Nevelés téma

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-06-05 17:36
Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

Hiperaktivitás - Izeg-mozog, nem figyel

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-01-31 11:03
Hiperaktivitás
A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a rossz gyermek szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív, és a hiperaktív gyermekek sem rosszak.

Gyermeket nem magunknak szülünk

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2021-08-16 07:03
Gyermek
Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. Minél több előfeltevéssel indulunk, annál nagyobb csalódások érnek. A nevelés alapelvei I.

Dühkitörés: figyelmeztető jelek a szülőknek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-04-28 07:03
Nevelés
A gyermek dühkitörései mindig kellemetlenek a szülők számára. Van azonban öt olyan figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy gyermeke dühkitörései mögött pszichológiai problémák húzódnak meg - állítják a Washington Egyetem kutatói.

Jutalmazás vagy büntetés?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2018-05-05 14:55
Nevelés
A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. A pozitív és a negatív következményeknek is van helye, de érdemes árnyalni a képet.

Szexuális élet: mikor kezdjék?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2018-01-17 05:21
Az első szexuális együttlétet követően az öröm, lelkesedés, boldogság mellett gyakran előfordul a csalódás, bűntudat, akár teljes kiábrándulás is. Minél felkészületlenebbül érik ezek az élmények a kamaszt, annál nagyobb kárt okoznak.

Felnőttkori befolyásolhatóság és az én határai

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2017-09-21 02:51
Befolyásolni akar bennünket mindenki, akár direkt, akár nem direkt módon. Vedd meg, dobd el, szeresd, utáld, válts, őrizd, válj, házasodj, szülj, ne szülj, öltözz, vetkőzz, egyél, fogyjál, a sor a végtelenségig folytatható. Ahhoz, hogy a sok elvárás ne zavarjon össze, tartós én határok szükségesek!

Gyermeknevelési naptár: az első év

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2017-06-26 20:09
A szülő legfontosabb tennivalói és a nevelés lehetséges buktatói a gyermek születésétől egyéves koráig.

Veszélyes nevelési útmutató jelent meg

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus - 2016-11-08 20:07
Ártalmatlannak, sőt, kifejezetten hasznos kiadványnak tűnő, ám valójában veszélyes és káros "nevelési útmutató" jelent meg a napokban. A Nicolosi házaspár által jegyzett, szülőknek szánt kiadványban a gyermekek esetleges homoszexualitásának megelőzésére adnak tanácsokat. A téma hazai szakértői - az Amerikai Pszichológiai Társasághoz hasonlóan - a leírtak tudománytalanságára és útmutatóként való használatának kockázataira figyelmeztetnek.

Gyermeknevelési naptár: kisiskolások

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2014-09-10 17:12
A szülők legfontosabb tennivalói és a gyermeknevelés buktatói a gyermek hatéves korától tízéves koráig.
Kisfiam másfél éves, és nem tudom, hogyan tudnám lassan átszoktatni a saját ágyába. Fél év múlva bölcsis lesz. Hogyan fog aludni délben, ha megszokta, hogy velem alszik? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.
Van egy két és fél éves kisfiam, aki ha nővel vagy kislánnyal találkozik, azonnal ellenszenvet mutat irántuk, kiabál velük, néha megüti, rugdossa őket. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Nevelés és önbecsülés

Medipress - 2010-10-31 22:23
A Valenciai Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a büntetés, a megvonás és a szigorú szabályok negatív hatást gyakorolhatnak a család önbecsülésére.
Középkorukra nagyobb valószínűséggel lettek depressziósok azok a gyermekek, akiknek édesanyja kivételezett egyik-másik gyerekével. Az testvérekkel való nem egyenlő bánásmód valamennyi gyerekre hatással van, nem csak a pozitívan vagy negatívan kivételezettre.
Nem előnyös a korai beiskolázás, épp ellenkezőleg: 13 százalékkal csökken annak az esélye, hogy azok a gyerekek, akik hatéves koruk előtt kezdik az iskolát, gimnáziumba kerüljenek - derítették ki német kutatók.
Ha az embernek egy témával kapcsolatosan nincs saját véleménye, akkor általában a többségéhez csatlakozik. Ez a "csordaösztön-tendencia" már óvodás korban elkezdődik - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.

IQ - férfiak és nők

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2008-09-24 13:31
Egy brit kutatás szerint a férfiak egója gyakran sokkal nagyobb, mint a tényleges IQ-ja. Meglepő azonban, hogy mi a nők véleménye a férfiak intelligenciájáról. Az eredményről a Newsweek számolt be.

Hogyan neveljek egy 13 éves kamasz lányt?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-01-26 17:16
Tisztelt Dr. nő / úr!   A nevelt lányom 10 éves korában a vér szerinti szülök közös de törvényesen is jóváhagyott rendelkezés alapján vissza került édesapjához. A kislány most már 13 éves. Sajnos az édesapja következetlen nevelésének eredmé