Demencia - nagy javulás nem várható - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Édesanyám 74 éves, 7 hónapja idősek otthonában van és rohamosan romlik az állapota. Állapotán nem javít a gyógyszerterápia. Sokszor agresszív, nem akar enni, hullik a haja és folyik a nyála. Szeretném megtudni, van-e valami megoldás, vagy el kell fogadni, hogy nem várható javulás. - Az orvos válaszol.

Demencia - nagy javulás nem várható

"Édesanyám 74 éves, 7 hónapja idősek otthonában van és rohamosan romlik az állapota. Pszichiátriai szakrendelőbe járunk 3 havonta, de állapotán nem javít a gyógyszerterápia. Sokszor agresszív, nem akar enni, állandóan haza szeretne menni. A pszichiátriai szakrendelésen felírtak neki gyógyszereket, de ha nagyobb dózist kap, nagyon le van tompulva, ha kisebbet, állandó menőkéje van. Sok haja kihullott és állandón hullik; csorog nyála is. Szeretném megtudni, van e valami megoldás, vagy el kell fogadni, hogy nem várható javulás. Előre is köszönöm válaszát!"

Keves Asszonyom!

Sajnos az édesanyja állapota alapvetően nem fog megváltozni. Lehetnek jobb és rosszabb periódusai, de az Ön által leírt tünetek a demencia velejárói, így nagy javulás nem várható.

A gyógyszer mellékhatása okozhat nyálcsorgást, és fokozhatja a nyugtalanságot is, de ez utóbbi lehet a szellemi leépülés következménye is.

Ha vissza mennek a pszichiátriára, mondják el, hogy milyen tüneteket tapasztalnak, a gyógyszer dózisának megváltoztatásával vagy lecserélésével a nyálcsorgást meg lehet állítani, és talán a nyugtalanságot is lehet csökkenteni.

A hajhullás nem a gyógyszerek következménye.

Üdvözlettel: Dr. Veress Dóra, általános orvos, pszichiáter szakorvos-jelölt

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.