Az antidepresszánsok növelik a szuicid kísérletek kockázatát

DRportal
megjelent:

A British Medical Journal hasábjain publikált analízis alapján, a pszichiátriai kezelések során széles körben alkalmazott antidepresszánsok öngyilkos gondolatokra illetve cselekvésre hajlamosítanak.

A szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI) rendkívüli módon elterjedtek a pszichiátriai gyakorlatban, és a készítmény előnyeinek hangoztatásán túl, az esetleges rizikókról senki nem beszélt. A témával kapcsolatos kutatások hiánya sarkallta Dean Fergussont, Ottawa Health Research Institute kutatóját egy több év tapasztalatait átfogó, részletes tanulmány készítésére.

Az eddig példa nélküli, részletes tanulmány, összesen 87,650 valamilyen mentális zavarral kezelt beteg (bulimia, szexuális diszfunkció, pánikbetegség, és depresszió) bevonásával végzett, 702 kontrollált klinikai kísérlet eredményein alapszik. Az átfogó elemzés szerint, a népszerű antidepresszánsok a placébóhoz képest duplájára emelik az öngyilkossági kísérletek számát a betegek körében.

A tanulmány lerántja a leplet a kedélyjavító szerek hatásainak sokak által már régóta gyanított árnyoldaláról, miszerint ezek a készítmények főként a gyermekek körében vezetnek szuicid gondolatokhoz és viselkedéshez. Szakmai tapasztalatok alapján, ezek a készítmények hatékonyak a felnőttkori depresszió és különböző viselkedési zavarok kezelésére, azonban gyermekekre vonatkozólag a pozitív hatás széles körű megerősítése máig hiányzik. Éppen ezért, az FDA már a múlt évben jelezte a szükségességét, hogy a gyermekek védelmében, az antidepresszánsok címkéin a cigarettásdobozokhoz hasonló fekete keretbe foglalva jelenjen meg az öngyilkossági rizikóra való figyelmeztetés.

A tanulmányt kommentáló John Geddes, az Oxford University professzora, is azt a véleményt osztja, hogy a betegek gyógyszeres kezelését alaposan meg kell fontolni, mérlegelni kell az előnyöket és a lehetséges kockázatokat. Felnőtt betegek súlyos depressziója esetén folytatni kell a gyógyszeres kezelést, de az enyhébb tünetek nem feltétlenül indokolják a medikációt.

Az FDA állásfoglalásával egybehangzó tanulmány ellenére, az amerikai pszichiáterek nagy része ragaszkodik a SSRI gyógyszerekhez. Az American Psychiatric Association (APA) érvei szerint, az esetleges öngyilkosságoktól való félelem erősen el van túlozva, holott a kezeletlen depresszió jóval nagyobb mértékben hajlamosít az öngyilkosságra. David Fassler pszichiáter, az APA igazgatósági tagja kitart azon véleménye mellett, miszerint, ha az antidepresszánsok valóban ekkora veszélyt jelentenének, sokkal nagyobb számú végrehajtott öngyilkossággal szembesülnénk. A tény viszont az, hogy pont ezzel ellentétes tendencia tapasztalható.

A 90-es évek elejéhez képest ugyanis, a kamaszkori öngyilkosságok száma 25 százalékkal esett vissza, pedig több mint egymillió gyermek kapott gyógyszeres kezelést. Tehát, ha a gyógyszeres kezelés szignifikánsan emelné az öngyilkossági rizikót, akkor valószínűleg nem ezt a csökkenést tapasztalnánk. - tette hozzá Fassler.

A kételkedőkkel szemben, Ferguson bízik analízise eredményében, egyrészt, mivel a tanulmány placebo-kontrollált kísérleteken alapult, másrészt mert az adatok szerint, az SSRI szedőknél a szuicid kísérletek száma nem csupán a depresszió, hanem egyéb pszichiátriai betegségek esetén is emelkedett.

(DRportal)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.