Ventilátorral a bölcsőhalál ellen

Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Az úgynevezett hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) vagy ahogy a köznyelvben leggyakrabban nevezik: bölcsőhalál, egyike a legrettegettebb csecsemőkori haláloknak.

Jellemzően a csecsemő 12 hónapos kora előtt, alvás közben következik be úgy, hogy semmi nem utal a baba betegségére. A világszerte folyó kutatások ellenére a betegség pontos oka még nem ismert. Feltételezések szerint az agy valamilyen rendellenessége – talán az úgynevezett szerotonin rendszer zavara – állhat a háttérben. Ez akadályozza meg, hogy a csecsemő felébredjen és levegőt vegyen, amikor az agy oxigénellátása elégtelenné válik.

Különböző cikkek már eddig is szolgáltak néhány gyakorlati tanáccsal az édesanyáknak, ami segíthet megelőzni a tragédiát. Ilyen például, hogy alvás közben fektessük hátára a babát, vagy hogy minden puha játékot és párnát távolítsunk el a környezetéből. Száz százalékos védelmet azonban sajnos ezek az óvintézkedések sem biztosítottak.

Egy amerikai szaklapban (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine) újabb tanulmányt tettek közzé. A cikk egy olyan kutatásról szólt, melyben egészséges csecsemők szüleit kérdezték, illetve olyan édesanyákat, akiknek gyermeke SIDS-ben halt meg. Kérdések segítségével alaposan felmérték a babák alvási körülményeit és azt találták, hogy az alvó gyermek közelében használt ventilátor 72 százalékban kapcsolatban volt a hirtelen csecsemőhalál alacsonyabb kockázatával.

A kutatók elismerték, hogy a kedvező eredmények ellenére további vizsgálatok elvégzése szükséges, de addig is, amíg a ventilátor kedvező hatása teljes körű bizonyítást nyer, van egy újabb „kapaszkodó”, amit az anyák megtehetnek gyermekük életének védelme érdekében.

Olvasson tovább!

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Forrás:
www.cnn.com/health

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Sokaknál lelki instabilitás is jelentkezhet. Mit lehet tenni?

Korai fejlesztés tabuk nélkül

A Bethesda KIDSZ eltérő fejlődésű gyermekek komplex, interdiszciplináris diagnosztikájában és korai fejlesztést igénylő kisgyermekek komplex...

Megváltozott a vírusos...

A koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását. Az intézkedések feloldása több...

A bölcsőhalál okai és megelőzése

A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.