Fül téma

Víz ment a fülembe és azóta fáj - Mit tegyek? - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Hajmosás közben víz került a jobb fülembe. Azóta úgy érzem, hogy ott nagyobb a nyomás, mintha kevésbé hallanék vele, és néha fáj is. Nem használ semmilyen házi praktika. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A fül anatómiája

Hallás

külső-, a közép- és a belsőfülre különíthető el az emberi fül. A külsőfül része a fülkagyló, a külső hallójárat és a fülcimpa, egy vak járatban végződik. A külső fül végén található a dobhártya.

A dobhártya másik oldalán, a középfülben találhatók a levegő rezgéseit továbbító hallócsontocskák; a kalapács, az üllő és a kengyel. A középfület egy járat köti össze a garattal.

A középfül és a belsőfül között két kis hártyával elválasztott ablakocska van. Az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős finom kis egységek a belsőfülben helyezkednek el

Az emberi fül számára biztonságos hangerősség tartománya 30 és 80 decibel között van. A 85 és 110 közötti érték már veszélyes, a 120 decibelnél erősebb hang pedig olyan ártalmas, hogy maradandó halláskárosodáshoz, hallásvesztéshez vezethet.

Belső fül

Fül

A fül anatómiailag három jól elkülöníthető részből áll: a külső-, a közép- és a belsőfülből.

A külsőfül vak járatának a végén helyezkedik el a dobhártya, mely a külső fület a középfültől választja el.

A dobhártya másik oldalán, a középfülben találhatók a hallócsontocskák (a kalapács, az üllő és a kengyel), melyek a levegő rezgéseit vezetik tovább a belső fül felé. A középfül egy járaton keresztül összeköttetésben van a garattal.

A középfül után következik a belsőfül, a kettő között két kis hártyával elválasztott ovális ablakocska van. A belsőfülben találhatók az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős finom kis egységek. A belsőfül folyadékterében (endolimfa), a Corti-féle szervben a hullámok energiamaximumai állóhullámokat alakítanak ki.

A belsőfülben elhelyezkedő idegsejteken több ezer finom, pici érzékelő szőr van, amelyek a hanghullámok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át. Ezek aztán az agyba továbbítódnak. A különböző hangok által keltett vibrációk, rezgések különbözően aktiválják ezeket az apró szőröket, ezáltal az agy különböző jeleket kap. Így tudjuk elkülöníteni az egyik hangot a másiktól.

Megvan a szelektív hallás orvosi magyarázata?

MTI

A kutatás remélhetőleg segít magyarázatot adni arra, miért veszítik el e képességüket a hallássérültek, azaz miért nem tudják függetleníteni hallásukat a háttérzajtól.

Koffein és fülzúgás: van összefüggés?

MTI

A koffein fogyasztásától nem romlik a fülzúgás, elhagyása pedig nem javít rajta - állapították meg brit kutatók.

Ha akarsz valamit kérni, a jobb fülbe mondd!

MTI

Az emberek készségesebben dolgozzák fel a jobb fülüknél elhangzott információt, inkább teljesítik az ezen az oldalon elhangzott kéréseket - állapították meg olasz kutatók.

Új felfedezés a fülről

MTI

Egy új felfedezés, feje tetejére állíthatja eddigi elképzeléseinket a fülben zajló hangátalakításról. Az amerikai Stanford Egyetem Anthony Ricci vezette kutatócsapatának, kifinomult mérési módszerekkel, első ízben sikerült pontosan meghatározni az ioncsatornák helyét.

Keletkezett dudor beazonosítása, oka

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund

Tisztelt Doktor Úr! Bálint 2021.02.08-ÁN született császármetszéssel. A kórházban megkapta 10.-én a bcg oltást. Most április 7-én vettük észre hogy a bal füle mögött egy nagyobb Pukli alakult ki neki szinte egyik napról a másikra (vagy előtte kisebb

Kinövés/csomó a fülkagylón

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund

Kedves doktor úr! Megláttam ezt a kinövést a fülkagylómon. Nem tudom,hogy mióta van ott, de úgy tűnik nekem, mintha nem természetesen lenne a fülem része. Nem fáj, nem érzékeny. A másik fülem nem ilyen, bár azon is szinte ugyanott egy nagyon apró s

Ciripelo hang

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund

Tisztelt Doktor Ur! Estenként a bal fülembe ciripelo magad hangokat hallok válltakozva, tehat nem konstans vegig hanem egyszer szol aztan nem! Mi lehet a gond? Ugy tudom minden frekvencia mast jelent! Koszonom!