Sárgaláz téma

A sárgaláz

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

A sárgaláz egy szúnyogok által állatokról, elsősorban majmokról emberre terjesztett vírusos fertőző betegség. Trópusi területeken, főként Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő. Napjainkban nagyobb járványok már kevésbé gyakoriak, azonban a kórkép kiemelt fontosságúvá vált az egzotikus utazások népszerűségének növekedésével.

Tájékoztató a sárgaláz elleni védőoltás érvényességének változásáról

Országos Epidemiológiai Központ

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módosította a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak (NER) a sárgaláz elleni védőoltásokra vonatkozó ajánlásait és előírásait.

Állati vírusok - Hogyan mutálódnak és fertőznek a vírusok?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit

A közelmúltban történt események ismét rávilágították a figyelmet arra, hogy az állatokban rejtőzködő vírusok időről időre embereket fertőznek s okozhatnak járványokat, melyek a modern technika vívmányainak segítségével akár világméretű fertőzéseket válthatnak ki.

ÁNTSZ: utazás előtt hat héttel érdemes felkeresni az oltóközpontokat

MTI

A külföldi utazás előtt hat héttel érdemes felkeresni az oltóközpontokat azoknak, akik a mediterrán, a trópusi, az ázsiai vagy az afrikai országok valamelyikébe utaznak - mondta el Jelenik Zsuzsanna főorvos budapesti sajtótájékoztatóján.

A sárgalázzal és a hepatitissel kell vigyázni

FH

Nemcsak az egzotikus országokban kell vigyázniuk a turistáknak az idén: a horvát tengerparton, és más mediterrán országokban is, például a hepatitis A vírus fertőz. Nem árt tájékozódni útnak indulás előtt!

Oltás

Orvos valaszol - Dr. Botos Árpád

Tisztelt Doktornő! Gyermeket szeretnénk és jelenleg a ciklus 2.felében vagyok, de még nem tudom, hogy teherbe estem-e. Sárgaláz elleni védőoltást kellene kapnom egy utazás miatt. A kérdésem az, hogy megkaphatom-e most az oltást? Illetve ha mégsem e