergiások várjanak még a védőoltással

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Bak Marianna, biológus megjelent:

A Pfizer-vakcina fő alkotóeleme az mRNS (messenger, azaz hírvivő RNS) - ez a vírus genomjának egy ártalmatlan darabkája, ami becsapja a szervezetet, miáltal eléri, hogy az ellenanyagot termeljen. A vakcinában van lipid (olyan zsírnemű anyag) is, ami azt segíti, hogy a kódolt üzenet át tudjon jutni a sejthártyán.

Az oltás további alkotórészei nem túlzottan allergizáló hatásúak (nem erős allergének). Ezek többnyire só, cukor és olyan összetevők, amilyenek általában megtalálhatóak a többi gyógyszerben is. Semmi olyasmit nem tartalmaz a vakcina, ami annyira allergizáló volna, mint amilyen a hétköznapi életben például a diófélék, a mogyoró, a tojás vagy a nehézfémek.

Az FDA gyógyszerbiztonsági megfontolásból mégis úgy döntött, hogy nem hagyja jóvá a vakcinával való immunizálást senki számára, aki fokozott érzékenységi reakcióval (anafilaxia) válaszolhat a vakcina valamelyik összetevőjére. Természetesen az ilyen egyéneket a klinikai vizsgálatokból is kihagyták.

A brit oltási kampány első napján (december 8-án) két egészségügyi (UK National Health Service) dolgozónál is felléptek – nem életet fenyegető – anafilaxiás reakciók, nem sokkal a Pfizer-vakcina beadása után. Mindkét személy tisztában volt allergiája természetével, ezért ők mindig maguknál tartják az életmentő EpiPent, ami egy epinefrin nevű életmentő gyógyszert tartalmazó, öninjekciózásra alkalmas eszköz. Ezt szúrja be magának a túlérzékeny személy minden olyan esetben, ha tudja, hogy kapcsolatba került az allergiáját beindító anyaggal, és kezdi érezni a fenyegető tüneteket.

Néhány orvos feltételezi, hogy egyes emberek allergiásak lehetnek a polietilén-glikol nevű anyagra, ami a vakcina lipid komponensében található. Csakhogy legtöbben ezt különféle élelmiszerekkel, gyógyszerekkel szinte nap mint nap a szervezetünkbe juttatjuk, kozmetikumok alkotórészeként pedig a bőrünkre kenjük. Bizonyos hashajtószerek is tartalmazzák ezt az allergizálónak vélt anyagot, így aki allergiás ezen összetevőre, az már nagy valószínűséggel tud is erről.

Vakcina információk

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Pfizer's coronavirus vaccine should be safe for most Americans, but 5 groups may want to wait for more data before getting shots (Business Insider)
Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.