• Ventilátorral a bölcsőhalál ellen

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Az úgynevezett hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) vagy ahogy a köznyelvben leggyakrabban nevezik: bölcsőhalál, egyike a legrettegettebb csecsemőkori haláloknak.

    Jellemzően a csecsemő 12 hónapos kora előtt, alvás közben következik be úgy, hogy semmi nem utal a baba betegségére. A világszerte folyó kutatások ellenére a betegség pontos oka még nem ismert. Feltételezések szerint az agy valamilyen rendellenessége – talán az úgynevezett szerotonin rendszer zavara – állhat a háttérben. Ez akadályozza meg, hogy a csecsemő felébredjen és levegőt vegyen, amikor az agy oxigénellátása elégtelenné válik.

    Hirdetés

    Különböző cikkek már eddig is szolgáltak néhány gyakorlati tanáccsal az édesanyáknak, ami segíthet megelőzni a tragédiát. Ilyen például, hogy alvás közben fektessük hátára a babát, vagy hogy minden puha játékot és párnát távolítsunk el a környezetéből. Száz százalékos védelmet azonban sajnos ezek az óvintézkedések sem biztosítottak.

    Egy amerikai szaklapban (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine) újabb tanulmányt tettek közzé. A cikk egy olyan kutatásról szólt, melyben egészséges csecsemők szüleit kérdezték, illetve olyan édesanyákat, akiknek gyermeke SIDS-ben halt meg. Kérdések segítségével alaposan felmérték a babák alvási körülményeit és azt találták, hogy az alvó gyermek közelében használt ventilátor 72 százalékban kapcsolatban volt a hirtelen csecsemőhalál alacsonyabb kockázatával.

    A kutatók elismerték, hogy a kedvező eredmények ellenére további vizsgálatok elvégzése szükséges, de addig is, amíg a ventilátor kedvező hatása teljes körű bizonyítást nyer, van egy újabb „kapaszkodó”, amit az anyák megtehetnek gyermekük életének védelme érdekében.

    Olvasson tovább!

    Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    Forrás: 
    www.cnn.com/health

    Módosítva: 2020.07.29 07:03, Megjelenés: 2008.10.24 20:36
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Sejtes letapadás (veleszületett fitymaszűkület)

    A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a nemzetközi irodalom.

    Honnan tudhatom, hogy koronavírusos-e a gyermekem?

    Kezeljük még a tünet nélküli, egészségesnek látszó gyereket is úgy, mintha fertőzött volna. Hiszen bármennyire is a megszokott módon viselkedik, ő is potenciális vírushordozó lehet, nem csak az a gyerek, aki lázas, aki köhög - szól Novák Hunor gyermekorvos a szülőkhöz.

    A bölcsőhalál okai és megelőzése

    A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik.

    Bölcsőhalál: a dohányfüst árt a baba vérnyomásának

    Azoknál a babáknál, akik a terhesség alatt dohányfüst ártalomnak vannak kitéve, sérül a vérnyomás kontrollálásáért felelős rendszer, ami magyarázat lehet arra, miért magasabb náluk a bölcsőhalál kockázata.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások