A koronavírus újabb variánsaival szemben is hatásos a Sinopharm vakcinája

MTI
megjelent:

A koronavírus újabb variánsaival szemben is hatásos a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó Kínában nemrégiben engedélyezett vakcinája - közölte az oltóanyag fejlesztője.

Jang Hsziao-ming, a Sinopharm leányvállalataként működő China National Biotec Group (CNBG) elnöke a CCTV-nek elmondta: a koronavírus új mutációja nem tette hatástalanná a vakcinát.

A gyártó a múlt héten jelentette be, hogy a klinikai tesztek eredményének időközi elemzése szerint az inaktivált vírust tartalmazó szer 79 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben. A kínai gyógyszerészeti felügyelet a bejelentést követően december 30-án kiadta az oltóanyag feltételes piaci engedélyét. Kínában mindazonáltal egy júliusban indított sürgősségi program keretében már három kínai fejlesztésű vakcinát is alkalmaztak a lakosság a fertőzés veszélyének súlyosabban kitett részének körében. Egy múlt heti közlés szerint a Sinopharm piaci engedéllyel rendelkező vakcinájából már több mint 4,5 millió dózist adtak be embereknek.

Kínában eddig egy esetben azonosítottak a koronavírus új, először az Egyesült Királyságban megjelent variánsa okozta fertőzést

Egy onnan hazatérő kínai nő esetében. Az Egyesült Királyságból érkező járatokat december 24-étől kezdődően felfüggesztették a kínai légi közlekedési hatóságok.

A kínai járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg az idén február 12-én beköszöntő holdújév áll. A Kína legfontosabb ünnepének számító holdújévi időszakban jellemzően ugyanis százmilliók kelnek útra, hogy rokonaik körében töltsék az ünnepet. Egy ingyenes oltási kampány keretében a kínai egészségügyi hatóságok azt tűzték ki célul, hogy február elejéig 50 millió, a fertőzés veszélyének különösen kitett embert oltanak be országszerte. A 18 és 59 év közötti korosztályban összesen kilenc csoportot jelöltek ki az oltásra, köztük a hűtve szállított árukkal kapcsolatba kerülő vámellenőröket és munkásokat, valamint a bel- és külföldi szállítmányozási szektorban dolgozókat.

Bár a járványt Kína szárazföldi részén nagyrészt áprilisra sikerült megfékezni, időről időre felbukkannak újabb, jellemzően alacsony esetszámmal járó gócok. Kedden magas kockázatú területnek nyilvánították az észak-kínai Hopej tartomány székhelyének közigazgatási körzetébe tartózó Hsziaokuocsuang nevű falut, ahol az előző nap során nyolc új, belföldi fertőzésből eredő COVID-19-es esetet azonosítottak. Kína szárazföldi részén jelenleg Hsziaokuocsuang az egyetlen magas kockázati besorolású település. Az egyik szomszédos falut, valamint a tartomány két másik lakókörzetét közepes, míg további területeket alacsony kockázatúnak minősítettek.

Hopej egészségügyi bizottságának keddi jelentése szerint az előző nap során összesen 14 új COVID-19-es beteget, valamint 30 tünetmentes vírushordozót azonosítottak. Az új járványhullám során immár a harmadik egymást követő napon regisztráltak új eseteket a tartományban. Sicsiacsuangban, a tartomány székhelyén, ahonnan a legtöbb új esetet jelentették, vasárnap szigorított járványügyi intézkedések alkalmazását előíró készültséget rendeltek el. Hétfőn az északkelet-kínai Liaoning tartományban két, Pekingben pedig egy új COVID-19-es esetet regisztráltak.

(MTI)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Egészséges nyári viselet
Egészséges nyári viselet

Tippek a kényelemért.

Légszennyezettség
Légszennyezettség

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.