CoVac-1: tartósabb, T-sejtes védelmet nyújthat az új német vakcinajelölt

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A T-sejtek létrehozását segítő COVID-19 elleni vakcina hatásosabb immunválaszt biztosít, mint az ismert védőoltások – ez derül ki egy új vizsgálat adataiból. A kutatócsoport tagjai meg vannak győződve arról, hogy ez az új vakcina – a jelenleg rendelkezésre álló és napjainkban alkalmazott többi védőoltás mellett – hatásos kiegészítő lehet, különösen az idősek és az immunszupprimált betegek esetében.

A CoVac-1 elnevezésű vakcinát Németországban, a tübingeni egyetem kutatói fejlesztették ki. Kifejezetten úgy tervezték, hogy főként T-sejteket hozzon létre a koronavírus ellen, szemben a jelenlegi vakcinákkal, amelyek elsősorban az antitestek számát növelik meg. Az új vakcina-jelölt egyelőre csak a kezdeti klinikai gyógyszervizsgálatok szakaszánál tart (fázis 1 vizsgálat), ám az eddigi eredmények alapján úgy találták, hogy jobb immunválaszt produkál, mint a már használatban lévő védőoltás-alternatívák.

Mit jelent a T-sejtes védelem?

Az immunválasz részét képező – vagyis a védelmi harc egyik szereplőjeként ismert – T-sejtek a fertőzéstől védik meg az embert és általában párhuzamosan működnek az antitestekkel. Annyi lehet közöttük az eltérés, hogy miközben az ellenanyagok szintje gyakran idővel csökken, és megerősítésre van szükség, a T-sejtekben létezik az a képesség, hogy több éven át meg tudnak maradni a véráramban.Tudományos bizonyítékok bővülő sora jelzi, hogy a szóban forgó új vakcina hatására kialakuló T-sejtek szintje kulcsszerepet játszik abban, hogy milyen hosszú távon marad meg a Coviddal szemben nyújtott védelem.

A T-sejtek – mint az emberek számára a betegséggel szembeni további védelmet jelentő, az immunrendszer részét képező sejtek – egyre inkább a tudósok, a vakcinagyártók, a klinikusok érdeklődésének előterébe kerülnek. „Az ellenanyagválasz az, ami a vírus támadása esetében kiváltja a szervezet azonnali reakcióját, a védekezést. A T-sejteknek egy kicsivel tovább tart, míg csatasorba rendeződnek, ám aztán tovább akció-készek maradnak, és szerepükre a szervezet hosszabb időszakon át emlékezik” – mondta Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. „A T-sejteknek igen nagy a szerepük, különösen azért, mert – főként az idős embereknél – ezek jelenléte és mennyisége függ össze azzal, hogy mennyire marad tartós az immunválasz.”

Csak az okoz fejtörést a tudósoknak, hogy rendkívül nehéz mérni a T-sejtek szintjét a szervezetben. „A SARS-CoV-2 ellenében mutatkozó T-sejtes immunitás adatelemzése fontos, központi cél a vakcina fejlesztésében. Különös jelentőséggel bír a veleszületett, vagy szerzett B-sejtes elégtelenségben szenvedő, a B-sejtek hiányával élő betegek számára – ez utóbbiak közé tartoznak a daganatosok, illetve mindazok, akiknél a kezelések hatására immunglobulin hiány alakul ki” – írták a kutatók a Nature tudományos folyóiratban publikált dolgozatukban.

Bővebben Az immunsejtek évek múltán is felismerik a koronavírust

Tovább megmarad a T-sejtes válasz

A kísérleti védőoltással 2021 elején immunizált 36 résztvevőnél tapasztaltak alapján a fázis-1 vizsgálat azt mutatta, hogy a vakcina biztonságos és igen erőteljes immunválaszt képes kiváltani. A tudósok azt mondták, hogy a vakcina T-sejtes válasza „felülmúlta azt, ami a SARS-CoV-2 infekció, illetve a jóváhagyott védőoltásokkal való vakcináció után alakult ki.” Az adatok arra utalnak, hogy a vakcina egyetlen adagja 3,5-szer annyi T-sejtet hoz létre, mint a Pfizer/BioNTech oltása, és 20-szor annyit, mint az AstraZeneca gyártmánya. Emellett a kutatók azt is kiemelik, hogy „a vakcina-indukálta T-sejt válaszok ugyanolyan hatásosak a jelenleg ismert aggodalomra gondot adó SARS-CoV-2 variánsok (VoC, variants of concern) esetében”.

Bár a vizsgálat kicsi (mindössze 36 alany kapta a kísérleti vakcinát), az eredmények mégis reményt keltőek, hiszen a beoltást követő 3 hónapban egyetlen résztvevő sem lett fertőzött, nem produkált pozitív koronavírus-tesztet. A CoVac-1 vakcinát nem a felkar izomzatba, hanem a hasi zsírszövetbe kell beadni.

A fázis 1-es vizsgálatokat további, több résztvevővel lebonyolítandó vizsgálatoknak kell követniük, mielőtt benyújtják az engedélyezési kérelmet, így - amennyiben eredményesek is lesznek a további vizsgálatok - mindenképp több hónap múlva lesz alkalmazható az új típusú COVID-19 elleni védőoltás.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: Covid vaccine that creates T-cells (The Telegraph)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.