inzulin adagolás

Tisztelettel kérdezem! Az inzulin elfogadásával véglegessé válik-e az adagolása egy eddig tablettával kezelt cukorbetegnél. Vércukor értékei 5, 2-12, 7 között mozogtak gyógyszerrel. Most a kórházban csak infúzióval három napja egyszer mért 11, 3-at és 8, 7-et, ebben a sorrendben. A magas mért adatok reggeliek. Csak azt szeretnénk megtudni, hogy az inzulin véglegessé teszi-e az adagolását, vagy később visszatérhet-e a tablettára, Köszönöm a választ! Maradok tisztelettel! Nagy Zsuzsánna A férjem a beteg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Brasnyó Pál válasza inzulinkezelés témában

Tisztelt Kérdező!

Az inzulinkezelés 1-es típusú cukorbetegség esetében végleges megoldás. A férje esetében, tekintettel arra, hogy előtte tablettát szedett, a 2-es típusú cukorbetegség áll fenn nagy valószínűség szerint. 2-es típus esetében a kezdeti csak étrendi illetve tablettás kezelés után a hasnyálmirigy inzulintermelésének csökkenésével az inzulinkezelés elkerülhetetlen. A korai inzulinkezelés elkezdésének szerepe lehet a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek védelmében, de ez az időszak esetleg kitolható a mai új tablettás kezelések mellett. Ha a meglévő tablettás kezelés mellett is magas vércukorértékek látszanak (a 12, 7, vagy a 11, 3 magas, de éhgyomri értékként a 8, 7 is) , akkor nagy valószínűséggel a saját inzulintermelés nem elegendő, ilyenkor inzulinkezelést kell elkezdeni. Ha ez az eset áll fenn, akkor ez a helyzet nem fog javulni, az inzulinkezelés általában végleges. Átmeneti stresszhelyzetek (pl gyulladás) is okozhat magas vércukorértékeket, ilyenkor ezen kiváltó okok rendezése után lehetséges lehet az tablettás kezelés visszaállítása (főleg akkor, ha igazolt a megfelelő saját inzulintermelés)

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. november 02., 09:28; Megválaszolva: 2012. november 04., 17:45
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Magas cukor
Tisztelt Doktornő! 5 évvel ezelőtt kezdődött a pszichés problémám, több pszichés betegséget állapítottak meg nálam. Nyugtatót...
Vércukorérték
Emelkedett glükóz és orrspray
Inzulinrezisztencia
GDM - utógondozás