• Rotavírus: tények és tévhitek

    Szerző: Házi Gyermekorvosok Egyesülete

    A köztudatban máig számos tévhit él a Magyarországon évente 4000-5000 regisztrált megbetegedést okozó és mintegy 500 millió forintnyi OEP- számlát generáló rotavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Pedig kisgyermekkorban, a lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség rendkívül gyorsan kiszáradáshoz és akár életveszélyes állapothoz vezethet.

    A  Házi  Gyermekorvosok  Egyesülete  –  a  közkeletű tévhitek   cáfolatával   –   a   betegséggel   kapcsolatos   tájékozódásra   és   a   megelőzés fontosságára hívja fel a kisgyermekes szülők figyelmét.

    1.   Tévhit: A rotavírus egy ártalmatlan betegség, amelyen minden gyermek átesik egyszer.

    Gyakori a rotavírus fertőzés!

    Hazánkban igen gyakori a rotavírus okozta megbetegedés, 2014 első négy hónapjában például 3673 fertőzést jelentettek. A rotavírus okozta lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségen 5 éves korára szinte minden gyermek átesik, csak Európában évente 87.000 beteg kerül kórházba rotavírus fertőzés következtében. Súlyos és hazánkban igen gyakori a rotavírus fertőzés!>>

    Tény: A rotavírus-fertőzésen valóban 5 éves korára a gyermekek többsége legalább egy alkalommal átesik, ennek megfelelően egy rendkívül gyakori betegség, amely – különösen kisgyermekek esetében – a szövődményes kiszáradás miatt kórházi kezelést is igényelhet. A vírus az Európai Unió tagállamaiban az oltás alkalmazása nélkül 3,6 millió megbetegedést okoz évente, ebből 700  ezren fordulnak orvoshoz, és a betegek közül mintegy  87 ezren kerülnek kórházba. Sajnos, még Európában is minden évben számos haláleset fordul elő rotavírus-fertőzés következtében.

    A rotafertőzés legsúlyosabb lehetséges szövődménye a kiszáradás, ami a két év alatti kisgyermekeket érinti leginkább.

    Feltételezések  szerint   a  rotavírus-fertőzés  az  arra  fogékonyakban  hozzájárulhat  olyan krónikus betegségek kialakuláshoz, mint például lisztérzékenység, a fiatalkori cukorbetegség, és a gyulladásos bélbetegségek.

    A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a jelentős költségterhelés egyre több európai ország egészségügyi hatóságát készteti arra a döntésre, hogy a támogatott oltások közé emelje a vakcinát.

    Bővebben A rotavírus-fertőzés

    Hirdetés

    2.   Tévhit: Tiszta, rendes otthonban a gyermek nem fertőződhet meg.

    Tény: A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz, nem porózus felszíneken (például játékok) akár 10 napon keresztül is életképes. A fertőzés zárt közösségekben, (pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) szinte megállíthatatlanul terjedhet gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre. Az is tévhit, hogy a rotavírus-fertőzés csak a bölcsődébe, óvodába járó gyermekeket veszélyezteti. Sajnos a fertőzésnek azok a babák is ki vannak téve, akiket nem visznek közösségbe.

    3.   Tévhit: Az alapos kézmosás megfelelő védelmet nyújt a rotavírus-fertőzés ellen.

    Előzze meg!

    A bélfertőzés megelőzése érdekében a higiéniás intézkedések különösen fontosak. Önmagában azonban többnyire ez sem elegendő a rotavírussal szemben, mivel ezek ellenállóak a higiéniás szerekkel és a környezeti hatásokkal szemben. A rotavírusokkal szemben hazánkban is elérhető az oltóanyag, amit a csecsemők 6 és 24 hetes koruk között két adagban kapnak meg. Az oltóanyagot nem injekció, hanem oldat formájában szájon át kapják. Rohamosan terjed a rotavírus>>

    Tény: A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel, szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába, ennek következtében emberről-emberre nagyon könnyen terjed. Sokszor még egy alapos kézmosás sem mindig tudja megállítani a továbbterjedését.

