Megvan a szelektív hallás orvosi magyarázata?

MTI
megjelent:

A kutatás remélhetőleg segít magyarázatot adni arra, miért veszítik el e képességüket a hallássérültek, azaz miért nem tudják függetleníteni hallásukat a háttérzajtól.

A szelektív hallás, tehát a zavaró zajok és társalgások kiszűrése tényleg létezik - bizonyították be brit kutatók. Eredményeik szerint nem a fül, hanem az agy összpontosít a lényegi hangokra, míg minden mást kirekeszt.

A kutatás remélhetőleg segít magyarázatot adni arra, miért veszítik el e képességüket a hallássérültek, azaz miért nem tudják függetleníteni hallásukat a háttérzajtól. Az úgynevezett koktélparti jelenség, elsősorban a hallókészülékkel és cochleáris implantátummal élők életét nehezíti meg.

A nagyothallás
A kor előre haladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás.
Mi az oka a nagyothallás kialakulásának?

A neurológusok még csak most kezdik megérteni, milyen szerepet játszik az agy, de a kutatás reményt ad az implantátumok és hallókészülékek teljesítményének javítására - magyarázta Vivienne Michael, a kutatást végző Deafness Research brit alapítvány vezérigazgatója, a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása szerint.

Zajos környezetben hogyan viselkedik a központi hallórendszer?

A University College London fülintézetében dolgozó kutatócsapat különösen arra kíváncsi, mitől képesek egyesek jobban kiszűrni a háttérzajokat, és koncentrálni a legzajosabb környezetben is. Ha megtalálják azokat az agypályákat, amelyek lehetővé teszik ezt, megkísérelhetik a képesség helyreállítását a hallássérült embereknél. A leginkább a csupán egy füllel hallókat zavarja a zaj.

A kutatók úgy vélik, hogy az agy hallórendszere vegyíti a két fül által továbbított hangokat, majd ezt követően szűri ki a szükségtelen zajokat. Főleg az érdekli őket, hogyan képes a központi hallórendszer boldogulni zajos környezetben. E kihívás vezérli a cochleáris implantátumok következő évtizedben tervezett fejlesztését is - mondta Michael.

A fültisztításról
Jelenleg elterjedt az úgynevezett fültisztító (vattapálca) mindennapos használata. Hogyan tisztítsa helyesen a fülét?

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.