• Az anyát ért fiatalkori hatások befolyásolják gyermeke memóriáját

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A Journal of Neuroscience februári számában megjelent kutatási eredmény szerint a gyermek memóriájára és tanulási képességeire nagymértékben hat mindaz, amit az anya gyerekkorában csinált.

    Amerikai ideggyógyászok olyan fiatal egerek agyműködését vizsgálták, akiknek genetikus memóriasérülésük volt. Mikor ezeket az állatokat két hétre ingergazdag környezetbe helyezték (ösztönző játékok, társaság, mozgáslehetőség), a memóriájuk jelentősen javult.

    Hirdetés

    Néhány hónap elteltével ugyanezeket az egereket megtermékenyítették, és utódaiknak ugyanolyan genetikai mutációjuk volt, mint nekik. Ennek ellenére az utódoknál nem volt észlelhető a memóriazavar, akkor sem, ha soha nem kerültek olyan ingergazdag környezetbe, mint az anyjuk. Ez alátámasztani látszik azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a terhesség alatti kedvező életfeltételeknek pozitív hatásai vannak később az újszülöttre.

    Ingergazdag környezet - fejlettebb utódok

    „Ami különlegessé teszi ezt a tanulmányt, az, hogy az egérmamák még hónapokkal a terhesség előtt kerültek számukra kedvező körülmények közé, ennek ellenére annak pozitív hatásai érezhetőek a következő generáción. Az utódok memóriája megfelelő környezet hiányában is fejlettebb” – mondta Dean Hartley, a kutatás társszerzője, aki szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy a korai környezeti hatásoknak jelentős szerepük van a következő generációban is.

    Annak érdekében, hogy bebizonyítsák, az utódoknál tapasztalható memóriajavulás nem a jobb anyai gondoskodás eredménye, az utódok egy részét olyan nevelőanyák gondjára bízták, akik korábban ingerszegény környezetben éltek. Az utódok mentális képességei így is kiemelkedőek maradtak.

    Csak egy generáción át

    Korábbi kutatások már rámutattak, hogy már viszonylag rövid idejű inger-gazdag környezet is erősíti azt a biokémiai folyamatot, mely fokozza a tanulásért és memóriáért felelős idegsejtek közötti kommunikációt. Ez csak a fiatal egerekre volt érvényes, a felnőttekre már nem, ami arra utal, hogy fiatalkorban az agy sokkal befogadóbb.

    A kutatók szerint mindez hormonális hatásokra vezethető vissza. A tanulás és az ingerek megemelhetik egyes hormonok szintjét, mely később is fennmarad, és befolyásolja a magzat fejlődését. Az ilyen irányú pozitív változások azonban csak egy generáción át hatottak, ami azt jelzi, hogy a DNS-t nem módosították a környezeti hatások.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Newswise)
    Módosítva: 2009.02.11 09:46, Megjelenés: 2009.02.11 09:46
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    Vetélés utáni komplikációk

    Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik mindenki feldolgozni a történteket, nagy feladat lehet, mivel egy ilyen eseményre nem sokan vannak felkészülve.

    B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

    Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével, vagy hiányával.

    A jó koleszterin segíti a memóriát

    Az úgynevezett jó koleszterin (HDL-C) fontos szerepet tölt be az emlékezet frissen tartásában életünk középkorától - derül ki egy közzétett tanulmányból, amelyről a Health24 egészségügyi portál számolt be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.