Bronchus-termoplasztika - Mire jó a beavatkozás?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az asztmások nagy részének betegsége egyensúlyban tartható a hagyományos farmakológiai készítményekkel, ám a betegek egy csoportja nem reagál a jól bevált terápiás módszerekre. A páciensek 5 százalékának lenne szüksége valamilyen más terápiás lehetőségre.

A világ orvosi kutatócsoportjai újabb és újabb kezelési alternatívák kidolgozásán fáradoznak, hogy a kezelésre nem reagáló betegek számára is biztosítható legyen az elfogadható életminőség. Egy új, eddig biztató eredményekkel rendelkező módszer közlése történt meg az elmúlt időszakban, melynek neve bronchus-termoplasztika.

A bronchus-termoplasztika lényege, hogy bronchoszkóp segítségével melegítik fel a hörgőket. Az eljárás eredetileg abból a célból indult fejlesztésnek, hogy újjáépítse az összeesésre (kollapszus) hajlamos légutak szöveti struktúráját, ezzel megakadályozva a további kollapszusokat.

Az eljárás normalizálja a hörgőizom kóros összehúzódásait

A fejlesztés során állatkísérletek, illetve emberen történő kipróbálás alapján bebizonyosodott, hogy az eljárás képes normalizálni a hörgőizomzat kóros összehúzódási hajlamát vagyis hiperreaktivitását, amely mechanizmus az asztmás rohamok kialakulásának egyik legfontosabb előidézője.

Az asztmás roham tünete

Előfordulhat, hogy csak időszakosan vannak asztmás rohamai enyhe, rövid ideig tartó nehézlégzéssel társulva. Az ilyen rosszullétek között teljesen jól, légzési panaszoktól mentesen érezheti magát. Súlyosabb esetekben az asztma folyamatosan fennálló köhögéssel és nehézlégzéssel járhat.
Az asztmás roham tünete

A módszer alkalmazása során bronchoszkóp közvetítésével, rádiófrekvenciás sugárzás segítségével a hörgőket körülbelül 65oC hőmérsékletűre melegítik fel. Ez a hőfok képes a hörgőizomzat összehúzódását csökkenteni, ám még nem túl magas ahhoz, hogy károsítsa a szervezet szöveteit.

A beavatkozás általános vagy lokális érzéstelenítésben törénik, és a kis- és közepes méretű légutak kezelésére is alkalmas.

Általában három különálló alkalomra van szükség a teljes tüdő kezelésére, melyek egyenként fél-egy óra időtartamúak.

A kezelés után csökkent a betegek asztmás rohamainak száma

Az asztma patomechanizmusa

Az új terápiás módszerrel kapcsolatban már több klinikai vizsgálat eredményei is ismertek. Egy biztonságossági és hatásossági szempontok alapján értékelő vizsgálat során 16 betegen próbálták ki a módszert, majd a betegeket 2 évig követték. Az utánkövetés alapján megállapítható, hogy a bronchus-termoplasztika biztonságos, jól tolerálható, és említést követelő mellékhatásoktól mentesen alkalmazható. Az ily módon kezelt betegek körében jelentősen csökkent az asztmás rohamok előfordulása, a mindennapi élet könnyebbé vált, és a kilégzéskor mérhető paraméterek is szignifikánsan javultak.

Egy másik, az AIR2 Trial elnevezésű vizsgálat során 297 beteg részvételével a páciensek életminőségének meghatározására helyezték a hangsúlyt (AQLQ – Qsthma Quality of Life Questionnaire: Asztma Életminőség Kérdőív).

Az eredményeket az International Conference of the American Thoracic Society keretéven ismertették San Diegóban, 2009 első felében.

A vizsgálat eredményei alátámasztják a módszer ígéretességét, hiszen szignifikánsan javult a kezelt betegek életminősége. 32%-kal csökkent az asztma fellángolási epizódjainak (exacerbációk) száma, és a kezelésben részesült betegek 84%-kal kevesebb alkalommal szorultak sürgősségi ellátásra, mint a bronchus-termoplasztikával nem kezelt páciensek. Az új módszer alkalmazása 66%-kal csökkentette az iskolai és munkahelyi hiányzások számát.

A fejlesztő cég 2008. októberben Amerikában már kezdeményezte az FDA-nál az előzetes kereskedelmi engedély kiadását, melynek eredményeképpen az FDA elfogadott egy előzetes szakmai leírást a módszerről.

Ugyanakkor a hivatalos álláspont hangsúlyozza, hogy az eljárás terápiásan ígéretesnek bizonyul az eddigi eredmények alapján, ám jelenleg a módszer fejlesztése kísérleti fázisban van, tehát a bronchus-termoplasztika kísérleti eljárásnak minősül.

Addig, míg a módszer biztonságossága, tolerálhatósága és hatékonysága a minden bizonnyal hamarosan felvetődő szakmai kérdéseket igazolja, még hosszú időnek kell eltelnie és számos új vizsgálati eredménynek kell megszületnie.

Dr. Kónya Judit
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.