    4.   Tévhit: A rotavírus-fertőzést pár nap alatt kiheveri a gyermek, hányással, hasmenéssel nem kell azonnal orvoshoz szaladni.

    Tény: A kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek egyik leggyakoribb kórokozója a rotavírus. A rotavírus-fertőzés sok esetben ugyan enyhe formában zajlik, de kiszáradást is okozhat, melynek tüneteit észlelve nem szabad várni, minél hamarabb orvoshoz kell juttatni a gyermeket. Amennyiben a gyermek itatása szájon át nem lehetséges, akkor kórházi körülmények között, infúzión keresztül kell, hogy folyadék- és ásványianyag-pótlást kapjon.

    Minél  magasabb  a  láz,  illetve  gyakoribb  a  hasmenés  és  a  hányás,  annál  fokozottabb  a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem kezdődik el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, szívritmuszavar, súlyos, sokkos állapot alakulhat ki, kezelés nélkül a beteg akár meg is halhat.

    A kiszáradás kezdeti jeleit a szülők is észlelhetik gyermekükön: a gyermek súlya és a vizelet mennyisége a veszített vízzel arányosan csökken. A vizelet színe sötétté válik. A bőr száraz tapintású, könnyen ráncba emelhető lesz. A szem alatt karikák jelennek meg, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak, az ajak kicserepesedik, a lehelet jellegzetes szagú („acetonos”) lesz. Csecsemőknél a kutacs besüpped.

    5.   Tévhit: A rotavírus-fertőzés elterjedése függ az adott ország higiéniai viszonyaitól.

    Védőoltások gyermekkorban

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal. Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban>>

    Tény: A rotavírus  a  csecsemők,  kisgyermekek  és  felnőttek  hasmenéssel,  hányással  járó megbetegedéseinek  egyik  leggyakoribb  kórokozója  világszerte  földrajzi  helytől,  nemtől, szociális  helyzettől  és  higiéniai  körülményektől  függetlenül.  A  rotavírust  „demokratikus” vírusnak  is  nevezhetjük,  hiszen  az óvodás  kor végéig  gyakorlatilag  az  összes  gyermeket megfertőzi világszerte.

    6.   Tévhit: A rotavírus az óvodások-kisgyermekek betegsége.

    Tény:   Igaz,   hogy   a   vírus   a   kisgyermekek   körében   jóval   elterjedtebb:   a   fertőzés legsúlyosabban  a  6-24  hónapos  korosztályt  érinti,  hiszen  az  immunrendszerük  kevésbé ellenálló a rotavírussal szemben és jellemzően az első fertőzés jár a leghevesebb tünetekkel. Ugyanakkor rotavírussal a felnőttek is megfertőződhetnek. Mivel rendkívül ragályos betegségről van szó, amennyiben a család egyik tagja megfertőződik, a vírus rövid időn belül az egész családot megfertőzheti életkortól függetlenül. A fertőzés egyszeri átvészelése pedig nem jelent teljes védettséget a későbbiekre, így a család tagjai akkor is elkaphatják, ha már egyszer átestek rajta.

    7.   Tévhit: A rotavírus elleni védekezés egy újabb felesleges fájdalmas oltás a kisgyermek számára.

    Tény: A rotavírus okozta súlyos gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására kétfajta, teljesen fájdalommentesen – szájon át adható és ízében is gyermekbarát –, vakcina érhető el Magyarországon. A betegséggel szembeni védettség – szúrás nélkül – már 12 hetes kortól kialakítható.

    8.   Tévhit: Akinek már nem megy a hasa és nem lázas gyógyultnak tekinthető és nem fertőz.

    Veszélyes vizeken

    Világszerte egyre ijesztőbb méreteket ölt bizonyos - korábban már legyőzöttnek vélt - fertőző betegségek terjedése. Az oltásellenes mozgalmak lassan, de biztosan végzik aknamunkájukat. Oltásellenesség: veszélyes vizeken>>

    Tény: A rotavírussal fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is, így tünetmentes állapotban is könnyen megfertőzhetik környezetüket.

    9.   Tévhit: A rotavírus-fertőzés gyógyszeresen is kezelhető.

    Tény: A rotavírus-fertőzés ellen oki kezelés nem létezik, a kezelésében csak tüneti szereket tudunk alkalmazni. A hányáscsillapító szerek bágyadttá, aluszékonnyá tehetik a kisgyermeket, ami tovább nehezíti a kiszáradás elkerüléséhez feltétlenül szükséges folyadékbevitel biztosítását. Mivel a vírus a széklettel ürül, ezért székletfogó, hasfogó gyógyszerek adása sem javasolt gyermekkorban. A rotavírus betegség terápiájának lényege és legfontosabb eleme az elveszített folyadék és ásványi anyag pótlása.

    10. Tévhit: Ráérek beoltatni a gyereket mielőtt közösségbe kerül.

    Tény: A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit figyelembe kell venni. A oltóanyagok már 6 hetes kortól kérhetőek, és oltóanyagtól függően 24-32 hetes korig be kell fejezni az oltási sort. Tehát éppen arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor), ki tudjuk alakítani a megfelelő védelmet. Ahhoz, hogy ne csússzunk ki az időkorlátokból már a szülést követően érdemes megfontolni és a gyermekorvossal konzultálni a védőoltás beadatásáról.

    11. Tévhit: Túlságosan drága a rotavírus elleni vakcina.

    Tény: A rotavírus elleni védőoltás – szemben számos európai uniós országgal – nem tartozik a kötelező védőoltások közé Magyarországon, ezért a szülőknek kell kifizetni az oltás teljes árát.  A betegség ugyanakkor kórházi kezeléssel is járhat, és még enyhe lefolyás esetén sem olcsó, hiszen a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – jócskán megnő a fogyasztás és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is.

    Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők – átesik a fertőzésen, és az elhúzódó betegség miatt az egyik, vagy akár mindkét szülő is kieshet a munkából.

    A vakcinák alkalmazásának további előnye, hogy a következő súlyos, kórházi kezelést igénylő
    betegséget csaknem 100 százalékban kivédik.

    További információk:  www.rota.hu>>

    (Házi Gyermekorvosok Egyesülete)

    Módosítva: 2015.06.02 20:01, Megjelenés: 2015.06.02 20:01
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    A calicivírus-fertőzés tünetei és kezelése

    A calici a hasmenést leggyakrabban okozó vírusok közé tartozik, a rotavírus, az enterális adenovírusok, továbbá az astro- és coronavírusok mellett. Milyen tünetei vannak a calicivírus-fertőzésnek, és hogyan kezelhető?

    Ha megnő a gyermek hasa

    A banálistól a súlyosig sokféle oka lehet annak, ha a gyermek hasa feltűnően előredomborodik. A has megnagyobbodásának okairól dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, csecsemő- és gyermekgyógyász beszél.

    Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA-kezelést

    Már több mint ötven gyerek kapta meg az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

    Rotavírus-fertőzés: Előzze meg idejében oltóanyaggal!

    A csecsemők és kisgyerekek vírusos bélfertőzésének egyik leggyakoribb oka a rotavírus-fertőzés. A vírusok erősen fertőzőképesek, és könnyen terjednek, a kisgyerekek pedig általában hajlamosak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre. De lehet ellene védekezni!

    Hányás, hasmenés cukorbetegeknél - Miért különösen veszélyes?

    Hogyan befolyásolja a hányás és hasmenés a vércukorszintet és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek, inzulin hatását? Mit tehet a beteg annak érdekében, hogy elkerülje ezeket a következményeket? Mikor kell orvoshoz fordulnia?

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

    A rotavírus-fertőzés - Mit kell tudni róla?

    A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. 3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat, amely során a gyors folyadékveszteség jelentős folyadék- és elektrolit háztartási zavarhoz vezet.

    A kiszáradás figyelmeztető tünetei

    Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet, ami akkor jelentkezik, mikor a szervezet nem rendelkezik a működéséhez megfelelő mennyiségű folyadékkal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.