Gyomorröntgen, kontrasztanyagos gyomorröntgen

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A gyomorröntgen mindig valamilyen kontrasztanyagot tartalmazó folyadék elfogyasztásával történik. A gyomor kontrasztanyagos röntgenvizsgálata elsősorban a gyomor funkcionális elváltozásainak vizsgálatára alkalmas.

Az endoszkópia terjedésével a gyomortükrözés egyre inkább a háttérbe szorította a gyomorröntgen vizsgálatot, de a mai napig vannak olyan esetek, amikor fontos információkat nyerhetünk a módszer által.

A gyomorröntgen vizsgálat indikációi

  • Ha az a gyanúnk, hogy a beteg panaszai nem morfológiai, hanem funkcionális eredetűek. A vizsgálatra leggyakorabban gyomorürülési zavar esetén kerül sor. Ezek az elváltozások endoszkóppal nem megítélhetők.
  • Ha egy olyan területről lenne szükség információra, ami endoszkóppal nem elérhető, pl. szűkület alatti szakasz.
  • A rekeszsérv nagyságának és elhelyezkedésének megítélése.

Kontrasztanyagos gyomorröntgen

A gyomor „üres” állapotában levegőt tartalmaz, amin a röntgensugarak elnyelődés nélkül áthaladnak (a röntgen filmen feketének látszik). Ezért, hogy a gyomor vizsgálhatóvá váljon, kontrasztanyagot kell a beteggel itatni. A gyomorban lévő kontrasztanyag nem engedi át a röntgensugarat, így a kirajzolja a gyomor körvonalait, a gyomorfal esetleges elváltozásait (fehéren fogja kirajzolni a szervet).

A vizsgálat menete

A kontrasztanyagos gyomorröntgen vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálat napján enni-inni nem szabad, a gyógyszereket sem lehet bevenni.

A vizsgálatot közvetlenül megelőzően a beteggel 1-1,5 liter ízesített, báriumot tartalmazó folyékony kontrasztanyagot itatnak. Mivel a kontrasztanyag szervezeten történő áthaladása időbe telik, a vizsgálat megkezdéséig a vizelés engedélyezett, nem áll fenn annak a veszélye, hogy kiürül a kontrasztanyag a szervezetből.

A vizsgálat során röntgenképerősítő előtt folyamatosan követhető a kontrasztanyag útja a nyelőcsőtől a vékonybél kezdeti szakaszáig, emellett fotó, vagy sorozatfelvétel is készülhet közben a későbbi elemzéshez.

A gyomorröntgen álló testhelyzetben történik, ám a vizsgálat közben a beteget testhelyzetváltoztatásra is kérhetik, továbbá rövid időkre a lélegzet visszatartására is szükség lehet. a Fájdalmatlan, de hosszadalmas vizsgálat.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A kontrasztanyag normál esetben felszívódás nélkül áthalad az emésztőrendszeren, és kiürül a szervezetből.

Ha azonban felmerül gyomorperforáció („kilyukadás”) lehetősége pl. súlyos gyomorfekély esetén, akkor a vizsgálat ellenjavallt, ugyanis a gyomorból kilépve a kontrasztanyag súlyos steril gyulladást okozhat. Nem végezhető el a vizsgálat akkor sem, ha nyelészavar miatt nagy az aspiráció („félrenyelés”) veszélye.

Tudástár

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.