• Bronchus-termoplasztika - Mire jó a beavatkozás?

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    Az asztmások nagy részének betegsége egyensúlyban tartható a hagyományos farmakológiai készítményekkel, ám a betegek egy csoportja nem reagál a jól bevált terápiás módszerekre. A páciensek 5 százalékának lenne szüksége valamilyen más terápiás lehetőségre.

    Ezért a világ orvosi kutatócsoportjai újabb és újabb kezelési alternatívák kidolgozásán fáradoznak, hogy a kezelésre nem reagáló betegek számára is biztosítható legyen az elfogadható életminőség. Egy új, eddig biztató eredményekkel rendelkező módszer közlése történt meg az elmúlt időszakban, melynek neve bronchus-termoplasztika.

    Hirdetés

    A bronchus-termoplasztika lényege, hogy bronchoszkóp segítségével melegítik fel a hörgőket. Az eljárás eredetileg abból a célból indult fejlesztésnek, hogy újjáépítse az összeesésre (kollapszus) hajlamos légutak szöveti struktúráját, ezzel megakadályozva a további kollapszusokat.

    Az eljárás normalizálja a hörgőizom kóros összehúzódásait

    A fejlesztés során állatkísérletek, illetve emberen történő kipróbálás alapján bebizonyosodott, hogy az eljárás képes normalizálni a hörgőizomzat kóros összehúzódási hajlamát vagyis hiperreaktivitását, amely mechanizmus az asztmás rohamok kialakulásának egyik legfontosabb előidézője.

    Az asztmás roham tünete


    Előfordulhat, hogy csak időszakosan vannak asztmás rohamai enyhe, rövid ideig tartó nehézlégzéssel társulva. Az ilyen rosszullétek között teljesen jól, légzési panaszoktól mentesen érezheti magát. Súlyosabb esetekben az asztma folyamatosan fennálló köhögéssel és nehézlégzéssel járhat.
    Az asztmás roham tünete 

    A módszer alkalmazása során bronchoszkóp közvetítésével, rádiófrekvenciás sugárzás segítségével a hörgőket körülbelül 65oC hőmérsékletűre melegítik fel. Ez a hőfok képes a hörgőizomzat összehúzódását csökkenteni, ám még nem túl magas ahhoz, hogy károsítsa a szervezet szöveteit.

    A beavatkozás általános vagy lokális érzéstelenítésben törénik, és a kis- és közepes méretű légutak kezelésére is alkalmas.

    Általában három különálló alkalomra van szükség a teljes tüdő kezelésére, melyek egyenként fél-egy óra időtartamúak.

    A kezelés után csökkent a betegek asztmás rohamainak száma

    Az asthma patomechanizmusának sémás ábrázolása; Forrás: www.nhlbi.nih.gov
    Az asztma patomechanizmusa
    Forrás

    Az új terápiás módszerrel kapcsolatban már több klinikai vizsgálat eredményei is ismertek. Egy biztonságossági és hatásossági szempontok alapján értékelő vizsgálat során 16 betegen próbálták ki a módszert, majd a betegeket 2 évig követték. Az utánkövetés alapján megállapítható, hogy a bronchus-termoplasztika biztonságos, jól tolerálható, és említést követelő mellékhatásoktól mentesen alkalmazható. Az ily módon kezelt betegek körében jelentősen csökkent az asztmás rohamok előfordulása, a mindennapi élet könnyebbé vált, és a kilégzéskor mérhető paraméterek is szignifikánsan javultak.

    Egy másik, az AIR2 Trial elnevezésű vizsgálat során 297 beteg részvételével a páciensek életminőségének meghatározására helyezték a hangsúlyt (AQLQ – Qsthma Quality of Life Questionnaire: Asztma Életminőség Kérdőív).

    Az eredményeket az International Conference of the American Thoracic Society keretéven ismertették San Diegóban, 2009 első felében.

    A vizsgálat eredményei alátámasztják a módszer ígéretességét, hiszen szignifikánsan javult a kezelt betegek életminősége. 32%-kal csökkent az asztma fellángolási epizódjainak (exacerbációk) száma, és a kezelésben részesült betegek 84%-kal kevesebb alkalommal szorultak sürgősségi ellátásra, mint a bronchus-termoplasztikával nem kezelt páciensek. Az új módszer alkalmazása 66%-kal csökkentette az iskolai és munkahelyi hiányzások számát.

    A fejlesztő cég 2008. októberben Amerikában már kezdeményezte az FDA-nál az előzetes kereskedelmi engedély kiadását, melynek eredményeképpen az FDA elfogadott egy előzetes szakmai leírást a módszerről.

    Ugyanakkor a hivatalos álláspont hangsúlyozza, hogy az eljárás terápiásan ígéretesnek bizonyul az eddigi eredmények alapján, ám jelenleg a módszer fejlesztése kísérleti fázisban van, tehát a bronchus-termoplasztika kísérleti eljárásnak minősül.

    Addig, míg a módszer biztonságossága, tolerálhatósága és hatékonysága a minden bizonnyal hamarosan felvetődő szakmai kérdéseket igazolja, még hosszú időnek kell eltelnie és számos új vizsgálati eredménynek kell megszületnie.


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    Módosítva: 2017.05.13 16:07, Megjelenés: 2017.05.13 16:07
   • Cikkajánló

    Portré

    Portré

    Gorzsás Anita, újságíró

    Kókay Andrással, a Pozitron-Diagnosztika Központ vezetőjével beszélgettünk.

    Daganatos betegségek

    Daganatos betegségek

    Dr. Pukoli Dániel

    A célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe a daganatok kezelésében.

    Koronavírus - Az asztmások ne hagyják abba a gyógyszerszedést

    A jelenlegi járványhelyzet nem indokolja, hogy az asztmás betegek felfüggesszék vagy csökkentsék a kezelőorvos által korábban felírt gyógyszeradagot.

    Asztmavilágnap - Évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon

    Magyarországon 300 ezer gondozott asztmás él, de feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség; itthon évente 15-20 ezer új beteget diagnosztizálnak - hívják fel a figyelmet szakemberek az asztma világnapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások