• A szív-érrendszer állapota az agyi teljesítményre is hat

    Szerző: Medipress

    Középkorúak esetén összefüggés lehet a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a gyengébb szellemi teljesítmény között – hangzott el az Amerikai Neurológiai Akadémia éves tudományos találkozóján Honoluluban.

    Sara Kaffashian (Francia Nemzeti Egészségügyi Intézet, Párizs) és munkatársai 3500 brit férfi, és 1300 brit hölgy adatait elemezték, a vizsgálati csoport átlagéletkora 55 év volt. Az alanyok egy hosszú távú, Whitehall II-nek nevezett vizsgálatban vettek részt: egy évtized alatt a tudósok háromszor tesztelték a résztvevők logikai készségét, memóriáját, nyelvi készségét, és szókincsét.

    Hirdetés

    A logikai teszt 65 egyre nehezedő nyelvi és matematikai kérdést tartalmazott, a memóriateszt húsz szó visszamondásából állt. A nyelvi készséget olyan kérdésekkel tesztelték, hogy az alanyok például nevezzenek meg egy perc alatt minél több s-betűvel kezdődő tárgyat, vagy állatot.

    A rosszabb egészségi állapotú résztvevők gyengébben teljesítettek

    A résztvevőket egyéb faktorok alapján csoportosították, úgy nevezett Framingham-kockázati pontérték szerint, mely magába foglalta a kort, a nemet, a koleszterinszintet, a vérnyomást, a dohányzási szokásokat, és a cukorbetegséget – melyek mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.

    A kutatók megállapították, hogy a rosszabb szív- és érrendszeri egészségi állapottal rendelkező betegek a teszteken gyengébb teljesítményt nyújtottak, mint egészséges társaik. Például 10 százalékkal rosszabb érték a Framingham-skálán férfiak esetén 2,8 százalékos, nők esetén pedig 7,1 százalékos  csökkenéssel társult a memóriateszten.

    Ugyanakkor a szív- és érrendszeri állapot nem befolyásolta férfiaknál a logikai készséget, nők esetén pedig a nyelvi készséget.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.02.28 16:03, Megjelenés: 2011.02.28 16:03
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Az érbetegség a felelős minden második halálért

    Magyarországon az összhalálozás csaknem feléért a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyi érkatasztrófák felelnek. Bár a stroke vagy az infarktus nem feltétlenül vezet azonnali halálhoz, kialakulásukat követően ritka a teljes felépülés, gyakran kell több-kevesebb egészségkárosodással és életminőségbeli romlással számolni.

    Erythromelalgia: a végtagok fájdalmas kivörösödése

    A betegség (vagy inkább állapot) a végtagok - elsősorban a lábak - intenzív fájdalommal kísért, gyakran visszatérő vagy csaknem folyamatosan fennálló kivörösödésével jellemezhető. Az elváltozás általában szimmetrikusan, mindkét alsó végtagot - vagy ritkábban felső végtagot - érinti. Jelentkezhet enyhe formában, mely az évek alatt egyre erősödik, máskor a tünetek már első megjelenésükkor is súlyosak, és mit sem enyhülve hetekig fennállnak.

    Az érbetegség rizikója

    Mi minden járul hozzá az érbetegség kialakulásához? Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus összefoglalója a kiváltó okokról, valamint a betegséghez vezető útról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA