• Görögdinnye gyomor

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus

    A gyomor-bélrendszerből származó vérzések nem gyakori oka a görögdinnye gyomor. Elnevezését a gyomortükrözés alkalmával látott képről kapta. A vizsgálat során a gyomorkijárat irányába futó vöröses színű csíkokat látunk - úgy néz ki, mint egy kifordított görögdinnye.

    Ránézésre felmaródásnak, nyálkahártyahiánynak tűnik, de valójában a nyálkahártyában futó kis erek, hajszálerek tágulata okozza. Mikroszkóppal vizsgálva nemcsak értágulatot láthatunk, de több helyen apró vérrögök is megfigyelhetőek a kis erek egy részében. Az eltérés jelentőségét az adja, hogy erről a területről diszkrét vérzés várható, mely vérszegénységet, vashiányt okozhat. A vérvesztés lehet súlyos, mely vérátömlesztést tesz szükségessé.

    Hirdetés

    Milyen betegségeknél fordulhat elő görögdinnye gyomor?

    Májbetegségek első tünetei

    A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte nélkülözhetetlen nedvét, az epét választja ki.

    Májbetegségek első tünetei

    Az eltérés leggyakrabban májzsugorban fordul elő, a betegek kb. 30%-ában, de leírták autoimmun betegségekben (pl. szisztémás sclerosisban), valamint krónikus veseelégtelenség, szívbillentyű hiba, pajzsmirigy alulműködés esetén és csontvelő átültetést követően is. Májzsugor esetén a görögdinnye gyomorból vérzők 75% férfi és 65 év feletti, egyéb betegségek esetén gyakrabban fordul elő idős, 73 év feletti nőkben. Pontos okát nem ismerjük. Májzsugorban a magyarázat az lehet, hogy a gyomor-bélrendszerből összeszedődő, és a zsugorodott máj irányába futó vénákban megemelkedik a nyomás, ami a gyomornyálkahártya ereit tágítaná, azonban a többi említett betegségekben ez a jelenség nem észlelhető. Az utóbbi időben felvetődött, hogy a szimpatikus idegrendszer működési zavara okozza, mely miatt a gyomor perisztaltikus mozgása károsodik, a gyomorfal rendellenesen „gyűrődik”. Ez közös eltérés a fent említett egyébként egymástól nagyon különböző betegségekben.

    A görögdinnye gyomor kezelése

    A görögdinnye gyomor kezelése nem könnyű. A savcsökkentő terápia nem segít. Amennyiben enyhe vérvesztést okoz, elegendő lehet az elvesztett vasat pótolni. A szervezet, megfelelő vaskészlet mellett a vérképzés fokozásával kompenzálni tud. Nagyobb arányú vérzés mellett törekszünk a vérzés csökkentésére. Májzsugor esetén a gyomor-bél rendszer vénáinak nyomása gyógyszeresen (béta-blokkoló) csökkenthető. Egyéb esetekben a nyálkahártya enyhe roncsolása (argonplazma, lézer segítségével) segíthet elzárni a vérző ereket az érintett területen. A beavatkozást gyomortükrözés során végezzük és a sikeres kezeléshez többszöri tükrözés, roncsolás szükséges. Ha mindez nem segít, és állandó vérátömlesztés válik szükségessé, a gyomor egy harmadának műtéti eltávolítása jön szóba, amennyiben a beteg erre alkalmas.

    Májzsugorban szenvedőkben májátültetést követően az értágulatok eltűnnek.

    Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus

    Módosítva: 2019.11.10 09:33, Megjelenés: 2017.08.31 21:41
   • Cikkajánló

    Májelégtelenség

    Májelégtelenség

    Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia

    Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

    November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

    Teljes gyomoreltávolítás utáni diéta

    A gyomoreltávolító műtéten átesett betegnek nagyon nehéz beletörődnie, hogy ezentúl gyökeresen át kell formálnia életét és táplálkozási szokásait. A táplálkozás során a szervezetbe jutó tápanyagok első megállója a gyomor, ahol ott 1-4 órát tartózkodnak, és különböző emésztési folyamatokon mennek keresztül.

    Hasfájás - Negatív lelet, kínzó fájdalom

    Az ételintolerancia kimutatása ujjbegyből vett vérvizsgálattal, az ún. IgG ellenanyag szint mérésével végezhető el. A Genesis Diagnostics által kiadott IgG Food Intolerance Case Studies több esettanulmányt is közöl, melyben hasi- és gyomorfájdalmaktól szenvedő betegek találnak megoldást problémájukra az IgG teszt segítségével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.