• Az anyát ért fiatalkori hatások befolyásolják gyermeke memóriáját

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A Journal of Neuroscience februári számában megjelent kutatási eredmény szerint a gyermek memóriájára és tanulási képességeire nagymértékben hat mindaz, amit az anya gyerekkorában csinált.

    Amerikai ideggyógyászok olyan fiatal egerek agyműködését vizsgálták, akiknek genetikus memóriasérülésük volt. Mikor ezeket az állatokat két hétre ingergazdag környezetbe helyezték (ösztönző játékok, társaság, mozgáslehetőség), a memóriájuk jelentősen javult.

    Hirdetés

    Néhány hónap elteltével ugyanezeket az egereket megtermékenyítették, és utódaiknak ugyanolyan genetikai mutációjuk volt, mint nekik. Ennek ellenére az utódoknál nem volt észlelhető a memóriazavar, akkor sem, ha soha nem kerültek olyan ingergazdag környezetbe, mint az anyjuk. Ez alátámasztani látszik azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a terhesség alatti kedvező életfeltételeknek pozitív hatásai vannak később az újszülöttre.

    Ingergazdag környezet - fejlettebb utódok

    „Ami különlegessé teszi ezt a tanulmányt, az, hogy az egérmamák még hónapokkal a terhesség előtt kerültek számukra kedvező körülmények közé, ennek ellenére annak pozitív hatásai érezhetőek a következő generáción. Az utódok memóriája megfelelő környezet hiányában is fejlettebb” – mondta Dean Hartley, a kutatás társszerzője, aki szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy a korai környezeti hatásoknak jelentős szerepük van a következő generációban is.

    Annak érdekében, hogy bebizonyítsák, az utódoknál tapasztalható memóriajavulás nem a jobb anyai gondoskodás eredménye, az utódok egy részét olyan nevelőanyák gondjára bízták, akik korábban ingerszegény környezetben éltek. Az utódok mentális képességei így is kiemelkedőek maradtak.

    Csak egy generáción át

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Korábbi kutatások már rámutattak, hogy már viszonylag rövid idejű inger-gazdag környezet is erősíti azt a biokémiai folyamatot, mely fokozza a tanulásért és memóriáért felelős idegsejtek közötti kommunikációt. Ez csak a fiatal egerekre volt érvényes, a felnőttekre már nem, ami arra utal, hogy fiatalkorban az agy sokkal befogadóbb.

    A kutatók szerint mindez hormonális hatásokra vezethető vissza. A tanulás és az ingerek megemelhetik egyes hormonok szintjét, mely később is fennmarad, és befolyásolja a magzat fejlődését. Az ilyen irányú pozitív változások azonban csak egy generáción át hatottak, ami azt jelzi, hogy a DNS-t nem módosították a környezeti hatások.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Newswise)
    Legutóbb frissült: 2009.02.11 09:46
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

    Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére?

    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?

    A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, mely a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutását jelenti. Ez enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket okoz, az anyai életminőséget jelentősen ronthatja. Sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.