Daganatellenes vakcina, amely évekkel később is emlékszik a betegségre és küzd ellene

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2016.02.23.

Az immunterápia kutatóinak sikerült olyan sejteket létrehozni, melyek hatására fokozódik a szervezet természetes védekezőképessége a daganatsejtekkel szemben, és a vakcinához hasonlóan élethosszig tartó hatékony védelmet jelenthetnek.

Egy forradalmian új rákkezelést fejlesztettek ki, amely emlékszik a betegségre, és megakadályozná, hogy az valaha is kiújuljon. Az immunsejteket változtatták meg úgy, hogy ne csak a szervezet saját természetes védekezőképességét növeljék a daganatok ellen, hanem őrt álljanak egy életen át, és akárcsak egy vakcina, hatékonyan cselekedjenek a daganatsejtek ismételt megjelenése esetén. A tudósok szerint ez olyan, mintha egy élő gyógyszer lenne a szervezetben, mely folyamatosan éberen figyel a rák betegség visszatérésére, és gyorsan el is távolítja azt a szervezetből.

T-sejt - Az élő gyógyszer

Az American Association for the Advancement of Science washingtoni éves gyűlésén bemutatott tanulmány először bizonyította, hogy a mesterséges „memória T-sejtek” legalább 14 évig fennmaradhatnak a szervezetben.

Chiara Bonini haematológus professzor, a milánói San Raffaele Scientific Institute and Vita e Salute San Raffaele University munkatársának elmondása szerint „A T-sejtek élő gyógyszerek, ráadásul képesek akár életünk végéig a szervezetünkben maradni. Képzeljék el, hogy gyermekként kapnak egy vakcinát, és egész életükre védve vannak az influenza vagy bármi más ellen. Miért? Mert mikor egy T-sejt találkozik az antigénnel és aktiválódik, megöli a kórokozókat, de tovább él, mint memóriasejt. Képzeljék el, hogy a rák immunterápiájában használjuk fel, hogy a T-sejtek emlékeznek a rákra, és készen állnak, ha az esetleg visszatérne!”.

Egy milánói kórházban végzett vizsgálatban 10 csontvelő-transzplantáción átesett betegnél alkalmaztak olyan immunerősítő terápiát, mely memória T-sejteket is tartalmazott. Ezek a sejtek 14 évvel később is megtalálhatóak voltak a szervezetben.

Az immunterápia, mely felhasználja a szervezet saját immunrendszerét is, jó alternatívája lehetne a sejtkárosító kemoterápiának. A legnagyobb kihívás azonban az, hogy ezek a változások elég hosszú ideig tartsanak ahhoz, hogy a rák ne térhessen vissza. A milánói tanulmány első alkalommal bizonyította, hogy ezek a sejtek jóval a kiinduló daganat kezelése után is képesek túlélni a szervezetben.

Bonini professzor és munkatársai jelenleg az immunsejtek olyan új továbbfejlesztésén dolgoznak, melyek szenzor molekulákat, úgynevezett antigén receptorokat használnak fel a legkülönbözőbb ráktípusok felkutatására és kiirtására. Ezen sejteknek a memóriasejtekkel való egyesítésével egy olyan kezelési módszernek kell létrejönnie, mely hatékonyan védené a szervezetet a rák ellen.

Mikor egy T-sejt találkozik az antigénnel és aktiválódik, nem csak megöli a kórokozókat, hanem memóriasejtként tovább kering. Ezen memória T-sejtek némelyike egész életre megtalálhatóak a szervezetben, így ha ugyanazzal a kórokozóval ismét találkoznak (pl. tíz évvel később ugyanaz az influenzatörzs), akkor a T-sejtek, felismerve azokat gyorsan elpusztítják, így a beteg nem is tud róla, hogy újrafertőzött.

Tartós immunválasz a rák ellen

Daniel Davis, a University of Manchester professzora szerint ez fontos előrelépés a rák kezelésében, hiszen ezeknek a T-sejteknek a genetikailag módosított változatainak a memória T-sejtekkel való infúziója tartós immunválaszt adhat a rák ellen.

Az AAAS-en elhangzott másik előadásban amerikai tudósok mutatták be, hogy a T-sejtes immunterápia kezelés soha nem látott, 94%-os sikert hozott az olyan leukémiás betegeknél, akiknek előreláthatólag csak hónapjaik voltak hátra. Az amerikai kutatók elmondásuk szerint korai klinikai vizsgálatokban is rendkívüli eredményeket tapasztaltak.

Stanley Riddle, a seattlei Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa és csapata 26 olyan beteget kezelt úgynevezett rák-érzékelő molekulákkal ellátott különböző típusú immunsejtekkel, akiknél az akut limfoblasztos leukémia annyira előrehaladott volt, hogy csak 2-5 hónap volt a várható túlélés. 18 hónap múlva 24 betegnél teljes remissziót állapítottak meg! Mindezt olyan betegeknél, akiknél minden más kudarcot vallott! Eddig példa nélküli volt, hogy előrehaladott betegek esetében is ilyen arányú válaszreakciót kapjanak!

Rákos betegségre utaló tünetek, melyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk

Tekintse meg azokat a legfontosabb, korai figyelmeztető jeleket, melyek okát érdemes lehet részletesebben kivizsgáltatni:

Rákos betegségre utaló tünetek, melyeket figyelmen kívül hagynak a nők >>
Rákos betegségre utaló tünetek, melyeket figyelmen kívül hagynak a férfiak >>

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: dailytelegraph - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

A bőrfelszínen kialakuló melanoma malignum gyógyszeres kezelése

Az egyedfejlődés során az emberi szervezetben több helyen, lokalizációban fordulnak elő melanociták, azaz olyan sejtek, amelyek a legtöbb esetben...

Daganatos betegségre utaló laboreredmények

Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor...

Mikor a rák kiújul

A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag...

A nyelőcsőrák és tünetei

Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel...

A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott...

Az immunterápiák előnyei

A daganatos betegek részéről felmerülő kérdések legtöbbször a nemzetközi szakirodalom által publikált eredményeket, a gyógyulás esélyeit, a...

Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.