Oltóanyag téma

Miért van szükség többlépcsős klinikai vizsgálatokra? Mi a különbség az oltási reakciók és oltási szövődmények között? A KliniKaland első évadának záróepizódjában ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje, amely minden fontos részletet elmagyaráz a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig.

A védőoltások valódi biztonsága

WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel - 2019-08-01 09:36
Az egészségügyi ellátók már régóta szeretnék tisztázni a védőoltások biztonságossága körül kialakult vitákat, és a betegekben felmerülő kérdésekre egyértelmű válaszokat adni. Egy mostanában készült amerikai tanulmány, melynek eredményeit a Gyermekgyógyászati Akadémiai Szövetségek konferenciáján mutatták be, épp ezzel a kérdéssel foglalkozik.
Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.
Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

H1N1 - Hogyan lehet hozzájutni az oltóanyaghoz?

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró - 2009-11-03 09:25
Olyan, központi patikák kijelölését kezdeményezi az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) vezetője, amelyekben folyamatosan kapható lesz a H1N1 elleni vakcina - értesült a WEBBeteg. Kárpáti Zsuzsanna a szaktárca vezetőjének intézkedésétől reméli, hogy megszűnik a jelenlegi kaotikus állapot.

Mikortól kapható a patikákban a H1N1 vakcina?

WEBBeteg összeállítás - 2009-10-01 23:30
A tervek szerint két hét múlva, október közepétől megkezdődik a H1N1 elleni térítéses oltóanyag kiszállítása a gyógyszertárakba, így megvehetik azok, akik nem jogosultak az ingyenes védőoltásra.
Az új típusú influenza ellen elegendő és jó minőségű gyógyszer és vakcina áll a lakosság rendelkezésére; őszre hatmillió egységnyi oltóanyagot készítenek, a szert jelenleg tesztelik.

Csak a gazdag országoknak jut az oltóanyagból?

Független Hírügynökség - 2009-07-27 13:45
A világ tehetősebb országai több száz millió adagot rendeltek már az egyelőre csak készülő újinfluenza-vakcinákból. Szakértők szerint a szegényebb országoknak nem marad majd a szűkös készletekből.
Dél-Koreai kutatók bejelentették, hogy valószínűleg a világon elsőként előállították a Mexikóból eredő új típusú influenzavírus elleni oltást, amely révén megfékezhető a kór világméretű elterjedése.
Megérkezett az új típusú influenza vadvírusa az Egyesült Államokból Magyarországra, meg lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán Budapesten.
A tervek szerint jövő héten érkezhet meg a A/H1N1-es vírustörzs az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi referencialaborjába, és ezzel megkezdődhet az ellenszérum elkészítése - mondta kedden az Országgyűlésben napirend előtt az egészségügyi miniszter.
Japán kutatók csütörtökön bejelentették, hogy olyan védőoltást fejlesztenek ki, amely a mutálódó influenzavírus ellen is jó. Sőt, a vakcina hatásos lehet a rettegett H5N1-es madárinfluenza-vírus esetleges új variánsai ellen is.

Montagnier szerint lesz oltóanyag az AIDS ellen

Független Hírügynökség - 2008-10-07 10:20
Négy éven belül lesz AIDS elleni oltóanyag - jósolja az egyik friss orvosi Nobel-díjas. Luc Montagnier virológus hétfőn kapta meg az orvosi Nobel-díj felét kolléganőjével, Francoise Barre-Sinoussival együtt az AIDS-t okozó HIV vírus felfedezéséért.

Twinrix oltás

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2013-12-20 21:20
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Meddig lehet a Twinrix oltást hűtés nélkül tárolni? Eddig másfél órát utazott a patikából, és legközelebb körülbelül 3 órát kellene hűtőn kívül töltenie, amíg el nem viszem a beadás helyszínére, amennyiben ezzel nem t