• Új felfedezés a fülről

    Szerző: MTI

    Egy új felfedezés, feje tetejére állíthatja eddigi elképzeléseinket a fülben zajló hangátalakításról. Az amerikai Stanford Egyetem Anthony Ricci vezette kutatócsapatának, kifinomult mérési módszerekkel, első ízben sikerült pontosan meghatározni az ioncsatornák helyét.

    Az ioncsatornákban történik a hangok átalakítása a belső fül szőrsejtjein. Mint most kiderült, máshol helyezkednek el, mint amit eddig hittek - írják a kutatók a Nature Neuroscience című szaklapban. Az eddigi hallásmodellt, így ez a felismerés részben megkérdőjelezi, lehetséges, hogy a hallásvesztés orvosi kezelésén is változtatni kell a jövőben. 

    Hirdetés

    A belső fül szőrsejtjei, kulcsfontosságú szerepet játszanak a hanghullámok idegi impulzussá történő átalakításában. Csúcsaikon szőrszerű, sztereociliumoknak nevezett képletek vannak hossz szerint elrendezve. A hanginger hatására enyhén elhajlanak a sztereociliumok. A kutatók úgy vélik, ilyenkor kis pórusok, úgynevezett ioncsatornák nyílnak meg. 

    A mechanikus rezgéseket az ionok pozitív töltése elektrokémiai jellé alakítja, amelyet a hallóidegek továbbítanak az agy hallásért felelős területeibe, ahol hangként észleljük őket. Az ioncsatornák léte eddig elméleti síkon mozgott, mivel eddig nem sikerült megtalálni őket. 

    A csatornák pontos helyét meghatározandó, a kutatók patkányok sztereociliumait permetezték be vékony vízsugarakkal. A víz nyomása elhajlította a nyúlványokat, mire kalcium folyt be a szőrsejtekbe.

    A fülben zajló folyamatok újraértelmezése szükséges?

    Nagyfelbontású, egy másodperc alatt, ötszáz képet rögzítő kamerák segítségével, sikerült azonosítani azokat a helyeket, ahol először áramolt be kalcium a sejtbe. Minden egyes belépés helye ioncsatorna jelenlétére utalt. Azok azonban nem a leghosszabb sztereocilium-sorokon helyezkedtek el, hanem a közepeseken és rövidebbeken.

    Az újonnan szerzett tudás, újraértelmezheti a fülben zajló folyamatokat, például a dobhártya, az idegek vagy az agy akusztikus traumája ellen fellépő védőrendszereket.

    Az ioncsatornák ugyanis nemcsak rezgéseket alakítanak elektromos jellé, hanem védik is a fület a túl hangos zajoktól.

    Ha ez az alkalmazkodási folyamat korból adódóan, vagy túl hangos zajok révén zavart szenved el, akkor fennáll a hallásvesztés veszélye.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.09 15:03, Megjelenés: 2009.05.09 15:03
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A fülgyertya hatástalan és veszélyes

    A fülgyertyázás az utóbbi években népszerű, rendkívül széles alkalmazási körben elterjedt, alternatív gyógymódként számon tartott beavatkozás, mely állítólag az amerikai hopi indiánok ősi gyógymódja volt.

    Víz ment a fülembe és azóta fáj - Mit tegyek? - Az orvos válaszol

    Hajmosás közben víz került a jobb fülembe. Azóta úgy érzem, hogy ott nagyobb a nyomás, mintha kevésbé hallanék vele, és néha fáj is. Nem használ semmilyen házi praktika. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.